Hakikat aleyhine hürriyet olamaz. -- salazar
Vildan Poyraz Coşkun
Vildan Poyraz Coşkun
@vildanpoyrazcoskun

SÖZüm Sivasa

9 Aralık 2019 Pazartesi
Yorum

SÖZüm Sivasa

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

748

Okunma

Okuduğunuz yazı 9.12.2019 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

SÖZüm Sivasa

SÖZüm Sivasa

Söz, birçok farklı anlamları barındıran kapsamlı bir kelimedir. Edebiyat alanında kullanılan karşılığı &

8216;bir konuyu yazılı olarak açıklamaya yarayan kelime dizisi’ iken söz sahibi olmak ise bir konuda bilgisi ve yetkisi olan kimsedir.

Çocuk yaşta ve okul dönemlerinde ‘söz hakkı olmadan konuşma’ ikazıyla çokça uyarılırız. O dönemlerde bizim de pek hoşnut olmadığımız, anlamını henüz idrak edemediğimiz bir müdahaledir. Büyüdük tabi ki. Ne kadar önemli bir ikaz olduğunu idrak ettik birçoğumuz.

Demokrasinin olmazsa olmazıdır söz hakkı. Milletin hür iradesiyle, çoğunluktan bu hakkı alan ise seçilmişlerdir. Belli bir süre içerisinde söz verilir onlara. Onlar da inisiyatiflerini kullanırlar ve birilerine söz hakkı verirler. Tıpkı SözŞehri’miz gibi. Sözün bol olduğu bu şehir dergisi de söyleyecekleri olana söz verir ama en önemli sözü kalem kullananlara okur verir. 14.sayısıyla birlikte beşinci senesini dolduran SözŞehri Dergisi de Sivas kültürünün geleceğe aktarılmasında haklı bir gururu yaşamaktadır. Vesile olanların gururudur adeta.

Okurundan söz hakkı alan yazar konuşur kalemiyle zaman ve mekân mefhumu olmadan. Edebiyatla ve sanatla uğraşanların en ilginç yanı bu âlemde olmayanlar da dâhil konuşuyor olmalarıdır. Söz uçar yazı kalır ifadesinin tam karşılığı bu olsa gerek. Örneğin sekiz asır önce yaşamış olan Hz. Mevlana’nın Mesnevisini okumaya başladığımızda söz hakkı onundur artık.

Şehri, şehir yapan unsurlar vardır. Şehri geleceğe taşıyan kültür köprüleri gibi. Şehir merkezinde bizi ecdadımızla sıkı sıkıya bağlayan görkemli eserler vardır. Çifte Minare, Buruciye ve Gök Medresesi gibi. Yakın tarihimizden kalan Kongre Binası ve daha niceleri.

İyi niyetlerle şehirleri için elinden gelenleri yapanlar vardır. Sivas’ta son yıllarda tadilattan geçirilip şehir kültürüne kazandırılan tarihi konakların yanı sıra yeni açılan kültür merkezleri şehir halkının hizmetine sunulmuştur.

Geçmişten gelen ve şehir kültürünün geleceğe aktarımına yönelik onlarca basılmış kitaplarla Sivas Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ‘Kültür Şehri’ sıfatının içini doldurmaya yönelik ciddi çalışmalarıyla göz doldurmuştur. Belediye tarafından 2015 yılında Şemseddin Sivasî yılı, 2016 yılında, Kadı Burhaneddin yılı ilan edilmesiyle birlikte, kültürel çalışmalara daha çok hız verilmiştir. 2017 yılında ‘Şemseddin Sivasî Külliyatı’ yirmiye yakın cilt olarak şehir kültürüne kazandırılmıştır.

Belediye tarafından şehrin kültürüne kazandırılan son eserlerden biri, on bir cilt olarak ‘Sivas Şehrengizleri’ olmuştur ki Sivas’ın önde gelen kalemleri, şehir kültürünü yansıtan farklı konu başlıklarıyla okurlarla buluşturulmuştur.

Bu diyarda doğup şimdilerde göçmüş, şehir kültürünün oluşumunda mihenk taşları olmuş değerlerimiz vardır. Şemseddin Sivasî gibi, Âşık Veysel gibi. İhramcızade İsmail Hakkı, Sarıhatipzadeler, Âşık Ruhsatî, Âşık Talibî, Sefil Selimî, Âşık İsmetî gibi. Bu muazzam değerlerimizi eserleriyle yarına taşımayı vazife edinen yürekler vardır bu şehirde.

Şehir hizmetinde bir dönemin sonunda vicdanlarda değerlendirdiğimiz Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın Bey’i samimi duruşuyla, her düşünceyi kucaklayan geniş vizyonuyla, belki de en önemlisi şehrin en ücra köşesinde, soba başında toplanan, sözün asıl sahipleriyle çay içerken hatırlanacaktır. Ben inanıyorum ki bu şehrin halkı ‘iyi ki’ diye başlayan cümleler kuracaktır yarınlarda.

Ne güzeldir söz hakkını alan yöneticilerin, farklı birçok hizmetlerle sözü asıl sahiplerine geri vermeleri.

Vildan Poyraz Coşkun

Sözşehri Dergisi
Sayı 14, Mart 2019

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Sözüm sivasa Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Sözüm sivasa yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
SÖZüm Sivasa yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.