- 2066 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SİGARANIN HARAMLIĞI ÜZERİNE BİR İNCELEME..
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Ali Erbaş, "Bu yıl hem hac hem de umre organizasyonlarında sigara kullanmayan din görevlilerimizi tercih edeceğiz. Daha sonraki yıllarda sigara kullananlar sınava dahi giremeyecek" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Ali Erbaş, bu yıl hac ve umre organizasyonlarında sigara içmeyen din görevlilerinin tercih edileceğini belirterek, "Sigaranın pek çok ilim adamı ve alim tarafından haram olduğu söyleniyor.
Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Vatandaşlarımız elinde sigara bulunan din görevlisi görmek istemiyor" diye konuştu.
Ali Erbaş, AA muhabirine, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan "sigara" kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre görevlendirmelerinde sigara içmeyen personelin tercih edileceğine ilişkin kararının bugüne kadar alınan en hayırlı kararlardan biri olduğunu belirten Erbaş, sigaranın asrın felaketleri ve insana zarar veren bağımlılıklar arasında yer aldığını kaydetti.
Ali Erbaş, din görevlilerince sağlığa zararlı bir maddenin kullanılmasının çok yanlış olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Bu yıl hem hac hem de umre organizasyonlarında sigara kullanmayan din görevlilerimizi tercih edeceğiz. Daha sonraki yıllarda sigara kullananlar sınava dahi giremeyecek. Belki daha sonraki aşamalarda din görevliliği sınavlarında sigara kullananlar tercih edilmeyecek. Bunu çok önemsiyorum.
Sigaranın pek çok ilim adamı ve alim tarafından haram olduğu söyleniyor. Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Bizim bu noktada çok dikkatli olmamız, hassas davranmamız gerekiyor. Din görevliliği gibi mukaddes bir vazifede imamlarımızın, bütün görevlilerimizin bu tür alışkanlıklardan uzak durmaları gerekiyor."
Hac ibadetinin, müminin nefsine hakim olması noktasında bir nefis terbiyesi örneği olduğunu aktaran Erbaş, "Nefis terbiyesi için gittiğimiz Arafat’ta çadırların etrafındaki sigara izmaritlerini görünce benim yüreğime sanki bir hançer saplanıyor.
Arafat’ta vakfe öncesi ya da sonrası bir Müslüman kardeşimin elinde sigara gördüğüm zaman çok üzülüyorum" ifadelerini kullandı.
Erbaş, sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturmak adına ciddi mücadele verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, hac ve umre organizasyonlarında sigara içmeyen personelin tercih edileceğine ilişkin kararın alınmasında vatandaşlardan gelen şikayetlerin de etkili olduğunu söyledi.
Vatandaşların, elinde sigara bulunan bir din görevlisi görmek istemediğini söyleyen Erbaş, sigaranın nasıl bir tehlike olduğunu millete vaaz ve hutbelerde anlatmaya devam edeceklerini bildirdi.
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığına verilen en önemli vazifenin toplumu din konusunda aydınlatmak olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Milletimizi beş konuda korumamız gerekiyor. İnsanların aklını, nesli, canı, malı ve dini korumak. Şöyle bakıyorum, sigaranın cana, mala, nesle, akla ve dine zararı var çünkü bir bağımlılık meydana getiriyor.
Din de bağımlılıklardan insanı uzaklaştırıyor. Zararlı olan bağımlılıklardan insanların uzak olması gerekiyor, din bunu emrediyor. Dolayısıyla bizim en önemli vazifelerimizden birisi de insana zarar veren şeylerden insanı korumak. Bu açıdan sigarayla mücadele konusunu bir vazife addediyoruz."
Bu konuda milletin desteğini beklediklerini ve din görevlilerini hassas davranmaya davet ettiklerini bildiren Erbaş, herkesin sigara bağımlılığından kurtulmasını Allah’tan niyaz ettiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Erbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sadece bizim ülkemizde sigaraya ödenen paranın miktarı 30 milyar doları buluyor. Bu, 150 milyar lira anlamına geliyor.
Dünyada her 3,5 saniyede bir insan açlıktan ölüyor. Sadece ülkemizde sigaraya ödenen paranın yarısı açlıktan ölecek olan insanlara verilse, o insanlar açlıktan kurtarılıyor. Sigara yerine binlerce okul, hastane yapılabiliyor.
Binlerce aç ve açıkta olan mülteci insan, bulundukları konumdan kurtarılabiliyor ama maalesef sigara yüzünden ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek için de bir o kadar daha para harcanıyor. Dolayısıyla bu kararımızı, bu büyük felaketle mücadelenin bir başlangıcı olarak kabul ediyoruz."
SİGARA HARAM MI MEKRUH MU?
Sıgara’nın ilk çıktığı dönemde az kullanıldığı için zararları da pek bilinmezdi. O dönemin âlimleri de ictihad (Âlimlerin fikir birliği) üzerine sıgara’nın mekruh olduğuna hükmetmişti.Sıgara içenler de bu fetvaya sarılır.
Sıgara’nın son dönemlerde çok yaygınlaşması ve bilim’in de ilerlemesi üzerine sıgara’nın hem sağlığa çok zararlı olduğu hem de ölüme sebebiyet verdiği açıkça ve kesin olarak ortaya çıktığından 150 yıl önceki âlimler de zarârlarına binâen yine ictihad ile haram olduğuna hükmetmiştir.
Çünkü âyet ve Hadislerde zararlı şeylerden sakınılması açıkça emredildiği gibi "kendi elinizle kendinizi tehlîkeye atmayın" şeklinde tehlîke ihtimâlinden bile sakınılması açıkça emredilmiştir.
Sıgara’nın israf oluşu ve İsraf’ın haram oluşu da başka bir delildir.
Şunu diyenler olur;
Kur’an ve Hadislerde "sıgara haramdır" diye bir hüküm yokken kul nasıl sıgara’yı haram kılabilir ?
El cevap; Kul haram kılmıyor, icma ve Kıyas yoluyla Allah’ın kurallarını ortaya çıkarıyor.
İslam’da hüküm çıkarmak için sadece Kur’an ve Sünnet değil İcma (ictihad) ve Kıyas yolu da vardır.
