- 3058 Okunma
- 13 Yorum
- 6 Beğeni
ŞİİR YORUMU VE UYAKLAR
Her sanat eserinde olduğu gibi edebiyattaki eserler ama özellikle şiir, kişisel çıkarımdır. Çünkü şiir “en öz” anlatımdır. O nedenle birçok eserin özeti çıkarılır ama “ŞİİR AÇIKLANIR”. Ama bu açıklamalar da her okuyanın çıkarımı ile ilgilidir ve herkes çıkarımında özgürdür…
Biz özgürlükleri bazen yanlış anlıyoruz galiba… Sınırsız… ’hepsi bizim’… ’sadece bizim’ zannediveriyoruz… Öyle olunca elimize kalemi alıyoruz, kollarımızı sıvıyoruz, özgürlüğümüzü kullanmaya başlıyoruz… Oysa özgürlüğün sanal da olsa bir sınırı vardır. Birinin özgürlüğünün başladığı yerde diğerinin özgürlüğünün bitmesi gibi… Tabii bunu, insana ve insan haklarına saygı belirler…
Goethe, "Faust’ta ne demek istiyorsunuz?" diye soran bir okuruna, "Ben de bilmiyorum!" demiş… Faust’ta ne demek istediğini bilmediğinden değil, hiçbir sanat yapıtının bütünüyle açıklanamayacağını bildiğinden... Evet, evet gerçekten de hiç önemi yok, birçok kimsenin Hamlet’i öve öve bitirememesinin ya da Eliot’ın onu yerin dibine batırmasının… Hiç ama hiç önemi yok, ’Nihavent Saz Semaisi’ni dinler ya da ’Guernica’ya bakarken sizin ne duyup anladığınızla, Mesut Cemil ya da Picasso’nun ne anlatmak istediğinin de pek önemi yok.… Çünkü "sanatçının söylemek istediği" ile "bizim anladığımız" başka başka şeyler çoğu zaman. ( ALINTI )
Nasıl ki sanatçı eserini yazarken dipnotlarla bize ne demek istediğini anlatarak güdüleme yapmıyorsa, bizim de
( muhtemelen hangi duygu yoğunluğuyla ve neden yazıldığını hiçbir zaman bilemeyeceğimiz bir eseri veya çalışmayı ) yorumlarken bu ince çizgide durmamız, (varsa) teknik eleştirilerimizi yaptıktan sonra o mahrem sınırda durmayı bilmemiz gerekir… Bu, bir gün bizim için de gerekecektir, bunu da hiç akıldan çıkarmamalıdır.
Şiir yorumu ile ilgili iki anektod :
Yaşadığı dönemde ünlenmiş ve “Şair-i Âzam” olarak anılan Abdülhak Hamit Tarhan, fırtınalı aşk yaşadığı Lusyen’le ayrı olduğu bir dönemde kız kardeşine gider bir akşam… Çok güzel karşılanır. Kız kardeşi : “ Abi, gelmekle ne kadar iyi ettin. Bugün bizim oğlanın sınıfında edebiyat öğretmeni senin şiirini okumuş ve ‘şair bu şiiri yazarken ne düşünmüştür, yazın’ diye ödev vermiş. Gelmen çok iyi oldu.” der. Yemekten sonra dayı yeğen ödevi yaparlar. Şair-i Âzam söyler, yeğen yazar, huzur içinde uyurlar. Bir hafta sonra tekrar gittiğinde kız kardeşi onu buruk bir ifadeyle karşılar ve “keşke içinden geçmeyenleri söylemeyeceksen o ödevi yaptırmasaydın abi," der. "Sınıfta herkes iyi not almış, öğretmen bizim oğlanın kağıdını sallayarak : ’Sen hangi cüretle bu şiiri yazarken şairin böyle düşündüğünü yazabilirsin?’ demiş ve sıfır vermiş!" der. Şair şaşkın, kalakalır.
Rahmetli Barış Manço’yu canlı yayında kendim izlemiştim. “Gülpembe” eserini söyledikten sonra sunucu kendisini tebrik etti ve bu eseri kim için yaptığını sordu. Barış Manço: “ Bunu sorduğunuz için çok teşekkür ederim. Ben hızlı bir bekarlık yaşadım, çok bayan arkadaşım oldu. Bu eserden sonra beni arayıp soranların hepsine onları kırmamak için ‘evet, senin için yaptım’ dedim. Hepsinden özür diliyorum… Ben bu eseri babaanneme yaptım!.... Hayatımda onun kadar pembe beyaz cildi olan başka bir kadın görmedim ben!” dedi.
