YAZMAK MI SÖYLEMEK Mİ
Yazmak mı söylemek mi hangisi daha tesirlidir diye sorsalar ikisinin de yeri farklıdır derdim.
Durumuna göre, ortamına göre, konusuna göre değişecektir. Hani derler ya söz uçar yazı kalır diye birçok yerde bu söz geçerlidir; çünkü söylenen söz illa ki bir kulaktan girecek diğer kulaktan çıkacaktır.
İş yerinde çalışırken, okulda öğrenciyken, devlet dairesinde derdini anlatırken, birine bir işi öğretirken ne derler not al derler yada dilekçe yaz derler değil mi? Çünkü bu gibi durumlarda sadece söylemek yeterli olmayacak yazı daha kalıcı olacaktır.
Sevdiğin birine duyduğun sevgiyi anlatırken de bazen yazmak daha iyi bir çözüm yolu olabiliyor; çünkü bazı insanlar söylemek te bulamadığı cesareti yazarak anlatmakta bulabiliyor.
Ancak işin birde diğer boyutu var sözün kalpte daha çok tesirinin olabileceği durumlar gibi.
Mesela bir Cuma vaazında ilmiyle amel eden bir hocanın söyledigi ayetlerin, bahsettiği her bir hadisin orada bulunan cemaatin kalbine nakşedebilecegi gibi. Yalnız söyleyen hocanın da ilmiyle amel etmesi gerekir ki bu insanlara da tesir etsin.
Bakıldığında şu zamanda bir çok kitaplar yazılıyor, konferanslar seminerler düzenleniyor, tv programları yapılıyor; fakat bu işler insanların davranışlarında bir değişiklik meydana getirmiyor değil mi? İlim adamı olmak sadece mesleki görevleri yerine getirmekten ibaret değildir, hocalık yalnız bilgi işi de değildir aynı zamanda iman ve salih amel işidir. Kişinin ilmi kendisini salih amele götürmedigi sürece başkasına da faydalı ve faziletli olmayacaktır
Gerçek ilim; satırlarda yazılan ve sözlerde söylenenlerden ibaret değildir, kalplerde olandır. Bizleri hakiki manada Hakk’a götürmeyecek ve yaşantımızda islamı yansıtmayacak olan ilimde hayır yoktur. Islami manada maalesef en büyük eksiğimiz hakikaten bundan kaynaklidir.
Ne diyelim Allah ilmi kalplerimize nakşedenlerden eylesin bizleri.
Amin....
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.