Mesele Kur’an’da herşey açıkça yazmaz "ahlaksız videoları izlemeyin, kimseyi röntgenlemeyin, çıplak fotoğraflara bakmayın, baldıza bakmayın, komşu kızına bakmayın" vs vs gibi detaylı şeyler yazmaz, sadece haram’a bakılmaması şeklinde genel bir özet geçilir.
Veya "viski içmeyin, bira içmeyin, rakı, votka içmeyin şeklinde tek tek isimle hitap olmaz, sadece "sarhoş edici şeyler"den sakınılması yönünde hüküm koyar ki bu hüküm alkol ürünlerimin tamâmını kapsar.
Aksi halde Kur’an’da "viski, votka haramdır" şeklinde hüküm konulsa isimlerini değiştirerek yine başka bir şekilde içer ve içirirlerdi.Zaten sıgara’nın başka dillerde ismi de farklıdır.
Uyuşturucu konusunda da Kur’an’da "extazi haramdır, bonzai haramdır, flakka haramdır, kokain haramdır" diye bir ifâde de yok ama Kur’an hükümlerine ve maddelerin zararlarına bakılarak İcma ve Kıyas yoluyla uyuşturucı maddelerin haram olduğu hükmüne varılabilir.
Aynı şekilde Sağlığa zarar veren şeylerin haram olması ve israf’ın haram olması ile alâkalı hükümler de sıgara’yı kapsıyor.
Kısacası adı sıgara olsun olmasın sağlığa zararlı olan ve ölüme sebebiyet veren herşey haramdır, israf da haramdır.
Sıgara’ya para vermez de otlakçılık yaparsanız ve size hiç zarar vermeyecek miktarda haftada 1-2 adet sıgara içerseniz ve içtiğinizin size hiç zarârı olmadığından emin olabiliyorsanız haram olmaz.
Haram olan sıgara değil muhtevâsındaki zararlarıdır, İsraf oluşudur.
Kısacası sıgara, muhtevâsındaki zararları netîcesinde haramdır.
***
SİGARA HARAMDIR!!
Şeyhülislâm Ebussuud Efendi, Amerika kıtasının keşfinden sonra keşfolunup bütün dünyayı saran tütün iptilâsı üzerine şu sözleri söylemiş:
Bir acayip bid’at gelmiş cihana,
Aman ha değmesin ehl-i îmana!
Duhan diye isim vermişler ona,
Tütsü verir çıksın diye îmana!
Bazı imamlar nûş edip içerler,
İçip de mihraba niçin geçerler?
Melekler istikrâh edip kaçarlar,
Şikâyet ederler varıp Rahmân’a
Enbiyâdan hiçbir kimse içmedi
İçin diye tembih dahî etmedi
Seleften hiç kimse alıp-satmadı,
Ticareti haramdır bezirgâna...
Kötülüğü, sıhhate zararı henüz yeterince bilinmeyip, hükmü verilmediğinden sigaraya alışmış hem de çok sigara içen bir zat olan Şeyh Altıparmak’ın eline bu manzûme ulaşınca, manzûmenin yazılı olduğu kâğıdı çevirmiş o da şunu yazmış:
Ey tütüne haramdır diyen ahmak,
Niçin haram olsun bir yeşil yaprak?
Tütün yetiştirmedi mi bu mukaddes toprak?
Haram olsaydı içer miydi Şeyh Altıparmak!
ve bunu özel bir postayla göndermiş. O gece Şeyh Altıparmak bir rüya görmüş:
Rüyasında kıyâmet kopmuş, hesaplar görülmüş, Şeyh Altıparmak da cennete girmeye hak kazananlar arasında cennete girmiş.
Kendisine yerini göstermişler, mükemmel ikramlar, serirler, koltuklar hazır... Geçmiş oturmuş.
Tiryakilerin canı iki yerde çok sigara istermiş. Biri; çok sıkıntılı anlarda. Diğeri; çok huzurlu anlarda. Altıparmak’ın da cennete varıp oturunca canı sigara istemiş.
Hemen cebinden tabakasını çıkarmış, sigarayı sarmış, ağzına götürmüş, fakat yakmak için ateş yok. Etraftaki sormuş:
“–Bunu yakacağım, ateş yok mu?”
“–Yâ Şeyh! Biliyorsun burası cennet, cennette ateş olmaz. Bunu tutuşturmak istiyorsan, bir yol cehenneme gidiver!”
O an sigara içme arzusu öyle bastırmış ki, Altıparmak elinde sigarası cennetten çıkmış ve cehennemde sigarayı yakıp tekrar cennetin kapısına yönelmiş.
Yine o çok özlediği dumanlar içerisinde cennetin kapısına varmış, bakmış ki, kapı kapanmış. Kapıyı vurmuş. İçeriden seslenmişler:
“–Kim o?”
“–Ben Şeyh Altıparmak! Ben cennetlikler arasındayım! Açın kapıyı!”
“–Ne istiyorsun?”
“–Yerime geçmek istiyorum.”
“–Yâ Şeyh eğer cennete girmek istiyorsan, at ağzındaki ateşi, çünkü cennet ateş yeri değil!”
Şeyh Altıparmak bu cevabın sıkıntısı ile kan-ter içerisinde uykusundan uyanmış hemen abdest almış. Yetmiş defa tövbe secdesine kapanıp,
«Tövbe yâ Rabbi, tövbe yâ Rabbi!..»
diye istiğfar etmiş, ondan sonra da;
«Hâlda hâldaşım, sinde sindaşım, tarikatta yoldaşım, dünya ve âhirette kardaşım Ebussuud Efendi’ye» diye başlayan bir mektup yazmış.
Mektubunda; «Size gönderdiğim berbat-nâmeden dolayı sizden özür diliyor, affınızı istirham ediyorum.» diye bu büyük âlimden bağışlanmasını dilemiş.
Bu hâdiseden sonra Şeyh Altıparmak bir daha sigara içmediği gibi mürîdanını da sigaradan men‘ etmiş..
Allah’ın ve Resul’ün bütün enbiya ve evliyanın sevmediği bu illetten Rabbim bizleri kurtarsın inşallah..
***
"AH BU SİGARA VE TÜTÜN RİSALESİ...!."
Hasan Hilmi Efendinin Miftahül Arifin kitabı ve Elhac Oflu Mehmed Emin Efendinin Necatül Mü’minin Kitaplarından özetlenerek alınmıştır.
