- 583 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
USUMDA KAMİL OCAK
USUMDA KAMİL OCAK
Ahmet AYAZ
Gaziantep Ekspres Gazetesi 21 Şubat 2019
Bu günkü sohbet yazımda, senelerdir usumda saklı olan Kamil Ocaktan söz edeceğim. Bu yazımı, Gaziantep’i yönetenlerin sonuna kadar okumalarını istiyorum. Okumalarında yarar var diye düşünüyorum.
10 Ekim 1965’de Milletvekili ve Devlet Bakanı seçilen Rahmetli Kamil Ocak Beyin ölümünü şöyle hatırlıyorum. Saat 16.00 sıralarında bağ ve bahçe yorgunluğumu çıkarmak üzere evde sırt üstü yattım, pilli radyoda göğsümün üzerinde, Ankara radyosundan Türk Sanat Müziği dinlerken, birden ses kısıldı ve bir anons geçildi. “Devlet Bakanı Kamil Ocak geçirdiği kalp krizinden hayatını kaybetti” dedi ve müzik devam etti. Ben hemen yerimden fırlayarak köy kahvesine gidip, bu kötü haberi istemeyerek de olsa, sevenlerine duyurmuş oldum. Kamil Ocak, bizim komşu köyümüzden Karaçaören köyünde, bir köy ağasıydı. Oğuzeli’nin İkizkuyu köyü ise amcası ve aynı zamanda kayınbabası olan Fevzi Ocak da İkizkuyu Köyünün ağasıydı. Karacaören Köyü de Bir vekili Mehmet vardı. Kendisinin adına köyde işleri yönetirdi. oda kendisinden daha önce hakkın rahmetine kavuştu. İlk baharda 15-20 kişi içlerinde askerlik öncesi bende olmak üzere tam 33 gün Kamil Ocak’ın fıstık, zeytin, bağ olmak üzere ağaçlarının bakımın yaptığımızı hatırlıyorum. Askerlik öncesi, o zaman ben devlet memuru değildim. Kamil Ocak, bu kadar işçisi çalışanı var iken, İlk Bahar yaklaşınca jipe binerek Karacaören Köyüne saat 10.00 sıralarında gelir, saat 15.00 sıralarına kadar yeni yetişen fıstık fidanlarının makas ile kendini yormadan, bir eğlence gibi, kendi elleri ile budamasını yapardı. Çalışan işçilerinin yanına kesinlikle gelmezdi. Fıstık fidanlarına gösterdiği ilgiden anlıyorum ki fıstık ağaçlarını çok severdi. Bir de, bu çalışmayı sanırım spor olarak yapıyordu. Çünkü kendisi sporcu birisiydi. Köydeki konağında duvar boyu Babası olan Şıh Mustafa’nın yağlı boya ile yapılmış bir fotoğrafını görmüştüm. Oldukça sesi çok duyulan bu Zat’ı muhteremi bizim kuşak çok iyi tanır. Ama yeni nesilden kimselerin tanımayacağını düşünüyorum. Babası Şeyh Mustafa tekke sahibi birisidir. Tekke camii yanındaki tekkenin ocaklara aittir. Ocaklara ait levhanın bu bir iki yıl içinde kaldırıldığını duydum ve üzüldüm. Şeyh Mustafa’nın mezarı da, Şeyh Camiinin bahçesindedir. Şimdi Kamil Ocak kimdir? Aşağıda öz geçmişinden söz ediyorum ve kendisini rahmet ile anıyorum.
Kamil Ocak 19 Şubat 1914’de Gaziantep’te doğmuştur. Gaziantep ’in eski Belediye Başkanlarından ve Konya’nın Mevlevi Şıhlarından Şıh Mustafa Efendi’nin oğludur. İlkokulu Gaziantep ’te sarı mektep te okudu. Daha sonra İstanbul Robert Koleji ’ne gitti. 1935 yılında Robert Koleji ’nin Ticaret kısmından mezun oldu. 3 yıl İstanbul Merkez Bankasında çalıştıktan sonra yedek subay olarak askerliğini yaptı. 1940 yılında Gaziantep Dokumacılar kooperatif müdürlüğüne tayin edildi. 8 yıl bu görevde kaldı. Aynı zamanda 1941 yılında siyasete de girdi. 1946 seçimlerinde Demokrat partiden aday oldu. 1948 yılında Ticaret Vekâletince Gaziantep Fıstık Tarım Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğüne tayin edildi. 1960 yılına kadar bu birliğin Genel müdürlüğünü yürüttü. 1950 yılında DP parti il ve idare kurulu başkanlığına, 1951 yılında DP İl Başkanlığına seçildi. 1957 yılına kadar DP parti il başkanlığı yaptı.
17 Kasım 1955 tarihinden 16 Kasım 1956 tarihine kadar Gaziantep Belediye Başkanlığı görevini yaptı. 1961 yılı genel seçimlerinde AP Milletvekili adayı idi. 1962 yılında AP İl İdare Kurulu Başkanlığına seçildi ve bu görevini 1965 yılına kadar devam ettirdi. 1963 mahalli seçimlerinde Gaziantep Belediye Meclisine seçildi ve zaman zaman başkan vekilliği yaptı. 1965 seçimlerinde AP Milletvekili olarak meclise giren Kamil Ocak yeni kurulan Süleyman Demirel Hükümetinde Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine tayin edildi. Bakanlığı süresince Gaziantep ’e 1 Stadyum ve 1 Spor Salonu inşa ettirmiştir. Kendi adını taşıyan stadyum, spor salonu ve spor kompleksi 2018 tarihinde yıkılarak yerine Gaziantep Büyükşehir belediyesi tarafından, park ve camii yapılma kararı alınmıştır. Kamil Ocak 1969 yılında Ankara’da vefat etmiştir. Fevzi Ocak ’ın kızı Mübeccel hanımla evli olan Kamil Ocak’ın 2’si kız, 2’si erkek olmak üzere 4 çocuğu vardır. Kamil Ocak çok iyi İngilizce, Fransızca ve Arapça bilmekteydi. Kamil Ocak’ın oğlu Osman Ocak hayatta, Fevzi Ocak vefat etmiştir. Kızı Nükhet ocak Balkan ile, Nezihe Ocak Ankara’da yaşıyorlar.
Şunun altını çizerek söylüyorum. İnşallah ilgililer çağrıma kulak verirler. Gaziantep’te birkaç yıl görev yapan valilerin adları okullara, bulvarlara veriliyor da, Ocakzade , devlet adamı, Gazi Şehrin Öz Evladı, Rahmetli Kamil Ocak’ın adı bir bulvara niçin verilmediğini bir türlü aklım almıyor. Gaziantep hızla büyüyor ve gelişiyor. Yeni gelişen yerlerde bir “KAMİL OCAK BULVARI” olamaz mı? Daha doğrusu Kamil Ocak ismi bir bulvara da sığmaz. Onun ismi yeni yapılan Havaalanına veya bir spor salonuna verilmelidir diye düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.