GÜLPEMBE
Sen gülünce güller açar gülpembe
Bülbüller seni söyler
Biz dinlerdik gülpembe
Sen gelince bahar gelir gülpembe
Dereler seni çağlar
Sevinirdik Gülpembe
UYAKLAR
Uyaklar ise şiir yorumu kadar girift bir konu. Geçmişi bilinemeyecek kadar eski olan Türk edebiyatında şiir demek ‘ahenk’ demektir.
Bazı ‘taraflı’ kaynaklarda yazıldığı gibi Türk şiiri, ölçüyü ve ahengi Farslardan ve Araplardan öğrenmedi. İslamiyet öncesinde verilmiş koşuk – sagu ve destanlarımızda da bu iki özelliğe bolca rastlanır.
İslamiyet Öncesindeki sözlü döneme ait bu eserlerde uyaklar ve redifler ‘kulak’ uyağı olarak yapılmış, yakın sesler ‘g – k’, ‘d – t’ , ‘c – ç – s – ş – z’ , ‘m – n’ uyak olarak da kullanılmıştır. Hatta dörtlüklerle yazıldığı halde, uyaksız ve redifsiz örnekler de verilmiştir.
İşte bir koşuk örneği:
Keldi esin esneyü a……..esneyu “nayu” redif; "s" yarım uyaktır.
Kadka tükel osnayu a……..osnayu
Kirdi bodun kasnayu a……..kasnayu
Kara bulıt kükreşür. b……..kükreşür
Link: www.edebiyatfatihi.net/2017/09/kosuk-incelemesi-ahenk-unsurlarolcu.html
Bu örnekte günümüzde de uygulanan uyak ve redif uygulaması vardır.
Başka bir koşuk örneği:
Tuyunmak-ık tanuglagu öd-kedegi
Tadta yigi üç erdinig umug tudup
Tudçı isdim bogılıg yig yorug öze
Tolp yirdinçüg tuyunmakta ornadayın
( Reşit Rahmeti ARAT, Eski Türk Şiiri, Ank., 1986, s: 156 – 160)
Link: edebiyatvesanatakademisi.com/islamiyet-oncesi-donem/destan-sav-sagu-kosuk-ornekleri/169
Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi dörtlük nazım birimiyle uyaksız ve redifsiz örnekler de verilmiştir.
Yazıya geçildikten sonra İslamiyet’i öğrenmek adına etkisinde kalınan ve bizden önce yazıya geçen dillerin etkisiyle ses bilgisinin artması sonucunda uyak ve rediflerde çeşitlilik kendini göstermiştir.
Türk Edebiyatının geçmişinden beri getirdiği ve en çok kullandığı eser sayısına göre uyak çeşitleri içinde yarım uyak başı çeker, tam uyak da ikinci çoklukta kullanılırdı.
Yukarıda söz edilen etkenlerden sonra ve en çok Divan Edebiyatında ve Tasavvuf Edebiyatında olmak üzere zengin uyak da kullanılmaya başlanmıştır. Bu uyağın Halk Edebiyatının Âşık Tarzında çok örneğinin olmamasının nedeni ozanlarımızın çok büyük kısmının ‘ümmî’ (okur yazar olmaması) olmasına bağlanabilir.
YARIM UYAK:
Üstümüzden gelen boran kış gibi
Şahin pençesinde yavru kuş gibi
Seher sabahında rüya düş gibi
Çağıta bağırta aldı dert beni ( Pir Sultan Abdal )
TAM UYAK:
On atlıya karar verdim yaşını
Yenice sevdaya salmış başını
El yanında yakar gider kaşını
Tenhalarda gülüşünü sevdiğim. ( Ruhsati )
ZENGİN UYAK:
Miskin Yunus biçareyim
Baştan ayağa yareyim
Dost ilinden avareyim
Gel gör beni aşk neyledi (Yunus Emre)
Türk Edebiyatında, kültür etkileşimiyle şiirimize giren ve yapısı gereğince redifsiz uygulanan iki uyak çeşidi vardır.
TUNÇ UYAK:
Fikrim bir hulyaya bazı dalar da
Düşünür, derim ki: "Bu odalarda
Kim bilir kaç kişi oturmuş yatmış."