Malum olsun ki, bu risaleyi okumak ve okutmak, gerekli işler-dendir. Zira dinlemesi ve amel etmesi şer’an vacip olan şeylerdendir.
Bu risaleyi şehirlere ve köylere dağıtıp yaymak büyük sevap olur. Çünkü insanların tütünden tevbe edip yüz çevirmelerine sebep olur. Zira bu zamanın alimleri ve şeyh isminde olanlarında da serbest bid’at olan sigara kullanımı adet haline getirilmiş.
Alim, Ülemalar şeyh isminde olanlar bütün avamı nas cahillere karşı alimler, şeyhler bir ehli takva olup bir numune olunması gerekirken; alim isminde, olanlar, alim görükenler, şeyh isminde olup şeyh görükenler de bid’at olan sigarayı içerler ise memleketin avamı nası cahillerine serbestlik getirmiş olmazlar mı?
Sigara içilmesine, şüphelilerden sakınmama-larına bu gibi bid’atlerle meşgul olanlar cahillere örnek olmalı iken onların şüphelilerden sakınmamalarına sebep olmazlar mı?
Bir kısım Âlim isminde Şeyh isminde olanların bir kısımları serbest sigara tütün içip kullandıklarından cahilleri bu bid’at olan tütün içmekten kurtulmalarına çalışıp mani olmazlar kendileri içip kullandığı için. Halbuki men etmek lazımdır. Bunun için bu risaleyi yaymak sevaptır.
Bu risaleyi, kim alıp şehirlere ve köylere dağıtırsa ve böylece insanların ıslahına kendilerine çok zararlı olan tütün illetinden kurtulmalarına sebep olursa, Rabbimiz iki cihanda kendisini aziz eyleyip hayırlı muratlarına müşerref eyler.
Yine malum olsun ki, bu tütünün Hicri 1010 tarihinden sonra zuhur etmesi, tütünün, aklen de çirkin ve kötü bir şey olmasına delildir. Zira ümmetin bozulduğu bir zamanda ortaya çıkmış ve bunun gibi nice bid’atler, haramlar, zulüm-ler ve taşkınlıklar o zamanda zuhur etmiştir.
Böyle zamanda ortaya çıkan ve böyle insanların kullandıkları şey, onun fena olmasına delil ve şahittir.
Din kardeşlerime vasiyetim şudur ki: Bu risaleye red ve taarruz gözüyle bakmasınlar; hüsnü nazarla bakıp kabul ederek amel etsinler. Diğer insanlara da kabul ettirmeye sa’y ve himmet etsinler. Böyle yapanlara, Rabbim Teala Hazretleri, iki cihanda selamet ihsan eylesin, amin.
Tütün içen kimselere dikkatle nasihat edip tütünün hallerini beyan ederek onları tevbeye davet ediniz. Kabul ederlerse bir hayra vesile olursunuz; kabul etmezlerse kalben onlara acıyıp bu kötü olan tütün içme alışkanlığından kurtulmaları için dua edin, edelim. Allah’ım buna mübtela olan kardaşlarımızı kurtarıp soğukluğunu versin. Amin.
Tütün hakkında bu sözleri buyuran alimlerin meşhurları şunlardır: Mevlana Said Muhammed Hadimi, şarihi İsmail bin Osman, Muhammed’ün Receb, Şeyh Ahmet Ruhi, İsmail Hakkı ve İsmail Niyazi, Allah onlara rahmet etsin. Bunların tafsilatını isteyenler, Arapça olarak yazdığımız “Tuhfetü’l İhvan fi Hakkı’d-Duhan” adlı risalemize nazar etsinler.
Zira ona nazar eden kimse kani olur.
Eğer sorulacak olursa ki:
- Tütün habis değildir. Belki bize lezzetli, misk ve amber gibidir?
Bunun cevabı şudur:
- Tütünün habis olması, selim ve müstakim olan tabiat ve nefs içindir. Habis tabiatli olan kimse için değildir. Zira çok haşere ve bö-cekler vardır ki, necaset ve laşelerden lezzet alırlar. Hatta çok insanların tabiatı, laşe, yılan, kurbağa ve bunlar gibi şeyleri yemekten lezzet alır. Bunların nefisleri habis olduğu için böyle olduğuna göre bu sual varid olmaz.
Yine sual olunursa ki,:
- Tütünde nice menfaatlar vardır. Bu faydalarından ötürü onu kullanmak caiz, belki lazımdır.
Cevap:
- Tütünde fayda olduğu müsellem (kesin) değildir. Fakat teslim olunsa bile kullanması caiz değildir. Zira zararları gayet çoktur. İlerde inşallah anlatılacaktır.
Malum olsun ki, duhan yani tütün, kafirler tarafından zuhur et-miştir. Hicri sene ile 1010 tarihinde Endülüs memleketinde bazı sefihler içmeye başlayıp sonra İslam arasında yayılmıştır.
Bu tütün kullanılırken dağlar gibi olan o zamanın alimleri, “Tütün haram, mekruh ve bid’attır”, diyerek tütün hakkında büyüklü küçüklü risaleler yazmış-larsa da bunlar Arapça olduklarından alimlerden başka kimse mana-larını anlayamaz.
Şimdiki zamanda alimlerin ekserisi ise dünya ehli, fasık ve zalim kimselerle düşüp kalkar, tütünü kullanmakta cahiller gibi hareket eder, tütün hakkında olan kötülük, çirkinlik, zarar ve fenalıkları, tütünün haram ve mekruh olmasını ve onun hükmünü cahillere söylemez ve bildirmezler. Belki tütünü bizzat kendileri içerek cahillerin de içmelerine sebep olurlar.
Alimlerin böyle cahillere dalkavukluk etmeleri ve kahvehane gibi rezalet yerlerinde onlarla beraber oturmaları, cahillere ve fasıklara karışmaları, dinin fesadına sebep olur. Bu zamanda olduğu gibi Allah’a sığınınız.
Duhan: Aslında duman demektir. Sonradan tütüne alem olmuş-tur. Duhan denince sigara, tütün, nargile gibi tütünün dumanını te-neffüs etmekle keyif veren madde anlaşıldığı gibi umumiyetle her tür-lü duman da anlaşılır. Bu manada tütün hakkında duhan kelimesi kul-lanılarak bazen iki manası da kastedilmiştir.
