(Y) Kuşağı-WWW.
Kuşaklar arasında meydana gelen aynılıklar ve farkındalıklar nelerdir, neyi değiştiriyor zaman iki insan arasında.
Fiziki özellikler genelde biyolojik genler yoluyla aktarılıyor. Lakin soyut olgular, soyut gerçekleri nesilden nesile aktarımında değişen nedir, aynı kalanlar nedir?
Evrimsel bir konu olmamalı kuşak farklılığı. Olsa olsa bilişsel ve algısal bir konudur.
Fiziki algıda, bir önceki kuşak bir dağın aşılamayacağını veya delinemeyeceği düşünür ve de onun devrinin büyük bölümünde o dağ aşılamaz, lakin onun çocuğunun devrinde aşılmadık, delinmedik dağ kalmamış ve peyder pey dağlar engel olmaktan çıkıyorsa bu farklı tecrübe soyut aşılmazları da sorgulamaya ve aşmaya yönlendirmez mi bir sonraki kuşağı?
İnternetin ilk kuşağı sayılır y kuşağı.. Peki, internet nedir? Ne işe yaradı, ne işe yarıyor, yarayacak/mı?
İnternet açık topluma neden oldu. Açıldı tüm yürekler, her bir link mahallemiz, şehrimiz, ülkemiz dışında kalan uzak diyarlara penceremiz oldu. Hayatında zürafa görmemiş bir önceki kuşağın çocuğu en güzel zürafa resimlerini nasıl çizebilirdi başka?
Öncelikle tüm teknolojiler stratejik olması bakımında gizli tutulur çoğunluktan. İnternette böyle bir dönem yaşandı mı ben hatırlamıyorum. WWW diye girdi hayatımıza ve çıkmadı, çıkacağa da benzemiyor ki. Daha derine inmeye niyetli değil midir?
Derinlikten maksat, dark weeb, dip weep, arama motorlarından ulaşılamayan sayfalar ve linkler değil. Derin www için çıkan yazılarda aynı konular işleniyor genelde, her türlü gizli bilgiyi bulabileceğiniz, büyük paralarla alışverişin yapıldığı, insan ticareti, uyuşturucu ticareti, kara para ticareti gibi konulardan bahsediliyor.
Şahsen çok merak ediyorum derin webi. Lakin hiç girmedim, girmeyi de denemedim, sanki bana bir internet efsanesi gibi geliyor. Eskiçağ masallarındaki at insanlar gibi, baş kısmı insan olan küheylanlar yani.. Veya tek boynuzlu atlar, kanatlı aslanlar gibi efsaneler…
Yine bir başka konu olarak, abd deki internet hardisklerin veya google’in merkezinin orta ölçekte bir Anadolu şehri büyüklüğünde olduğundan bahsediliyor, görmedim, sadece anlatıların yazıları düşününce hayalime gelen; 1 milyon nüfuslu bir şehirdeki bina sayısı kadar hardiskler oluşmuş bir dijital bilgi deposu..
Elektrik merkezli teknolojik olarak; uzaklara önce ses iletildi, sonra görüntü? Sırada ne var? Yakın olduk birbirimize. Kıtalar arası yakınlaşma ve yeni bir tanışma başladı. Coğrafyada kıta kaymaları vardır ya, işte o insanlar arası kayma başladı… Fikirde, kültürde, inançta..
Ve insanlık tek dile veya her dilden konuşulanı anlamaya doğru hızla gidiyor.
Sanki birbirini tanımayan çocukların ilkokul 1. Sınıfa başlaması gibi bir başlangıç değil miydi www bizim kuşak veya dünya için?
Görüntü: önce bedenler üzerinden oldu, sonra oyunlar üzerinden yayıldı, sonra bilgiler üzerinden devam etti, en sonunda ekonomi yoluyla hayatların içine kadar girdi.
Genel evler oldu porno sitesi, haremler oldu erotik film. Bir çok dindeki cinsellik çağrıştıran cennet anlatımları bir www yakına geldi.
