- 759 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Paralı Poşet Doğayı Korur mu?
Ülkemizde bu günlerde yürürlüğe giren paralı poşet uygulaması, doğayı koruyacağı iddiası ile gündemimize oturdu. Sosyal medyada insanların tepkisine baktığımız zaman birçok kişinin bu uygulamadan memnun olmadığını görebiliyorsunuz.
Hangi poşetin paralı, hangi poşetin kaç para olduğu belli değil. Belirtilen fiyatın taban fiyatı mı, tavan fiyatı mı? Birçok sorunun cevabı olmadığı için hepsi bir muamma. Alışveriş yapıp uygulamayı yaşayan insanlar poşetin büyüklüğüne göre para alındığını söylüyorlar. Yani anlayacağınız bu işi doğayı korumak için değil AVM ve benzeri yerlerin poşetten para kazanma hevesine döndüğü açıktır.
Hangi poşet paralı? Bir kg leblebi ya da toz şeker istedik. Bunu koydukları poşet paralı mı? Eğer bu paralıysa biz poşet istemiyoruz. Peki, esnaf bunu bize poşete koymadan verebiliyor mu? Ambalajında olan bir ürünü getirdiğimiz çantaya, torbaya veya heybeye doldurup götürebiliriz. Elbise almaya gittik, aldığımız elbiseyi paketliyorlarsa poşet istemiyoruz.
Ülkemizde benim bildiğim depozitolu tek ürün bira şişeleridir. Bira içen insanlar biriktirip geri verir parasını alır. Çocuklar, şişe toplayan insanlar toplayıp hem üç beş kuruş para alır hem doğayı kirlilikten korur. Eskiden doğada bira şişesi bulunmazdı. Şimdilerde parasını ödediği geri götürürse parayı geri alabileceği şişeyi doğada bırakıyorlar. Artık şişeleri toplayanda yok.
Şimdi işin tam can alıcı yerine geldik. Geri götürdüğünde parasını alabilecek olduğu şişeyi doğaya atıyorsa, satın aldığı ve geri verebileceği bir yer olmayan poşeti ne yapar? Elbette onu doğaya atmaktan çekinmeyecek. Piknik sezonu gelsin size ben doğaya atılmış bol poşetli bir haber yapacağım.
Hepinizin çözüm ne dediğinizi duyar gibiyim. Gerçekten doğayı korumak ise amacımız çok basit. Alış veriş merkezleri ve poşetle bir şey satan herkes kendi reklamının olduğu her poşete barkot bastıracak. Gerekirse poşetin birçok yerine serpiştirilmiş olacak. Kasadan biz poşeti alırken o poşet bizim kimlik numaramızla bize zimmet edilecek. Poşeti geri götürünce zimmetten düşülür.
Doğaya atılırsa, o zaman doğaya atan yandı. Doğada poşeti bulan emniyet birimlerine doğayı korumakla görevli yetkililere ihbar ve ya poşeti teslim etmek yeterlidir. İhbar ve teslim edilen gizli tutulmak kaydıyla poşetin zimmetli olduğu kişi hakkında soruşturma başlatılır. Bir daha poşeti doğaya atmayacak bir ceza verilir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.