Bunun neticesi olarak alimler, cahillerle, zalimler ve günahkarla beraber olup hak sözü, her işin doğrusunu söylemekte sükut ederler. Nihayet bu gidişin varacağı nokta, o memlekette alimler yokmuş gibi, ortalığı cahillerin ve cahilliğin kaplamasıdır. Ve işin böyle olduğu herkesin malumudur.
Bu tütün hakkında da olanlar aynıdır. Nihayet tütüne her insan müptela ve bunu kullanmakta ısrarlı olmakla bütün memleketlerde perişanlık ve rezalet aşikar olmuştur.
Tütünün aslı bir masiyet ise de gece gündüz içmekte ısrarlı ve devam üzere olmakla nice türlü haramlara ve belalara sebep olarak günahların büyüklerinden olur. Onu kullanan kimseler şer’an fasık olup tevbe etmesi vacib iken tevbesiz nice insanların ahirete gittiği ve hallerinin nasıl olacağı aşikardır.
İş böyle olunca bu tütünün haberini ve hükmünü beyan eden kitapların sözlerini tercüme edip avama ve cahillere bildirmek şer’an vacip olan şeylerdendir.
Bu vaktin alimlerinin hallerini daha evvel bildirmiştik. Bu sebepten bu aciz ve hakire gayret gelip her insana faydası dokunup tütünü terk ve tevbesine sebep olarak iki cihanda sela-met bulsunlar diye, Rabbimin rızasını talib olduğum halde, dağlar gibi alimlerin sözlerinden Türkçe’ye tercüme ederek tütün hakkında bir risale tertip ettim.
Rabbimden niyaz ederim ki, çok insanlar bununla irşat olsunlar. Bunun için bu risaleye, Mürşidü’l-il İhvan li Hakkı Duhan (Tütün Hakkında Kardeşleri Uyarıcı) adını verdim.
Hak Teala’dan niyaz ederim ki, rızasına uygun eyleyip okuyan dinleyen ve işitenlere kuvvetli tesiri halk edip hepsini ıslah ve bu risaleyi iyi anlasınlar. Nazarında makbul eyleyip kulların irşadına sebep eyleye Amin, Resullerin Efendisi hürmetine, Amin.
TÜTÜN HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:
Bu bölümde muteber kitaplarda muteber alimlerin tütün hakkı’nda söyledikleri yirmi sözden ve tütünün hallerinden, hükmünden bahs edecegiz. Önce alimlerin bu yirmi sözünü yazalım:
1. Tütün Habistir. Her habis yani pis olan, çirkin olan haram olduğu için tütün de haramdır. Hak Teala’nın şu şerefli sözünden dolayı böyledir demişler:
“Resul Aleyhisselam, kullar üzerine, habis yani pis. Çirkin, kötü olan her şeyi haram eder. Bu tütünün habis olduğunda şüphe yoktur. Habislerin büyüğü olduğunda benim de şüphem yoktur. Zira tütün içen insan yanımda bulunsa laşe kokusundan daha ziyade eza duya-rım. Selim tabiatta olan her insan için de böyledir.
Tütünün habis olduğuna insanların adeti de şahittir. Bu adet şudur: Tütünü helalarda istimal ederler, bundan başka bir şeyi orada kullanmazlar. Bu adet, tütünün, bütün habis şeylerden daha habis olduğunun şahididir. Bu adeti kimse inkar edemez.
Salih ve takva sahibi kimselerin tütünü içmeyip belki tütünü i-çenlere razı olmayıp tütün içenlere bu illetten kurtulmaları için acıyıp dua etmeleri de tütünün fena, kerih ve habis olmasına şahittir. Bu habis olan tütünü terk ve tevbe etmek gerektir.
2. Tütünü kullanmak israf olduğu için haramdır, derler. Zira faydasız yerde parayı harc ve telef etmektir. (Vesile’de mezkurdur.)
3. Tütünü kullanmakta eza bulunduğu için haramdır, demişler. Nitekim bu hüküm Allah’ın şu şerefli sözüne dayanır:
“Sana hayız; halinden sorarlar; de ki: O eza verici bir şey olduğu için hayız bulunan kadınlarınızdan uzak durunuz.
Hayız halindeki karısı ile cima etmek, bir eza olduğu için haram oldu. Bu ezanın büyüğü ise bu habis tütündür. Bu tütünün verdiği ezayı hiç kimse inkar edemez. İş böyle olunca tütün içmekte mü’minlere ve meleklere eza olduğu muhakkaktır. Bunun için tütün haram-dır, demişler. Çünkü şu hadis-i şerif de bunu bildirir, derler:
“Eza veren herkes cehennemdedir.” Bu habis tütünden tev-be etmek farz ve lazımdır. Çünkü hadis-i şerifteki herkes kelimesi, her bir eza ediciye şamildir.
4. Tütün od’dan, ateşten bir cüz, bir parçadır. Ateş haram olduğuna göre tütün de haramdır, demişler. Zira haramdan bir parça olan da haram olur. Ateşin haram olması, şu ayetle sabittir:
“Muhakkak ki yetimlerin mallarını zulümle yiyenler, ateş yiyerek karınlarını doldurmuş olurlar.”
Maliki imamlarından rivayet edilerek vesile’de böyle denilmiştir. Ateş haram olduğu için ateşle yanan şeyi yemek haram olur, demişler. Mesela ekmek ateşle yansa onu yemek haram olur.
Ya bu habis tütün ki, ateşin cüz’ü ve aynı olarak azap yönünden şedit olması ile beraber haram olduğuna da şüphe kalmaz. Aklı olan onu kullanmaz. Zira içmeye devam edip ısrarlı olmakla, gece gündüz ağzından düşürmemekle, kebair (büyük) günah olur. Zira Resul Aleyhisselam buyurdu ki:
“Küçük olan günahlar hiç kala alınmaz günah da sayılmaz ser-best olursa Cenâb-ı Hak o günahı büyütür. Günahlarını büyük bilip Al-lah’dan utanıp mahçup olaraktan sıdk ile tevbe ederse Allah o günah-ları küçültür af eder.” Bu hadis-i şerif gereğince büyük günah olur. Allah, ıslah eyleyip içip müptela olanlara Allah soğukluğunu ve nefre-tini versin. Bu illetten ümmeti Muhammedi kurtarsın inşeallah.