Siyasi ve sosyolojik filmlerin izlenebilmesi devlet ve özel kanalların yayın yönetmelerine ve kurullarına bağlı iken, internet bu oyunu bozdu.
Sonra şeytan icadı dendi geçildi ilk başta dindar kesim tarafından ülkemizde.
Ekonomik olarak gelecek görülmedi,küçümsendi. Olur mu öyle saçma şeyler dendi.
Sonra baktılar olmadı, dini siteler, inciller, kuranlar internete yüklendi. Vaazlar sesten, sesli görüntüye geçti. Ve dindarlar diğerlerine tebliğe başladı internette..
Çocuklar atari salonlarından bilgisayar oyunlara yöneldi ve dahi oyun salonları ulusal ve uluslarası boyuta taşındı. Sıralamalar oluştu, ligler kuruldu.
Ödevler internet yardımıyla daha kısa yoldan daha kapsamlı yapıldı, teslim edildi, bunu gören eğitim öğretim kurumları internete merak sardı.
Sağlık kurumları, reklamlar, askeri kurumlar, otomotiv sektörü, turizm sektörü…vb aklınıza gelebilecek bir çok kurum,kuruluş, örgüt, sektör www oldu çıktı.
Ve şimdi akıllı telefon teknolojisi dünyayı elimize verdi desek yeridir.
Mesela; çiftlikbank çok güzel bir projeydi, lakin altyapı ve dürüstlükte yetersiz kalınınca bir duraksama oldu. Ancak yeniden internet üzerinden tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi geciktirilemez bir boyuta geldi. Ve mecburen tarım bakanlıkları ister istemez bu oyuna veya gerçeğe dahil olacak.
Çiftlik bank projesi fikri olarak; köy ve kırsaldan kopmuş, şehirlerde bunalan insanlara internet yoluyla kendi çiftçiliklerini yapma şansı vermesiydi. Tekrar bu tür uygulamalar çıkacaktır, devlet ve hukuk destekli olursa belki iş yapar.
Artık uçan arabaları konuşuyoruz ne zaman piyasaya çıkacak diye.. Hava trafiği, hava olayları daha çok önümüze geliyor..
Dizel araçlar benzinli araçlar yavaş yavaş gündemden düşüyor, Fosil yakıtlardan elektrik yakıtına adım atıldı ve görücüye çıkmak üzere.
Tüm bu hız, bilgi ve kolaylık sanır mıyız ki, kültürü, insanın algısını, kuşak farklılıklarını, düşünce ve inanç şekillerini değiştirmedi..
Uzaktan öğrenimin patika yollarını, otobana çevirdi www.
Dağlar, denizler, ülke sınırları gibi engelleri kaldırdı.
Ve Patlama kuşağı da internetle mecburen tanışmak zorunda kaldı.
Kibir deryasında yüzen bazı elit denilen kesim, aydın denilen kesim hala eski alışkanlıklar ve kültür öğretisine devam ededursun..
Ah o eski ramazanlar denilmeye devam ediledursun..
Dünyada enderdir böyle çağ dönüşümleri..
Hani hep denilir ya;
Ateşin icadı.
Yay ok kılıç kullanımı, tekerleğin icadı.
Barutun icadı.
Buharlı motorun icadı.
Elektrik ve www’nun icadı. Atladığım bir çağ dönüşümü kaldı mı?
İnternetle gelecek diğer değişiklikler; İnternet parası, özgür borsaları ve 3 B ve üstü üretim yazıcıları.
Paylaşım, Ticaret ve Üretim artık boyut değiştirdi. Bilgi ortaya döküldü.
Artık ucu yanık mektup devri de bitti.
Uzak değil;
A şehrindeki erkek ile
B şehrindeki kadının
C şehrindeki nikah memuru önünde imza atması.. Bunu ülke olarak da genişletebilirsiniz, a,b,c ülkelerinde gibi.
