ZEYTİNYAĞI YİYELİM BASMA FİSTAN GİYELİM
ZEYTİNYAĞLI YİYELİM-BASMA FİSTAN GİYELİM
YAHYA AKSOY
Kutsal kitaplarda yer alan . barış, sağlık, bereket, uzun ömür,saflık anlamları ile yüklü,binlerce yıllık bir kültür ürünü ve sıkılan ilk dane olan zeytinin duası ile işe başlayalım ve öyküleri anlatalım:
ZEYTİN DUASI: "Allah ömrünüzü zeytin ağacı gibi uzun,zeytin gibi bereketli,zeytinyağı gibi sıhhatli yapsın."
"Cennette iki ağaç vardır: Biri incir ’gerçek ağacı’,diğeri ise zeytin ’ hayat ağacı".
Bütün semavî dinler için aynı simgesel anlamı taşımakta. Bilinmekte, kullanılmakta ve baş tacı edilmektedir.Çeşitli sebeplerden dolayı doğduğu ve zeytin ağaçları ve diğer zenginliklerle dopdolu,doğal güzellikleri bozulmamış yerleri özleyen insanlar ,"Hadi gel köyümüze geri dönelim" demekteler.
Zeytin üreticisi uzmanlar " Zeytin ve Zeytin Ağacı Ötesi BİLGE AĞAÇ" dergisini İzmir’de çıkararak, ,uygulamaya ve bilimsel araştırmalara yönelik bilgi ve belgeleri üretici ve tüketiciyle ve toplumla paylaşmaktalar. Kendilerini kutluyor ve zeytin dalı uzatıyorum...
Bilge ağaç dergisinde ülkemizle ilgi olarak şu bilgiler yer almakta : 845 bin 542 hektar zeytinlik alanı,173 milyon 758 bin zeytin ağacı, 455 bin ton sofralık zeytin üretimi,355 bin ton sofralık zeytin tüketimi,85 bin ton sofralık zeytin ihracatı,287 bin ton zeytin yağı üretimi,170 bin ton zeytin yağı tüketimi,90 bin ton zeytin yağı ihracatı,500 bin zeytin zeytinyağı üretiminden istihdam, 500’den fazla sürekli zeytinyağı çıkarmak için çalışan değirmen.
Akdeniz mutfağını baş tacı zeytin yağı’nın ülkemizdeki yerini, önemini ve özelliklerini vurgulayarak dünya ülkeleri ile bilgi ve uygulamaları paylaşmak için 1995 yılında, 24 ülkenin katılımı ile (mutfak yazarları, gazetecileri, bilim adamları,gastronomları,mutfak şefleri ile uygulamalı ) büyük yankılar uyandıran ve ses getiren , Kültür ve Turizm Bakanlığı HAGEM Genel Müdürlüğü olarak, bir Akdeniz kenti olan Mersin’ de "BİRİNCİ AKDENİZ MUTFAĞI KONGRESİ" düzenlemenin ve sonuçlarını kitaplar halinde yayımlamanın mutluluğu ve onurunu taşımaktayım.
Ülkemizin en değerli gastronomi uzmanı ve mutfak kültürü uzmanı,kendisiyle çok yakın çalışma içersinde bulunduğum rahmetli Tuğrul Şavkay, o yılda şöyle demişti: "Bilimsel ve uygulamalı yönleriyle ilk defa yapılan Akdeniz Mutfağı kongresi , Türkiye’nin Akdeniz Mutfağında öncülüğünü ve önemini ortaya koyan, dünyanın en büyük kongresidir.Bu konuda KTB HAGEM Genel Müdürü Yahya Aksoy’un emeği ve öncülüğü hiç bir zaman unutulmaz. Her alanda derin bilgisi ve hizmetleri ile unutulmaz izler bırakan ve erken yaşta aramızdan ayrılan Tuğrul Şavkay’a rahmet diliyor ve anısı önünde saygı ile eğiliyorum.
Zeytin hasadı başladı ekim ayında.Zeytin ve zeytin yağı üzerine bilimsel kongreler, festivaller yapılmakta.İnsanlığın temel beslenme kaynaklarından en önemlisi olan zeytin ve zeytinden üretilen yağ çeşitlerinin önemi,yeri ve önceliği hep anlatılmakta. "Erken hasta-soğuk sıkım-natürel-yeşil-sızma zeytin yağı önceliğini korumakta...
Hasat mevsiminde ,zeytin ve zeytin yağı dostu dernekler, kişiler,kurum ve kuruluşlar bu konuda çok anlamalı ve yararlı tanıtım etkinliklerine ağırlık vermekteler. Prof.Dr.Canan Karatay hocada bu konuyu sıkça işlemekte.
Adında kutsallık ,tadında derinlik, aromasında farklılık, kullanımında aşk ve sevgi olan sağlık kaynağı zeytini, üzerinde basma fistanları ile sabır, özveri ve sevgiyle kadınlarınız derlemekte ve tüm insanlık zeytin yağını sağlık için bolca tüketmekte.
Antik çağlardan beri önemini koruyan ,adı ve tadıyla dağın taşın ve insanlığın kutsal meyvesi,şifa kaynağı zeytin ağacını ve ürünlerini sevgi dolu yüreğimle selamlıyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.