5. Tütün kullanmak, ya boş şey, yahut eğlence veya abes olduğu için haramdır, demişler. Zira bunların her birinin ha-ram olduğu, ayetler ve hadis-i şerifler ile sabittir. Tütünün bunlardan olduğuna da şüphe yoktur. Zira tütünde şer’an asla fayda yoktur. Belki zarar çoktur.
6. Tütün sekir (sarhoşluk) verici olduğu için bütün sekir verici şeyler haramdır. Hadis-i şerifi ile ve İmam-ı Muhammed’in “Az ve çok sekir verici şeylerin hepsi haramdır” sözü ile tütün haramdır, demişler. Zira tütünü içmeye yeni başlayanın başı döner. Fakat her insanda böyle olmasa da yine cinsinden itibar olunup bir insanda bulunması usul ve kaide kabul edilmesine yeter.
7. Tütün kullanmak Allah’a ibadetten insanı men ve te-hir etmeye sebep olduğu için haramdır, denilmiştir. Nitekim ayet-i kerimede buyrulmuştur ki:
“Ey iman edenler, mallarınız evlatlarınız, Allah’ın zikrin-den sizi oyalamasın.”
Yani mal ve evlatlarınız, Allah’ın zikrinden ve ibadetinden sizi tehire ve men etmeye sebep olmasın, alıkoymasın demektir. İşte ey mü’minler, bu tütün de kişinin namazı cemaatle kılmasına, beş vakit namazı vaktinde kılmasına, zikir, salavat ve Kur’an okumasına Allah’ı zikretmesine mani olur. Böyle olduğu her insanın malumudur. O hal-de böyle şeylere sebep olan tütünü hemen bırakmak gerektir. Mevla, ıslah eylesin.
8. Tütünü kullanmak, dalalet ve fena olan bid’atlerden olduğu için haramdır, demişler. (Hadimi şerhinde mezkurdur.)
9. Misvakın meşruiyet hikmetini ve faydasını izale ve yok ettiği için habisdir. Zira misvakın meşruiyeti, İnsanın ağzında tabii olarak peyda olan kokuyu izale ve yok ederek ağzı temiz kılmak-tır.
Kendi görüşümün buraya yazılmasını münasip gördüm ilave yapıldı. (Hacı Mustafa GÜNEŞ).
Başımdan geçen bir kısa olay: Bir camiye namaza gittim sünneti kıldım. Caminin imamı bizi ileri imamlığa sürdü. Namazda rüku’dan sonra secdeye varınca sec-dede üç sefer okunacak tesbihleri nefesimi içeri alamadan acele tesbihleri bitirdim.
Sebep nedir derseniz,Caminin imamı tütün içer tiryaki imiş o kadar seccadeye secde yerine tiryaki olan imamın ağzından tütünün pis kokusu sinmiş sirayet etmiş üç tesbihi nefesimi içeri almadan zor bitirmiş oldum.
Çokta üzüldüm yüzüne karşı bir şey diyemedim. Cenab-ı Hak israf ettiği bu tütün içmeye müptela olan din kardaş-larımıza terk etmeleri için bir an evvel soğukluğunu versin.
Emri bil ma’ruf nehyi anil münker ayetinin emrine uyulması lazımdır. Emri bil ma’ruf bizleri halk eden yüce Rab’bımızın emirlerine itaat edip uymaktır. Nehyi anil münker denilen yine bizleri halk eden yüce Rab’bımızın nehy edip yasak kıldıklarından sakınmaktır.
Bu emre her insan borçludur. Devlet’te yetkili olanlar eliyle yapmaya borçludur. İlim sahibi olanlar ilmiyle emredip nehy edil-mesine borçludur. Cenab-ı Hak teala Hazretleri de israf etmeyin diye israfı nehy ediyor. Bizler de Cenab-ı Hak’kın bu emrettiğini ve nehy ettiğini önce kendi nefsimize emredip icraatta bulunacağız.
Emrettiklerini yapıp nehy kıldıklarını nefsimizin üzerine emretmeyi ve nefsi-mizi Allah’ın nehy edip yasak kıldıklarından da nehy edeceğiz. Ondan sonra bu icraatı biz nefsimize yaptıktan sonrada yetki dahilimizde Müslüman imanlı din kardaşlarımıza da aynısını haber verip emret-tiklerini tutulmasını nehy edip yapılmamasını emirlerini insanlara ta’lim tarif edip onları da uyarmaya çalışacağız.
Peygamberlerin sünneti olan misvake aykırı ve zıt olarak insanın kendi dilemesiyle kokusu necasetten habis ve kerih olan tütünü kullanıp ağzını necis gibi kokutmak, insanlığa yakışır şeylerden değildir. Belki yukarılarda söylendiği gibi kullanması haramdır. Allah, tevbeler ihsan eylesin.
10. Tütün insanlara azab etme aleti olduğu için kullan-ması haramdır, demişler. Zira Yunus Aleyhisselam’ın kavmine Allah duhan (duman) ile azap eyledi. Hak Teala, kelamında buyurdu ki:
“O iman edenlerden, dünya hayatında rüsvaylık azabını kaldı-rırız.”
Bu Ayette geçen hizyi (rüsvaylık) azabından murat duhan aza-bıdır ki, kıyamete yakın, kıyamet alametlerinden olarak yeryüzünde duhan zuhur edip kafirlere azab olsa gerektir. Azaba alet olan şeyi kullanmak haramdır, demişler. (Vesile’de mezkurdur).
11. Tütünü kullanmak haram olan kibri insanda peyda eder, bunun için kullanması haramdır. demişler.(Berika’da mezkurdur).
12. Tütünü kullanmak cehennemde muazzeb olanlara benzemek olduğu için haramdır, demişler. (Ruhu’l-Beyan tefsirin-de izah olunduğu gibi) Malum olsun ki, demirden, bakırdan, kalaydan ve tunçtan yüzük kullanmayı Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem nehy ve men etti.
Çünkü bunları kullanmak cehennem hal-kına benzemek olduğu için. Halbuki tütünde bunlara benzemek daha fazladır. Zira tütün içen kimsenin ağzından ve burnundan, cehen-nemde yanan kafirler gibi, duman çıkar. Bundan başka tütünde daha nice zararlar ve belalar vardır. Mü’mine yakışır bir şey olmadığı için tevbe etmek gerektir.
