- 1044 Okunma
- 9 Yorum
- 3 Beğeni
EDEBİYAT MECLİSİ
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Kalem başkanlık koltuğuna oturdu. Salona göz gezdirdi.
“ Bütün temsilciler yerinde”
Kalem açma makinesinin kolunu çevirdi.
Tırrrttt…tırrrttt.
“ Edebiyat Meclisinin birinci oturumunu açıyorum. Gündemimiz son günlerde Şiir ile edebiyatın diğer kolları arasındaki üstünlük tartışmalarıdır. Bu oturumda söz almak isteyen temsilcilere sırasıyla söz vereceğim. İlk söz sırası Şiirde. Buyurun Sayın Şiir.”
Şiir; şık kıyafeti ve şuh adımlarıyla kürsüye doğru yürürken, bilgisayar ayağa kalktı.
Yüksek sesle:
“ Sayın Kalem sizin Başkanlığızı tanımıyorum. Başkanlık benim hakkımdır. Kalem mi kaldı şimdilerde? Yazanlar edebiyatın bütün türlerini benimle yazıyorlar. Yazılanların hataları eskisi gibi silgilerle değil, benim bir tuşumla düzeltiliyor. Tüm yazılanları ben arşivliyorum. Başkanlık öyle torpille, kayırmacılıkla değil, liyakatle olur.”
Oturum başlar başlamaz bilgisayarın beklenmedik bu çıkışı salondaki temsilcileri etkiledi.
Kimisi:
“Haklı. Doğru söylüyor.Artık kim kalem kullanıyor ki?” Derken, bazıları da:
“Ayıp yahu. Bu sözler kaleme düpedüz saygısızlıktır.” Diye bağırıyordu. Salon karışmıştı. Başkan:
Kalem açma makinesinin kolunu üst üste çevirdi. Tırrrttt…Tırrrttt…
“Sayın temsilciler… Sayın temsilciler… Sakin olun. Ben kendimi savunurum. Lütfen yerlerinize oturun."
Sessizlik sağlandıktan sonra Kalem:
“Sayın Bilgisayar sizin yazıya sağladığınız kolaylıkları hiçbir temsilci inkâr etmiyor. Sizden önce de daktilo vardı. Onun da hakkı ödenmez. Ancak ben bir simgeyim. Size soruyorum. – kalemi kuvvetli yazar- denildiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Peki, – daktilosu kuvvetli ya da klavyesi kuvvetli yazar- sözünü hiç duyduğunuz oldu mu? Biz burada sanatı tartışıyoruz. Teknolojiyi değil. Lütfen konuları karıştırmayalım. Tek bayan temsilci Şiirdir. Davranışlarımıza da dikkat edelim. "
Kalemin bu sözleri üzerine ortam sakinleşti. Bilgisayar söz almak için elini kaldırsa da, Başkan izin vermedi. Kalem devamla:
“Oturuma devam ediyoruz. Buyurun Sayın şiir konuşmanızı yapın.”
Şiir:
“Sayın Başkan. Teşekkür ediyorum. Hepimiz Edebiyatın birer temsilcisiyiz. İşlevimiz edebiyata hizmet etmek. Bu gereksiz ve yersiz tartışmayı romanla iş birliği yapan Öykü çıkardı.İzin verirseniz sizlere kendimi tanıtayım;
Zengin hayallerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan bir türüm ben.
Günlük dilin sözlerine özel anlamlar yüklerim. Duygu düşünce ve izlenimler bir takım hayallere, sembollere söz sanatına başvurularak yazılırım. Bazen uyak olurum. Bazen vezin olurum. Bazen de biçim bakımından serbest olurum. Düz yazılar, bir anlatım yoludur. Ben ise bir anlatım türüyüm. Ben başka bir kimliğim. Müzikten başka bir müziğim ben. Kelimelerle güzel biçimler kurarım. Sizlerin türleri varsa benim de var.
İçten gelen duygular coşkulu bir dille anlatıldığında LİRİK olurum.
Doğa güzellikleri, dağ, orman, köy yaşamı anlatıldığında bana PASTORAL derler.
Belli bir düşünceyi aşılamak, bir konuda öğüt,bilgi, ahlak dersi verilmek için yazıldığımda DİDAKTİK tir adım.
