- 242 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
Yıllardır çocuklar ve gençler için yazıyorum. Çocuklara ve gençlere kitabı sevdirmek, düzenli olarak kitap okumalarını sağlamak için elimden geleni yapıyorum. Söyleşiye gittiğim okullarda çocuklara sorduğum en önemli sorulardan biri "Aranızda kitap okumayı alışkanlık haline getirmeyen var mı?" sorusu oluyor. Yüz, yüz elli ya da iki yüz kişilik salonlarda on beş yirmi cesur çocuk el kaldırıyor. Düzenli olarak kitap okumayıp da el kaldırmayanlar bunu karizma sorunu yapıyorlar. Öyle ya demezler mi? "Çocuğa bak, hiç kitap okumamış. Ezik." Bulunulan ortam ve yaşlarının gereği haksız da sayılmazlar. Çocuklardan aldığım genel cevap, kitapların sıkıcı olduğu.
Çocuklar kitapları sıkıcı buluyorsa, onların ilgilerini çekecek kitapları yazamadığımız için bizim de sorumluluğumuzun olduğunu düşünüyorum. Nasıl kitap olursa okuyacaklarını sorduğumda, boğucu yazıların arasında resimler olmalı, bir de puntosu biraz daha büyük olmalı, cevabını alıyorum.
Öğrenciler de bana en çok "Nasıl yazar olabiliriz?" sorusunu soruyorlar. Ben de onlara "Çok okuyarak." diye karşılık veriyorum. Peki kitap okumayı nasıl alışkanlık haline getirebiliriz? Şimdi sıra bu sorunun cevabını söylemeye geldi.
Yapacağımız ilk şey okuyacak bir şey bulmak. Bu kitap olabilir, dergi olabilir, gazete olabilir. Önemli olan ilgimizi çekmesi ve okuma konusunda bir başlangıç sağlaması.
Ne okuyacağımıza karar verdikten sonra ikinci iş olarak okumayı sürekli hale getirmemiz gerekiyor. günde en az on beş dakika okumalıyız. bunu hiç aksatmadan her gün yapmalıyız ve günler geçtikçe okuma süresini kademeli olarak artırmalıyız. Örneğin on gün sonra bu süreyi yirmi beş dakikaya çıkarabiliriz.
Diyelim ki kitaba büyük bir istek ve merakla başladınız. Bir türlü odaklanamıyorsunuz. Kendinizi suçlamayın ve bunalıma girmeyin. Kaldığınız sayfada bırakın ve okumaya ara verin. İlla bitirmeliyim diye düşünmeyin. Belki size göre değildir. Bırakın ve başka bir kitap seçmeyi deneyin.
Kitap okuduğunuzu sosyal medyada belirtin. Kitabın adını, yazarını paylaşın. Okunmasını önerin ve bunun sebebini belirtin. Bu sizi motive edecektir. Aynı zamanda arkadaşlarınızı da kitap okumaya teşvik edecektir.
Bir yol da okuyacağınız kitapla ilgili eşyaları masanızın üzerine koyabilirsiniz. Böylece okuduklarımızı daha iyi yaşamış oluruz.
Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş kişilerin kitap önerilerini dikkate almalıyız. Bunu yaparken de seçici olmalıyız. Kendimize bir okuma listesi oluşturmalıyız ve bu listeye sadık kalmalıyız.
Unutmayın: Kitap okumayanların, ‘Zamansızlıktan okuyamıyorum’ diyenlerden hiçbir hiçbir farkı yoktur!
Kötü alışkanlıklar, rahat bir yatağa benzer. İçeri girmek kolaydır, uyanmak zor! Artık uyanma vakti geldi... Hemen bir kitap alın!
Her zaman olumlu olun! Eğer okumanın eğlenceli olduğunu düşünürseniz hakikaten eğlenceli olduğunu fark edeceksiniz. Kitabı okumadan önce kendinize, “Çok iyi vakit geçireceğim!” deyin.
İyi bir kitap, iyi bir okuma deneyimi sunar.
Gün geçtikçe ve okuma alışkanlığınız oturdukça daha çok zevk alacağınızı unutmayın.
Okumanın başka bir alternatifi yoktur. Onun yerini hiçbir aktivite tutamaz.
Asla vazgeçmeyiniz.
İSMAİL MALATYA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.