13. Tütünün zehiri ağır necaset olduğu için ve insanın ağzı da bedenin dışından sayıldığından bu zifir tükrükle karı-şarak bir dirhemden fazla olur ve ağzı necis olup namazı sahih olması şüpheye düşer. Alim, fazıl, merhum Aktai duhan hakkındaki risalesinde böyle beyan etmiştir.
14. Tütünü kullanmak, kafirlerin pis adet ve usullerini ihya edip şöhret bulduran ve Resulullah Efendimiz Hazretle-rinin şerefli sünnetini öldüren bir iştir. Bu da ümmetliğine yakışır şeylerden olmayıp belki haramdır, kerahet-i tahrimiye ile ke-rihtir. O halde tütünü terk ve tevbe etmek lazımdır.
15. Tütün içen kimsenin ağzı, bıyığı, sakalı, elbisesi ve bütün beden; pis ve çirkin kokularla kirlenip, camiye ve şer’an girilmesi makbul olan meclislere giremez. Zira Resul’ Aleyhisselam:
Duhan kelimesi tütün manasında kullanmakla beraber burada asıl manasında yani duman yerinde kullanılmaktadır.
“Fena kokulu ağaçlardan yiyenler, elbette mescidimize yakın olmasınlar. Çiğ soğan ve sarımsak yiyenler, elbette mescidimize yakın olmasınlar,” diye buyurdu.
Zira bunların kokusundan melekler eza duyar, buyrulmuştur. Halbuki bunlarda insanlar için fayda ve havayı tebdil edip sıhhate yarayan hassalar bulunduğu halde kokusundan ötürü men edildi.
Bunun için fukaha efendiler, çiğ soğan ve sarımsak yemeye ruhsat vermediler. Ve bu hadisten ötürü fakihler, pırasa, turp, et, balık ve diğer fena kokulu şeylerden hangisi bir insanda bulunsa camiye giremez dediler. (Berika’da mezkurdur.)
Ey gafil, ey mağrur insan! Bunların insana faydası ve gıdası olurken sırf pis kokusundan dolayı böyle hüküm olunmuştur. Ya bu, adı, tadı, kokusu ve rengi habis olan tütünü saatte iki üç defa kullanan insanın hali nasıl olur, hesap et. İnsaf edip tütünü terk ve tevbe eyle. Allah akıllar ihsan eyleye; amin.
İşte böyle olunca bu zamandaki gibi pis kokulu çoraplar ve balık yağından pislik gibi kokan ayakkabı ile camiye girmek caiz olmaz; kokusu pis olduğundan dolayı.
16. Tütün insanın bedenine zararı olduğu için bedeni harap eder, demişler. (Berika’da ve Mecalis-i Rumi’de mezkurdur). Böyle bedene zararı olan şeyi içmek haramdır. Zira beden, ibadet aletidir. Hekimlerin ve hakimlerin reislerinden İbni Sina dedi ki: “Eğer duman, toz ve pis koku insanın beynine girmese, insan bin sene ömür sürerdi.
Fakat insan bunlardan kurtulamaz bedeni harap olur. ”Burada duman, ne dumanı olursa olsun mutlaktır. Ve insana zarar-dır. Bunun için ekseri tütün içenlerin vücuttan marazlı, göğüsleri balgam ile dolu mideleri zayıf, benizleri sarı, yemekten ve içmekten, akılları idrak etmez olur.
18. Tütünün hükmü, şer’an şüpheli şeylerdendir. Zira hakkında alimler arasında ihtilaf oldu. Bunun için tütün haramdır, demişler. Çünkü hadis-i şerifte buyrulmuştur ki:
“Şüpheli şeyi işleyen haram işlemiş olur.” Tütün gibi... Zira bü-tün bu sözleri tütünün ileri, belki haram olduğunu ifade eder. Tütünden tevbe etmek lazımdır şüpheli olduğu için.
19. Eğer tütünün içmesi mubah olsaydı bile bugünkü şekilde kullanılması haram olurdu. Zira kaç türlü haramlara sebep olmaktadır. Mesela: Tütün içmekte, israf, kibir, eza, yalan, istih-za, gıybet ve diğer haramlar gibi aşağıda gelecek birçok haramlar vardır. Usul kaidesi gereğince, bir sebebin neticesinden dolayı sebebe de netice hakkındaki hüküm verilir.
20. Tütün içmek, bir vakitler sultan tarafından nehy ve men olundu. Zira tütünde malı telef etmek vardır. Alimler bu hususta ihtilat (konu üzerinde görüş belirtip birleşmeleri) etmişlerdir. Halbuki şeriata aykırı olmadıkça sultanın emrine uymak vaciptir ve sultanın vefatı ile emri nesh olmaz, demişler.
Bu hakir de der ki: Tütünü içmek, Resul aleyhisselam’ın kavli ve fiili sünnetiyle meşhur ve memduh olan güzel kokular sürünme süne-tinin hikmet ve faydasını izale ve yok etmekle Peygamberimiz sallalla-hu aleyhi ve sellem’e ziyade muhalefet etmektir. Ey akıllı insan! Pey-gamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bütün güzel kokulardan daha güzel kokulu bir varlık iken yine güzel kokulu yağlar ile yağlanırdı.
Ey insan, sen, böyle güzel kokular sürünerek tabiatiyle sende hasıl olan kokuları etmeyip bunun zıddına pis ve kötü kokulu tütün ile bütün bedenini mülevves ve necis gibi kokutman gayet ziyade ahmak-lıktandır. Ve insanlığa yakışır şeylerden de değildir. Allah ıslah eylesin, amin.
Alimler, bunların her birini deliller ile isbat ettiler. Bu delillerin her biri bir ihtimal ve zannı ifade ederlerse de yine hepsi bir arada kuvvet bulup tütünün haram olmasını kesinlikle ifade ederler.
İş bu merkezde olunca tütünü ekmek, biçmek, satmak, almak ve parasını yemek caiz değildir. Bunları böyle bildikten sonra tütünü terk ve tevbe etmek vacip ve lazımdır.