Kahramanlık, yiğitlik, yurt sevgisi için yazılırsam şayet, EPİK olarak bilinirim.
Bu tartışmanın daha fazla uzamamasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."
Kalem:
Teşekkür ederim Sayın Şiir. Şimdi söz sırası Öyküde. Buyurun Sayın Öykü."
“Teşekkür ederim Sayın Başkan. Sayın Şiirin belirttiği gibi, evet bu tartışmayı ben başlattım. Benim, romanın ve diğer türlerin yazılması için belirli bir yetenek gerekli. Şiir öyle mi? Bir genç âşık oluyor. Alıyor sizi eline. Hiçbir kural tanımadan bazı kelimeleri ekliyor birbirine. Al sana şiir! Böyle olunca da neredeyse herkes şair sayılıyor.Yazanının çok olması da hanımefendiye güç veriyor. Öykü olarak ben; olmuş ya da olabilecek olayları kişi, olay ve yer göstererek anlatan bir türüm. Roman da insanların serüvenlerini, iç dünyalarını, sosyal bir olayı ya da durumu ayrıntılarıyla anlatır. Bir başka deyişle uzun öyküdür. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. Hepinizi saygıyla selamlıyorum."
Kalem:
“Arkadaşlar başka türlerinde temsilcileri burada. Onlara da söz vereceğim. Sayın Mizah konuşmak ister misiniz?"
“Memnuniyetle Sayın Başkan. Açık konuşmak gerekirse benim bir sorunum yok. Aziz Nesin, Muzaffer İzgü ve diğer ustalardan eser kalmadı. Ancak mizah yön değiştirdi. Şimdi tiyatronun ve teknik olanakların desteğiyle ben hala gündemdeyim. Halimden de memnunum. Teşekkür ederim."
Kalem:
“Arkadaşlar bir uygulamayı oylarınıza sunacağım. Zamandan tasarruf ve ikinci bir birleşime gerek kalmadan oturumu sonlandırmak gayesiyle,diğer türlerin temsilcilerine ayrı ayrı söz vermek yerine hepinizin adına Öykü konuşsun. Kabul edenler. Etmeyenler. Kabul edilmiştir.”
Mektup:
"Sayın Başkan mümkünse kendimi, kendim anlatmak istiyorum."
Kalem:
"Tabii ki. Memnuniyetle. Öyküden sonra size söz vereceğim. Buyurun Sayın Öykü."
“Sayın Başkan diğer temsilcilerimizden kısaca söz edecek olursak;
MASAL; Büyük usta Nazım Hikmet masal için demiştir ki;
Edebiyat bütün çeşitleriyle masalla başlar. Her yaştaki insanlar masalın tadına hemen varır. Masallar insanlığı kaynaştırır. Soruyorum sizlere kaldı mı Masal? Nerede Binbir Gece Masalları? Nerede Keloğlan? Nerede Dede Korkut? Nerede çocukları uyutmak için söylenen masallar? Çocuklar artık uyumuyorlar ellerinde telefon sızıp kalıyorlar.
DENEME;herhangi bir edebiyat, sanat veya bilim konusunu ele alarak etkili anlatım şekli olan deneme günümüzde sayılı dergilerin sayfaları arasında kalmıştır. Nerede kaldı Montaigne Denemeleri?
ELEŞTİRİ;Bir eseri çeşitli yönleriyle inceleyip değerlendirmek olan bu tür de kısıtlı alanlarda kaldı. Eğer bir eserin olumsuz yönlerini söyler ya da yazarsanız. Yazarı alınıyor. Küsüyor.
ANI ya gelince;insanların başından geçen üzüntü, sevinç ve gülünç olayların anlatıldığı bu tür yok olmasa da, eskisi kadar revaçta değil.
Bir görüşü açıklamak, bir düşünceyi belirtmek veya desteklemek için yazılan bir tür olan MAKALE de gazetelerin köşelerinden çıkmayı ne yazık ki bir türlü başaramamıştır.
Önceleri mülakat denilirdi RÖPORTAJ için Şimdi ki tanımı siyasileri televizyonlarda konuşturmak. Yaşar Kemal’in -Bu Diyar Baştan Başa- eserinden sonra bu tür de edebiyattan elini ayağını çekti.
Sayın Başkan bu türleri daha uzun anlatırdım. Ancak vaktinizi almak istemiyorum. Sayın Mektuba da zaman kalsın. Teşekkür ediyor hepinize saygılar sunuyorum.”