Aile kurumu da nasibini alacak www’dan. Güç,kültür, sağlık, askeri,din vb dengeleri yeni teknolojiye ayak uydurmak mecburiyetinde kalıyor, daha da kalacak sanki.
Yapay zeka konusuna girmiyorum bile…!
Yapay zekaya tapınma dinleri bile, yapay zekaya peygamber diyecek topluluklar bile çıkacaktır karşımıza!
Yine de daha gençlik pınarından bir damla su içemedi insanlık! Hep aynı yaşta kalınacak denir cennet anlatımlarında, dünya cennete döner mi bilemem amma eski tanrılar ve dinlerin salasını okudu, çanına ot tıkadı imam-ı www hazretleri.
Çünkü şunu daha net gördü dünyanın yarısından fazlasına tabii olan inanç sahipleri;
Hristiyanlıktan başka dinler de var. Rönesans Hristiyanlık felsefesini yıksa da hala bir güç dengesi belki. Çünkü köşe başlarını bırakmıyorlar.
İslamiyetin öncesi sonrası da var. Kuranın, peygamberin ve dini görüşle anlatılan tarihin farklı anlatımları da var.
Uzak doğu inanışları, Yunan felsefesi, Maya, inka, Kızılderili kültürleri de var.
Ve son dönemde piyasada sıklıkla dile gelmeye başlayan internet üzerinden Merkeziyetsiz sistemlerin geliştirilmesi ve yaygınlaşması da var.
Demeyin ki, zaten bilinen konuları geveliyorsun, belki de evet, ancak; artık bilginin kaynağına herkes eşit şekilde ulaşma imkanına sahip.. Eskiden bu yoktu, merkezden yayılıyordu her şey, çevre merkeze tabiiydi. Şimdi ise her yerel veya insan bir merkez olmaya doğru gitmiyor mu yeniçağ düşüncelerine göre? Bilgi akademik, din ve askeri çevrenin tahakkümünden kurtuldu.
Ve elbette bir çok dünya ülkesi hukuk bakımından yakalayamadı bu internet hızını. Gerçek şu ki, internet merkezli eleştiriler hep eski düzenin devamını sağlayabilmek için..
Öncelikle devletlerin internetteki ticareti, birey-birey, dükkan-birey, mağaza-birey, üretici-birey vb alışverişine vergi koyması, interneti kontrol altına almaya çalışması..İnternet ekonomiyi daha çok dönüştürecek. Ve Bankalar insanlığın önündeki en büyük sorun. Genişlemeye engel kurumlar mıdır değil midir düşünmenizi isterim..?
Küçük beyinli insanların interneti ve teknolojiyi fişleme aracı olarak kullanmaları. Fikri özgürlüklere güç odakları tarafından yapılan saldırılar.
Şunu da belirtmemde fayda var, yakın zamanda internet vekilleri, internet meslisleri, güvenlik ve yargı kurumları da ayrı bir şekilde gündeme gelecektir. A şehrinin vekil sayısı diyelim x tane, peki ülkemizde internet kullanıcıları için kaç tane vekil sayısı ayrılmalı?
Ve internet üç kuşağı aynı ortamda eşit bir şekilde söz sahibi yaptı..
Saygılarımla
Esen kalınız.
YORUMLAR
Değerli üstat
ben anlamam beyaz kuşak kahve kuşak siyah kuşak
tek anladığım bir kuşak var
''AŞK'' kuşağı
yedi göğün renginden
ulaşılması amaç edinilen
İNSAN OLMAK
İNSAN ODAKLI
VİCDAN MERKEZLİ
NİCE SAYGILARIMLA
Yinsani
Aşkınız aşkımızdır denmiş midir daha önce:)
İşte öyle..
İnsan olmak
Vicdan sahibi kalabilmek her daim.
Ne güzel, herkeste olmasını arzuladığımız özellikleri yaymaya çalışmaya devam..
Eksilmeyin penceremizden.
nice muhabbetlere..