Bundan sonra malum olsun ki tütünün şer’an hükmü, kerahati tahrimiye ile mekruh olduğudur. Zira bildirilen deliller zannı ifade ederler. Bu hususta kitapta veya sünnette kesin bir delil olmadığı için kesin haramlar arasında sayılamaz. Ancak bu tütünü kullananlar, gece gündüz, aşikare, saatte bir, iki, üç defa ısrar suretiyle kullanmaları, onun kerahetini büyütür kebair (büyük) günahlardan biridir.
Zira Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Hazretleri buyur-dular ki: “Küçük günahları ısrarla işlemeyiniz.Çünkü küçük günah, daima işlemekle büyük günah olur.” Bu küçük günahın işlenmesinde ısrar olduğu ise herkesin malumudur.
Tütünde nice afetler ve belalar bulunduğu ve nice haramları sebep olduğu için tütün kullanmak haram olur. Bundan evvel bu alim-lerin yirmi sözünden ve bunların hulasasından da bu afetlerin bir ço-ğu anlaşılmıştır. Herhalde bunu terk ve tevbe etmek lazımdır. Doğru olan budur.
Hacı Mustafa GÜNEŞ’in Allah için tütün tiryakilerine ikazları: Bu sigara tiryakiliğine alışkan olan ve buna mübtela olan kardaşlar bu sigara içme bu fiilden kurtulmak azmiyle her sigara içeri nefisten şeytandan iç teklifi gelince hemen Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e kalb yönünüzü çevirin münacaatla onun üzerine bildiğiniz salavatlar ile kendiniz duyacak kadar her sigara teklif gelmesinde en az otuz beş kırk adete kadar huzuru kalb ile terk etmek niyetiyle selavatı şerifeye devam ediniz.
Bu kötü sigara alışkanlığından kurtulmak niyetiyle bu şekilde her teklifte selavata otuz beş kırk adet devam ediniz. İnşallah terk etmek niyetiniz olursa Cenab-ı Hak’ta yardım eder. Soğukluğunu verir. İnşeallah kurtulur-sunuz.
Tiryaki olanlar bu azimle bu kötü tütün alışkanlığından sizler terk edip kurtulduğunuz gibi sizin bu kötü alışkanlıktan kurtulduğunuz gibi bu halınız buna tiryaki olup içmeye devam eden tiryakilere terk edenlerinizin tesiri olur.
Onlarda sorarlarsa nasıl kurtuldunuz diyenlere sizlerde aynı kurtuluş çarelerini söyler onlarda kurtulurlar ise onlarında bu kötü bid’at olan tütün içme alışkanlığını terk etmelerine sebep olursunuz.
Her iki taraflarda kötü fiillerden kötü bid’atlardan paranız da, cesetiniz de her an dumanla ciğerleriniz lekelerden sigara ilettinden inşeallah kurtulur. Sünneti Resulullah’a yönelirsiniz inşallah.
Tekrar Allah izin verirse kısadan Allah’ın müsaade ettiği şekilde rızalı olarak konuşup konuştuklarımızın hem bizlere hem bütün insanlara tesirini Cenâb-ı Hak halk etsin inşeallahu teala.
Dünya yü-zünde imanlı her ne kadar Allah’a Resulüne inanan kardaş bacılarımız ayrım olmayarak cümlesinin islaha yönelmelerini ve üstünde çok durulan sigara tiryakiliğine müptela olanları ve sair bu tütün sigara tiryakiliği gibi fuhşiyet, şehvet tiryakilerinin kurtulmaları için, sair halk içinde ismim söylensin, saygı hürmet yapılsın diye bu tiryakiliğe dü-şenlerin, daimi surette nefsin arzusu yeme, içme, bağırsık doldurma tiryakiliğine düşenlerin kurtulması, sair şeytanın, nefsin beraber birleşip insanları içkiye, kumara, zinaya sevk ettiği, düşürdüğü tirya-kiliklerinden kurtulmalarına ve bütün din kardaş bacılarımızın şeytanın nefsin emri altında yaşayıp onlara itaat hizmet yapmalarından kurtulmalarını, gelip bir anda çabuk geçici olan dünya zevklerine tiryakili-ğine müptela olanların kurtulmalarını ve buna benzeyen Allah’ın rızası olmayanlardan oyun işleri davul, zurna, keman, dama, domina, is-kambil kağıtları, basra kağıtı, okey taşları hülasa-ı kelam bu saydık-larımızın hiç birisinde Allah’ın rızası yoktur.
Bunların yapılmasında da günahlar çoktur. Bunlara müptela olup vaktini beyhude yere şeytan nefsin keyfini getirmekten Allah kurtarsın.
Bu saydıklarımızın her hangi birisi oyunların cümlesi gerekse el gerekse dil gerekse çalgı isimleri sayılan aletlerle sair bilmediklerimiz daha çeşitli oyunlar yani bunların herhangi birisine tiryaki müptela olmaktan Cenab-ı Hak kurtarsın.
Herhangisi ile olursa olsun insanların kalbini Allah’tan uzaklaştıranlar ve kalblerini gaflete düşürenler Allah’ın gücenmesine sebep olup gaflete düşürenlerin hepsini surei Lokman 6. ayette bu gibi işler oyunlar Allah’ın rızasının dışında olduğunu beyhude yere nefeslerini, zamanlarını oyun oyuncak müptela oldukları rızasız olan düştükleri kötü tiryakiliklerden Cenab-ı Hak ümmeti Muhammedi kurtarıp vaktimizi, sıhhat zamanlarımızı nefes ve anlarımızı yardımı ile ibadete, doğru istikamete, zikrine, fikrine bağlayıp rızasına kavuşup başka bu gibi Allah’ı unutturucu olanların cümlesinden yardımı ile savuşup, dostluğuna kavuşup öylece ahrete huzuruna ulaşan mü’min kullarından eylesin amin. Ya Muin.
O bizleri yoktan halk eden yüce Rabbimizden bunları ve bu gibi Allah rızasının dışında kötü niyete, yanlış istikamete, riyalı ibadetlere düşenlerin cümlesinin bu hallardan kurtulmasını Cenab-ı Hak nasip müyesser ve hidayeti ile soğukluğunu, nefretini halk edip kendi hidayeti ile Kur’an’ın emirlerine itaat yasak kıldıklarından sakınmayı ve sevgili Habibinin sünnetlerine sım sıkı sarılıp ayrılmamayı, sünnetin aksisi olan sünnetleri yok edici olan bid’atlerden cümleten kurtulma-mızı Habibinin hürmetine hidayet eylesin amin. Ya Muin.