Kalem:
“Ben teşekkür ediyorum Sayın Öykü. Evet, son söz şimdi Mektupta. Sayın Mektup… Sayın Mektup…"
Mektubun saçları beyazlamış başı sol omzuna düşmüş, uyuya kalmıştı. Yanında oturan röportajın sarsmasıyla uyandı. Gözlerini ovaladı. Gerindi:
“Özür dilerim Sayın Başkan. İçim geçmiş. Kusura bakma. Yaşlılık işte."
Kalem:
“Önemli değil kadim dostum. Sen hepimiz için özelsin. Buyur seni dinliyoruz. Mektup derin bir ahh çektikten sonra:
“Yüreklerdeki hasreti, aşkı, yangını benimle anlatırdı insanlar. Âşık olunca pembe kağıtlara yazılırdım. Kenarım sigarayla yakılırdı. Beni yazanlar bazen duygularına gem vuramaz ağlarlar, yıldızlar yaparlardı gözyaşlarıyla üzerime. Bazen kibrit kutularına girer duvar kovuklarına konulurdum. Sevgililer alsın diye. Askerlere yazardı beni anneler, babalar, yavuklular. Defalarca okunur, koklanır göğüslerde saklanırdım. Benimle mahsus selamlar gönderilirdi. Anaya, babaya, kardeşe, emmiye, dayıya, ahırdaki ineğe, kapıdaki köpeğe bile.
Orhan Kemal Nazım Hikmet’e yazdı beni. Nazım Hkmet’te Orhan Kemal’e.Babası Deniz Gezmiş’e yazdı beni. Deniz Gezmiş’te babasına. Daha bir çok kimler kimlere!!!
Şimdi unutuldum. Yaşlandım. Yok oldum. Ne zarfım kaldı ne mazrufum. Telefonların hafızalarına hapsettiler beni. Bir tuşla yüzlercesine gönderiyorlar, anlamını bilmedikleri sözleri.
Ben bu muydum? Böyle mi olacaktım?”
Daha fazla konuşamadı mektup. Ağlıyordu. Edebiyatın tüm temsilcileri ayağa kalktılar. Alkışlarla, gözyaşlarıyla ona eşlik ettiler.
Kalem:
“Oturumu kapatıyorum. Hepinize teşekkür ederim.”Dedi. Kimse duymadı.
Acıkmışlardı. Hep beraber lokanta aradılar. Var mıydı bu mecliste de lokanta?
Varsa bile çorba bir, et yemeği beş, tatlı iki lira mıydı?
Bilmiyorlardı…
YORUMLAR
Bedri Tokul
Bayram telaşıyla yorumunuza geç cevap vermek zorunda kaldığım için özür
diler, değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Sizden acizane dileğim bu siteyi takip edin.
Hayatınıza çok şey katacağından eminim.
Selamlarımla...
Öyle tatlı bir edebiyat meclisini kurmuşsun ki sevgili ağabeyim okumaya doyamadım. Farklı boyutta devamını bekliyorum.
Ah keşke diğer meclisler de böyle hoş olsa. Razıyım onların 1 TL çorba 5 TL et yemeği 2 TL ye tatlı yemelerine, yeter ki yedi sülalelerini tıksırıncaya kadar beslemeseler. Neyse efendim biz halk olarak meclistekilerin gözünde zaten hep pasta yiyoruz. Onlar için sıkıntı yok.
Çok güzeldi. Selamlar sevgiler.
Bedri Tokul
Her zaman beni yüreklendiren yeni yazılar yazmaya teşvik eden,
değerli yorumlar yaparsın.
Sağ ol. Var ol.
Selam ve Saygıyla...
Uzun zamandır böyle güzel bir yazı okumamıştım. Mizah güzel şey... Ve hep elzem.
selamlar..
Bedri Tokul
Teşekkür ediyorum.
Selam ve Saygıyla...
aslında güzel bir masalımsı öykü, ilk okuduğumda bir şiire konu olabilir diye düşündüm ama toparlayamadım. Mektubun unutulması en güzeliydi de sondaki menünün fiyat sorgulaması güldürdü beni, gerçek meclis mi orası da o kadar ucuza yiyecekler...
Emeğine sağlık ağabeyim selamlar.
