- 988 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
TAHİR KUTSİ MAKAL İLE UNUTULMAZ BİR ANI
________________________________________
TAHİR KUTSİ MAKAL İLE UNUTULMAZ BİR ANI
Ahmet AYAZ
Gaziantep Güneş Gazetesi 28.5.2019
…………………………………………………………..
________________________________________
Gazeteci, yazar, yayıncı, halkbilimi araştırmacısı, Rahmetli Tahir Kutsi Makal’dan, 1998 yılında ve Gaziantep/Şahinbey Konak Mahallesinde ikamet ettiğim yıllarda bana bir mektup geldi. O zamanlar internet denen bir şey de yoktu, bende ulusal gazetelerden Hergün ile Yeniasya gazetelerine 1980 öncesi yazdım ama, çok da, bilinen birisi değildim. Biraz kendimi şanslı hissediyorum kültür, sanat ve edebiyat alanında. Adım rahmetliye nasıl ulaşmış? Onu da bilemiyorum. Mektup aynen şöyle “Sayın Ahmet Ayaz, Ömer Asım Aksoy veya Cemil Cahit Güzelbey ile ilgili bir yazınız ile sizi Tarla Dergisine bekliyoruz. Gaziantep’te Rahmetli Mehmet Sağlam Bey tarafından yayımlanmış olan “YÖRE” Dergisinde sözü edilen Ömer Asım Aksoy ve Cemil Cahit Güzelbey ile tam 3 yıl yazım beraberliğimiz oldu ama, ben Ömer Asım Aksoy’un yüzünü bile görmedim. Fakat Cemil Cahit Güzelbey ile bir aile dostu olduk. Ben “Dr.Cemil Cahit Güzeley’in hayatı ve şiirleri” başlıklı bir yazı yazıp Tarla Dergisine gönderdim. Cemil Cahit Güzelbey’in bana imzalı olarak verdiği bir vesikalık resmini gönderdim. Yazıda not düştüm. Sayın Makal Cemil Cahit Güzelbey’in bu imzalı resmini yazıda kullanır veya kullanmazsınız. Bu resim bana hatıradır, bu resmi istiyorum demiştim. Yazı Tarla Dergisi Yıl 32. Sayı 1998/4 Sayfa 25 Nisan sayısında yayımlanmış ve bana Tarla Dergisinden 4 adet geldi. Fakat resim dergide yoktur bana da iadesi yapılmamış. Evimdeki sabit telefon ile Tarla Dergisini aradım. Resimden söz etmek için. Alo dedim, efendim diyerek cevap verdiler. Sayın Makal’ı rica etsem dediğimde de, “Siz sağ olun, Makal vefat etti” dediklerinde ki, acıyı halen ve hiç bir zaman unutamam. Mekanı cennet olsun diyorum. Göndermiş olduğu 4 adet derginin 3 tanesini küçük oğlu ve Dt. Ragıp Güzelbey’e takdim ettim. Bir tanesi kendisine diğer 2 tanesi de Rahmetli Annesi Saliha Güzelbey’e ve ağabeyi Oktay güzelbey’e verilmek üzere. Bendeki kalan bir tane Tarla Dergisi kitaplığımdaki yerini korumaya halen devam ediyor. Şimdi Tahir Kutsi Makal’ın özgeçmişinden bir kesit sunuyorum.
Tahir Kutsi Makal, 1937 yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesinin Oğuz Köyü’nde doğdu. Rençberlik yapan Hacı Mehmet Hoca’nın 13 çocuğundan üçüncüsüdür. Acıpayam Ortaokulu’nda ve Denizli Lisesi’nde okudu. İstanbul’da gazetecilik öğrenimi yaptı. Denizli, Tan, Yeni Gazete, Dünya, Vatan, Ekspres, Tasvir, Son Havadis, Hergün, Ortadoğu, Güneş, Sabah gazetelerinde; muhabir, haberler müdürü, yazar, sekreter, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı. Petek, Yelken, Maya, İnanç, Tarla dergilerini yönetti. Gazetecilik yıllarında bir çok ödül aldı. 1962-63’te "İçgöç" dizi röportajıyla "Yılın Gazetecisi" seçildi ve ödül olarak Avrupa’ya gönderildi. Röportaj, öykü, şiir, araştırma dallarında eserler verdi. "Kamyon" romanıyla Peyami Safa Roman Ödülü’nü, "Karadon" kitabıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Öykü Ödülü’nü kazandı. İnönü Üniversitesi Senatosu’nca kendisine "Fahri Doktor" unvanı verildi. Hasandede Belediyesince Kırıkkale’nin hemşehrisi ilan edildi. Şiirleri Şölen Kasetçilik tarafından "Ülkemin Güzelleri" adıyla kaset yapıldı. 1998 yılında hakkın rahmetine kavuştu. Tekrar diyorum, mekanı cennet olsun.
ESERLERİ:
Fakir İşi (Şiirler-1957). İçgöç (Röportajlar-1964, 66, 1973), Acı Yol (Röportajlar-1964), Köylü Gözüyle Avrupa (Gezi-1965, 76), Anadolu’da Türk Mührü (1971, 76), Meydan Dayağı (Roman-1977), Delitay (Öyküler-1982), Kamyon (Roman 1979, 84), Al Kırbayı Eline (Günlük Gazete Fıkraları-1978). Benim Benim O Benim (Aktüel İnceleme -1987), Karadon (Öyküler-1987),
Babanız Yine Aşık Çocuklar (Şiirler-1987),
Öpkü (Şiirler-1997). Tahir Kutsi Makal ciddi anlamda bir sanat adamıdır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.