CİNASLI UYAK:
Kendin çöz kendin tara
Değmesin el başına
Ben yarime kavuştum
Darısı el başına
Link: www.turkedebiyati.org/Dersnotlari/kafiye_cesitleri.html
Aşağıdaki örnek, yukarıda açıklanan benzer seslerle yapılan uyaklara örnektir.
“Bazen birbirine yakın sesler de revi (taban sesi) olarak kabul edilebilir:
Kader böyle bizim ile dolaŞtı
Aylarım sayıldı günlerim geÇti
Nice yaşım doldu yılım yaklaŞtı
Aldı gözlerimi zindana geldim
Ne söylesen burada ederim sabıR
Mevla’nın verdiği bu dertler makbuL
Sen bir işçi olsan biz de bir müdüR
Çıkarırım seni işten atarım ( Âşık Püryanî )
Dörtlükte ş-ç; r-l sesleri revi sesi olarak tasarlanmış, ancak aynı sesler değildir. Kafiye şartlarından en temel şart olan taban ses kusurlu olduğundan öncesi ve sonrasında benzer sesler dahi olsa bu tip kurgulanan kafiyelerin tam’ından zengin’inden söz etmemek gerekir. Sözlü kültür ortamlarında, ezgiyle söylenen bu sözlerdeki bu tür kusurların fark edilmesi mümkün değildir. Ancak yazılı metinler haline geldikten sonra bu kusurlar net bir şekilde görülebilir.”
Link: www.turkedebiyati.org/halk-siirinde-kafiye-uyak-anlayisi/
Cumhuriyet edebiyatı döneminin önemli bir ozanından redifsiz uyak örneği:
Ben bu gidişilen nereye varam ( “-ram” sesleri zengin uyaktır.)
Derman bulabilmem, yaramı saram
Ne bir çölüm vardır, ne de bir sahram
Yine yüce dağdan yol ister benden ( Murat Çobanoğlu )
Bu da aynı ozandan uyaksız redif örneği:
Sende yetişmiştir nice paşalar
Öğretmensiz açılır mı kapılar
Temelinden sağlam olan yapılar
Çobanoğlu der ki güldür öğretmen ( Murat Çobanoğlu )
Link: www.egitimhane.com/ozanlarimiz-ve-siirleri-k131600-0.html
Bu kadar detayı vermemin nedeni şiirlere yapılan yorumlardaki ses ahengi değerlendirmelerinin neredeyse şiirin özünün önüne geçtiğini ve bunun hoş olmayan yorumlarla yapıldığını görmemdir.
Şiiri ve tekniğini eleştirmek istediğimizde ( olumlu ya da olumsuz ) sözcüklerin şirazesine özen göstermek, en azından edebiyat ( edep kökünden gelir ) adına yakışandır.
Birçoğunuzun daha da detaylı bir şekilde bildiğini düşündüğüm bu konuyu bir kez de genelde paylaşmak istedim.
Sevgilerimle, saygılarımla.
07. 07. 2019 Serap IRKÖRÜCÜ
YORUMLAR
Nefes nefese okudum. Bazılarını cidden anladım. Bazılarını anlamaya çalıştım. Goethe ve Barış Manço ile Tarhan’da güldüm; sizin Bilgi birikiminiz ve aktarıl biçiminize bilmeme rağmen hayran kaldım. Tabii o yedi yedilik yazı şahsıma daha çok hitabet ediyordu:))))
Bir de o piramitte nerede olduğumu bilmek beni rahatlatmıştı.
Hocam çok özenle hazırlanmış, verilen bilgiler kesinlikle kontrol edilmiş bir yazıydı...
Saygılarımla Serap Hocam
Serap IRKÖRÜCÜ
Bu yazıyı yazarken ilk kez çok düşündüm. Bunlar benim derslerde kullandığım güncel bilgilerim, kaynak aramak gibi bir sorunum yok. Ama...
Sitede henüz yeniydim ve şiirlere yaklaşımdan çok rahatsızdım. sayfama bu şekilde uğrayanlara önce kibarca sonra (bir DünyevÎ çok merak ediyor ya...:))) işte öyle!... ) farklı tepkilerim oldu. Buna rağmen ( muhtemelen yoruma dönüşleri bile okumadıkları için ) defalarca tekrar ettikten sonra, ilgili isimleri engellemek durumunda kaldım.