Bedri Tokul
Değerli Bacım.
Selam ve Saygıyla...
kalem eski kuşak,
daktilo-klavye yeni kuşak:)
kalem ses vermez yazarken.
daktilonun sesleri melodi gibidir,tadı çok güzeldir,
aynı tadı klavyeden alamaz kimse..
bir de q ve f klavye problemi var. f klavyeyi öğrendik, q 'da daha hızlı yazıyoruz enteresan bir milletiz.
okullarda güzel yazı dersi var mı daha? ne olur olmaz devam etmeli yine de..güzel yazıdan ressamlar yetiştirebiliriz belki..her ne kadar kültürümüzde caiz olmasa da pek resim sanatı.. hayal mühendisleri ressamlar.
kalem kırılınca yenisi uygun fiyata alabiliyoruz veya bol bol yedeği vardır kalemliklerde, renkli renkli hem de, klavyeyi parçaladığımız çok az olsa da, klavyeliği olan evinde, işinde nadirdir.
hakim klavyeyi kırdı, daktiloyu tuttu fırlattı gibi kelime öbeklerimiz olmasa da, hakim kalemi kırdı deriz..kalemi kır deriz..
çok uzun zaman oldu kalem ile yazı yazmayalı, çok nadir kullanıyoruz artık..arada bir çok çok nadir.
edebiyattan ekmek yemek için bölmüşler yine de türleri..
gerek yok oysa; kadın erkek iki şey gibi, yazı ve şiir deyip nokta koymalıyız. gerisi boş zamanı beynin.
eski yaşam serüveninde dallar daha önemliydi, şimdi ise önemli olan kök ve gövde, yaprak rüzgarın kanadı.
bu arada kalem açacağının yerini ne alabilir yeni lüteratürde,
klavyeye çay döküldü mü kolanya, alkol verip sarhoş ediyoruz yazımı:)
kalemin sarhoş olduğunu ne gördüm ne duydum ? nasıl sarhoş olabilir ki kalem, sadece sivriltir kendini.
kalorisi az ne var menüde, menüler, kalorisini de göstermeli yemeklerin.
5 kg verince horlaması kesiliyor uykuların, edebiyatın, şiirin önemli bir mesele aslında.
edebiyatçıların fitt olması lazım:) benim başaramadığım bir şey, hormonlu geziyor bir çok yazı ve şiir alemde..
doğal, güzel ve sağlıklı bir yazıydı.
saygılarımla hocam.
Bedri Tokul
Bu yazıyla anlatmak istediğim daha başka şeylerdi.
Okuduğum yorumlardan (siz hariç) ne demek istediğim büyük ölçü de anlaşılmış.
Size anlatamadıysam, benim cahilliğime, beceriksizliğime verin.
On küsür senedir bir şeyler yazmaya çalışan aciz.beceriksiz bir yazarım işte...
Sizin seviyenize ermek umutlarımla selamlar...
Yinsani
galiba ben ne anlatmak istediğinizi anlamadım veya bambaşka bir şekilde anladım ve anladığımı da anlaşılmaz bir şekilde anlattım..
tadınızı kaçırdığım için üzgünüm..
saygılarımla, esen kalınız.
Sohbet tadındaydı, içeriği bilsem de sonuna kadar sıkılmadan okudum, sağ olun
elinize emeğinize sağlık
Bedri Tokul
Teşekkürler, saygılar Kardeşim.
Ustalık bu işte..
Can DOSTum yazdı mı kaleme Tırrrttt…tırrrttt. oturum açtırır meclis yönettirir.
Ortaya harika bir eser koyar ve zevkle okutur.
Yazılarındaki zeka ürünü ince mizahı da sezinleyerek okudum. Tadından yenmiyor. Bir taraftan da gerçekler anlatılıyor. Maalesef okumuyoruz, yazmıyoruz. Mektubun hali içler acısı ne yazık ki !!
Eline kalemi alan şiir yazıyor hakikaten. :) benim gibi. Ama olsun be ya, içlerinde bazen güzelleri de oluyor.
Harikaydı CAN DOST VAROL.
Saygımla öptüm ellerinden. Selamlar..
Bedri Tokul
Arada böyle ilginçlikler yapıyorum işte.
Hele sizlerde beğenince neşemden geçilmiyor.
Öpüyorum dost yüreğinden.