Çok uzattık ise de son cümlelerde Allah’ın kullarının hepsine acıyıp bu gibi günahlara cesaretle yakalanıp tiryaki halına düşenlerin kurtulması için Cenab-ı Hak bu dualarımızı kabul buyursun. Habibinin hürmeti hakkı için inşaallahu teala."Rüştü Şahin
***
SİGARA ÜZERİNE YAZILMIŞ BİR RİSALE-(Risale-Duhan)
Sahib-i Berika evliyaullahtan Muhammed Hadimi hazretleri Risale i Duhan (Duman risalesi) isimli bir risale yazar. O dönem Konya müftüsü ve bazı vaizlerde bu sigara illetine müptela olmuştur.
Hadimi hazretlerinin aleyhinde konuşmaya başlarlar ve bir gün davet edip kendilerine sigaranın haram olduğunu ispata davet etmeye karar verirler. Hadimi hazretleri söylenen günde değil de bir gün sonra gelebileceğini bildirir.
O gün müftü efendi ve vaizler bir rüya görürler. Rüya larında büyük bir meydanda bir kürsi ve üzerinde sevgili Peygamberimiz. İnsanlar peygamberimizin huzuruna çıkmak isterler ancak görevliler insanların ağızlarını kokladiktan sonra huzura kabul ederler.
Bizim sigara müptelası müftü ve vaizlerde manzarayı bir köşede seyrederler. Bir ara sevgili Peygamberimiz kalkarak orada bulunan Hadimi hazretlerinin huzuruna getirilmesini emrederler. Hadimi hazretleri huzura geldiğinde peygamber efendimiz yazdığı duhan risalesindenden dolayı memnuniyetlerini ifade buyururlar.
Ertesi günü sözleşilen yere gelen müftü ve vaizler karşılarında Hadimi hazretlerini görünce özür diler ve helallik isterler ancak Hadimi hazretleri bir şartla hakkımı helal ederim .
Yazdığım bu risaleyi Konya ’nın butun köylerine varıncaya kadar herkese dağıtırsanız o zaman hakkımı helal ederim buyururlar.
Sevgili dostlarım ;1605 yılında ilk olarak Osmanlı topraklarına gelen ve o günden bu yana müslüman milletimizi esir alan bu mel’un illetten Cenab-ı Hakk nefsimizi ve neslimizi muhafaza buyursun...
Tiryaki olduktan sonra bırakılmıyor diyenlere katılmıyorum.Gençliğimde lise sonlarda iken bendeniz pazarda tezgah kurup giysi satarken bir kaç ayda bir kaç paket belki tüketmiştim.
Allahın izniyle bu kötü arkadaştan kurtuldum.Girdiğim Allah yolunun müntesiblerinden bir tanesi bile ağzına sigarayı almazlar.Bir çok cemaat bu konuda hassas davranır bağlıları bu illettten uzak dururlar..
Sigara içmenin sağlık açısından ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Öyle ki sigara paketlerinde bile ölümcül hastalıklara yol açtığı yazıyor. Peki neden hala sigara içmeye devam ediyoruz.
İşte sigarayı bırakmanızı kolaylaştıracak yöntemler :Sigara, bireylerin bilerek ve isteyerek tükettiği; ancak insan sağlığını doğrudan tehdit eden bir maddedir. İçerdiği onlarca sağlıksız nesne ile beraber yarattığı alışkanlık hali, sigarayı daha da tehlikeli kılmaktadır.
Bireylerin yaratılan bu alışkanlık durumu karşısında aktif bir görüntü sergileyemeyerek, pasif bir hale çekilmesi sigaranın tehlikesini kat be kat arttırmaktadır.
Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalı?
Neden sigarayı bırakmak istediğinizin farkında olun. Sigarayı bırakmak için geçerli sebep ya da sebeplerinizi belirleyin. Kendi sağlığınıza ve ekonominize iyi gelmediği gibi, çevrenizdeki insanlara da zarar verdiğinizi unutmayın.
İlk günden kesin konuşmayın. Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz ilk günde "bu iş kesin bitti" psikolojisine bürünmeyin. Unutulmamalıdır ki, sigara içerdiği yüksek nikotinle yıllar boyunca sizi kendisine alıştırmıştır.
Bir uzmandan yardım alın. Sigara bırakmada yardım almaktan çekinmeyin. Gerekirse konu ile ilgili uzmanlardan, doktorlardan yardım isteyip ilaç önerisi alın.
Psikolojik destek almaya hazır olun. Sigarayı bırakmanın maddi halden ziyade manevi yöne ilişkin bir olgu olması, sigarayı bırakma sürecinde sizi psikolojik olarak sarsıntılara açık hale getirebilir. Bu süreçte aileniz, eşiniz, dostunuz veya çeşitli uzmanlardan psikolojik yardım alabilirsiniz.
Çevrenizi sigaralardan arındırın. Sigaranızı bırakmadan önce sigaranızı nerelere koyduğuysanız sigaraları alın ve çöpe atın. Gözünüzün önünde sigara tutmayın.
İlk sorunda sigaraya dönmeyin. Günlük hayat içerisinde karşılaştığınız ilk zorlukta sigarayı çözüm yolu olarak görmeyin. Alternatifleri belirleyin. Tespih çekmek, çekirdek çitlemek, müzik dinlemek ya da sakız çiğnemek… Doğru olanı belirleyin!
Ödül mekanizması oluşturun. Sigarayı bırakma eyleminden sonra belirli aralıklarla (her geçen hafta, her geçen ay, her geçen yıl gibi) kendinizi ödüllendirin.
Yaklaşan üç ayları vesile ederek bu nahoş kokulu meleklerin ve piranımızın bizden uzaklaşmasına vesile olan sigara dumanından kurtulalım derim.
Duman çıkar iman gider buyurmuş bazı mübarek alimlerimiz.Allah bizi bundan muhafaza etsin.
Allah’ın ve Resul’ün bütün enbiya ve evliyanın sevmediği bu illetten Rabbim bizleri kurtarsın inşallah..
30.01.2019//KIRIKKALE
HİDAYET DOĞAN OSMANOĞLU
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.