Bir hayli kabarık engellenenler listem var, tek neden de bu!... Körün değneğini bellediği gibi birkaç cümle yazıyorlar... ölüme de... doğuma da... aşka da... baba şiirine de... anne şiiirine de... aynı cümleleri yazıyorlar.(!) Bu, komik ötesi bir şey!... Düpedüz paylaşımı yapanı ciddiye almamak, onunla alay etmektir!.. İzin vermem!.. Çünkü ben yorumuna gittiğim paylaşımı ve arkadaşımı her zaman ve gerçekten çok ciddiye alıyorum, o konuda yazacağım bir şey yoksa da geri duruyorum. O zaman aynı şeyi beklerim!..
Ne yani? Çok yorum yapana madalya mı takıyorlar? ( kızdım mı ne?... :)))
İşte, bu ortamın paylaşımıdır bu yazı.
Yedi yedilik yazı ve piramit!.. İzi derin kaldı galiba!... :)))
Tüm değerlendirmeleriniz için her zaman ve tekrar tekrar çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Hep olun Ersin Bey.
Saygılarımla...
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Çok iyi oluyor.Saygılar.
Serap IRKÖRÜCÜ
İlginize ve değerlendirmenize çok teşekkür ederim Aygün Hanım. Memnun oldum, sağolun.
Sevgilerimle.
Serap IRKÖRÜCÜ
Estağfurullah Deniz!
Pazıl burada da geçerli, emin ol... Teşekkür ederim.
Sevgilerimle.
Serap IRKÖRÜCÜ
Sizin de...
Değerlendirmeniz için çok tşekkür ederim.
Saygılarımla.
"Şiir,yazanın değil,ihtiyacı olanındır."sözüne çok inanırım.Söz,Pablo Neruda'ya şiirlerini "çalan" postacının sözüdür.
Tarzım olmayıp,şiirle uğraşmadım ama yazılmış o kadar güzel şiirler var ki alır kullanırım ve bunu da keyifle yaparım.
Sohbetlerde,gençlerle diyalog halinde iken "aşka" dair derken alır,Ö.Asaf'ın "Bana yaşadığın şehrin kapılarını aç" dizelerini kullanırım,sitem gerekiyorsa da Necip Fazıl çok öğretici olur:"Geçti,istemem gelmeni,yokluğunda buldum seni."
Şimdilerde de Ahmet Telli'nin "Ömrümüz ayrılıklar toplamıdır/yarım kalan bir şiir belki de "satırlarını anlamaya/anlamlandırmaya çalışmaktayım.
Yazmasam da şiiri sevmekteyim; severken de işe yarıyor,-bağışlayınız.-söverken de.
Serap IRKÖRÜCÜ
Bu sizin dil kullanım seçeneğinize kalmış!..
Şiirde söyleyişin şeklin önüne geçtiğini üstü kapalı olsa gayet güzel anlatan yorumunuz ve değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim Sabri Bey.
Saygılarımla.
Değerli Öğretmenim!
Ben bu edebi öğretiye kendimde yorum yapma cesareti bulamadım.
Öğrenciyken, Türkçe ve kompozisyon derslerim göz kamaştırmazdı.
Üstelik yazımı okuyamayan öğretmenlerim benden şikayetçiydi.
Bu yüzden İçeriği yorumlamak yerine, bir öğretmen edasıyla Tam puan
verip, sadece alkışlayacağım.
Bu değerli yazınızla, kanayan bir yaraya tuz basmış, yaranın kabuk bağlamasına,
fırsat hazırlamışsınız.
Bütün içtenliğimle kutlarım!
Saygılarımla.
Serap IRKÖRÜCÜ
Estağfurullah Necati Bey.
Okul başarı limitlerinin hayatı değerlendirmede ne kadar yetersiz kaldığı bizdeki ve dünyadaki birçok örneğinden gösterilebilir.
Üstelik 'inci gibi yazmak' çizgi becerisiyle ilgilidir ve genellikle güzel resim yapanların becerisidir yazanların değil!... :)
Edebiyatta öne çıkan birçok ünlünün yazı örneği de bunun ispatı gibidir.
Mütevazi yaklaşımınızla yaptığınız değerlendirmeleriniz ve beğeniniz için ben çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Ortalıkta şiir adına ben iyi yazarım diye gezinip insanların şiirlerine laf atıp soğutmak yerine onlara şiiri gerçekten sevdirecek varsa hatalarını gösterecek ve herkesin fayda sağlayacağı paylaşımlar yaparak onlara bir şeyler katan çalışmanız için teşekkür ederim.
Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Serap IRKÖRÜCÜ
Paylaşıma ilginiz ve cesaret veren değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim Habib Bey.
İnşallah!...
Saygılarımla.
Değerli Serap ÖĞRETMENİM
İnanın bu yazınızdan dolayı sizleri ne kadar kutlasam ne kadar teşekkür etsem
azdır
Tam da benim yaralarıma TERCÜMAN olmuş bir yazı idi
Bu sitede şiirlerimle anlatmaya çalıştığım mesajların
Edebi bir yansıması sanki usta kaleminizden
Dileğim bu yazınızı her şairim diyenin okuyup bir çıkarım yapması
Şiir adına, duygu adına, ruh adına, insanlık adına, felsefe adına ELZEMDİR
NİCE NİCE SAYGILARIMLA
TEŞEKKÜRLER....
Serap IRKÖRÜCÜ
Herkesin bu yazılanlara bilgi olarak gereksinimi yok, ben de bunun farkındayım ama 'dünyanın merkezinde olma' duygusundan insanoğlunun sıyrılması gerektiğini düşündüğüm ve düşüncelerimi de kişisele dayandırmaktansa linklerle paylaşarak isteyenin daha geniş bilgi edinmesini amaçladığım bir yazı düşünmüştüm ve yaptım.
Şiir bir sanatsa, her sanat gibi arayışlara ve 'çizgi dışı' denemelere de açıktır. Bunun kalıcı olup olmayacağına zamanla toplum karar verir. Yoksa İslamiyet Öncesinden günümüze gelen şiir tekniği değişimlerini ve akımların sanatçılarını/ eserlerini açıklayamayız.
Ahmet Haşim aruzla şiir yazılan dönemde 'O Belde' şiirinde 'aruz kırma' tekniğiyle günümüzdeki serbest şiirin benzeri ilk denemeyi yapmıştır. Bunu ancak aruzu bilenler yakalayabilir. Biz bugün neyi tartışıyoruz?!?!?
Her paylaşım okumaya ve değerlendirmeye açıktır, gerisi üyelerin tercihidir. Her tercih de çok saygındır.
Beğenileriniz ve değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim Müslüm Bey.
Saygılarımla.
Serap IRKÖRÜCÜ
Keşke ilk paylaşımlarınızı silmeseydiniz!...
Özel bir durum nedeniyle gündüz giremedim ama iki paylaşımınızı da okumuştum.
İyi akşamlar dilerim.
Sevgilerimle.
arel.
şiir konuşmaktan çok 'bak ben haklıyım ben yine bildiğimi okuyacağım kural mural tanımayacağım' tarzı bâzı yorumları görünce gereksiz polemiğe girmek boşa kürek çekmek istemedim:)tekrar özür dilerim
sevgiler mutlu akşamlar
Bilenler bilmeyenlere bildiklerini bildirmelidirler .
Çok seviyor ve yararlanıyorum böyle yazılardan.
Teşekkür ediyorum.
Ben çok istememe rağmen heceyi beceremiyorum.
Hani Tv.de bir soğuk çay reklamı var ya;
KOLAya kaçma diyor.
Bende kolaya kaçıp serbest takılıyorum bazen.
Gerçi onu da pek becerdiğim söylenemez ya..
Tekrar teşekkür ediyor Saygılarımı gönderiyorum Hocam.
Serap IRKÖRÜCÜ
Burası amatörlerin sitesi. Bunu hep hatırlanırsa sorun kalmaz Bedri Bey. Kimse kendini birilerine ispat etmek durumunda değil. O nedenle rahat olun, içinizden nasıl geliyorsa öyle yazın. ( benim gibi! :)))
Klasiklerin arasına girmiş şairlerin kitaplara alınmayan ilk şiirlerini okusanız şaşırırsınız. Her şey bir tekamül ya da tercih meselesi.
Samimi değerlendirmeleriniz ve beğenileriniz için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Bildiğimi güncelledim, bilmediğimi öğrendim.
Kendi adıma teşekkür ederim, sevgilerimle.
Serap IRKÖRÜCÜ
Bilinenler mutlaka çoğunluktadır, ben de öyle düşünmüştüm. Buna rağmen çok nazik ve olumlu bir dönüş, çok teşekkür ederim Nuray Hanım.
Sevgilerimle.
Serap IRKÖRÜCÜ
İlginiz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.