- 606 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
İHANET ''SEN DE Mİ BRÜTÜS''
İHANET ’’SEN DE Mİ BRÜTÜS’’
Toplumda ilk zamanlarda kişilerin birbirine duyduğu güven hala anlatılır. Anlatanlar sanki yaşamışlığın bir hikayesini ve canlılığını yaşamaktadır. Bağlılık vardır. Dürüstlük vardır. Söz vardır. Senet yoktur. Borç verme ve zamanında ödeme vardır. Ele güne rezil olma vardır. Ayıp vardır. Örf ve adetlerin toplumun mihenk taşlarının gösterildiği an vardır. İhanet, şaibe, yalan, riyakarlık, arkadan konuşma, yancılık, sencilik, bencilik ve bencillik yoktur. Adamlık, en önenmelisi insanlık vardır.
Hayatın basamaklarını teker teker çıkarkan, inanç ve tevekkül vardır. Sırtından vurma yoktur. Ya yüzüne açık açık söylersin yada hiç konuşmaz arkasından, yalan-dolan savurmazsın. İhanet şebekesi olmazsın. İnsanların yüzlerine gülüp arkasından atmazsın. Şirin görünmek için reklam yapmaz. Her yerde ve her zaman mesafeyi korur, Ağam paşam demezsin.
İhaneti ve nankörlüğü anlatan Roma tarihinin en etkileyici sözlerinden biri olarak kabul edilen "Sen de mi Brütüs" sözünü bıçaklanan (hançerlenen) Sezar’ın söylediği yazılır...
Tarihte Shakespeare’den bir çok ünlü yazarın kullandığı tarihi olayın özeti; İHANET... Geçelim detaylarına;
Brütüs, Roma’nın ünlü diktatörü Sezar’ın evlatlığıdır... Brütüs Sezar’a karşı çıkanlarla birlikte olur ve onu ortadan kaldırmak için suikast planları yapılır. Senatoya ayak basan imparator, senato üyelerinin bıçak darbelerine (bazı kaynaklar hançer) maruz kalır. Hikayeye göre son bıçak (hançer) darbesini ise Brütüs vurur... Bunu gören Sezar, “Et tu Brütüs” yani “Sen de mi Brütüs” der.
Tarihe göre Sezar haklı, Brütüs ise haindir.
Halkın Sezar’ın ölümü nedeniyle mutlu olacağı sanılır ama aksi yaşanır... Halk Sezar’ın katillerinin öldürülmesini ister.
Brütüs, Sezar’ı bıçakladıktan sonra Roma halkına bunu Roma’nın özgürlüğü için yaptığını anlatır. Kısa süre sonra da yakalanacağını anladığı için intihar eder.
diğer bir iddia ise;
Brütüs, diktatör Sezar tarafından büyütülmüş biri değildir. Brutüs’un babası Pompei şehrinin en zenginlerindendir. Annesi Servilius ise Roma’nın en güzel kadınlarından. Baba ölünce anne Brütüs’ü tek başına büyütür. Fakat onun güzelliği imparator Sezar’ın gönlünü çeler ve onu metresi yapar. Annenin baskısı sonucu Sezar, Brütüs’ü evlatlık olarak alır.
Ancak Brütüs ile Sezar’ın yıldızlarının hiç barışmadığı ifade edilir. Siyasi olarak farklı görüştedirler.
Tarihte anlatılanlara baktığımızda sezar haklı Brütüs haindir. Bizim yeni yüzyılda hain Bürütüsler bulunmaktadır. Sırtında taşırsın, sensin dersin en kötü gününde beraber olursun, yeri geldiğinde cebindeki son parayı verirsin, Ama pişman olursun. Çünkü yaptığın iyilikler sana kötülük olarak dönmüştür. Yalnız bırakmazsın beraber gece gündüz arkadaşlık dostluk edersin, söz konusu mevki makamsa vah haline dost sandıkların çekilir bir kenara, .İhanet taşları bir bir atılır, Sırtından vurulursun, Arkana baktığında ise ’fil hikayesi’’........
İhanet çemberi yakıp gider seni, yalnız bırakır.... Dost bildiklerin beraber yoldaş oldukların, beraber yola gittiklerin hepsi teker teker gemiyi terk etmişlerdir. Sonra yüzüne bakacak ar olmadığı halde, Birde senden gibi görünüp seni suçlamaları, sana başkalarının yanında cephe almaları insanı kahreder..... Senin de yapacağın.... Allah’a havale etmek... başka bir yol yoktur artık .....
"İhanetin böylesini tarih kabul etmez, kusardı." - T. Buğra
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.