Bismillâhirrahmânirrahîm
“Her günün sabahında ve her gecenin akşamında:
«Allah’ın adıyla ki, O’nun adı sayesinde ne semâda, ne yeryüzünde, hiç bir şey zarar veremez. O her şeyi işiten, her şeyi hakkıyle bilendir» diyen ve bunu üç defa tekrarlayan kimseye hiç bir şey zarar veremez.” (Ebû Dâvud, Edeb, 101; İbn-i Mâce, Duâ, II; İbn Hanbel, I, 62, 66, 72)
“Allah’ın adı anılmadan yenilen her yemek ancak hastalıktır, onda bereket yoktur. Bunun keffâreti, eğer sofra ortada ise Bismillah diyerek devam etmekdir. Eğer sofrayı kaldırdı isen yine Bismillah deyip parmaklarını yalamandır.” (bk. en-Nevevî, el-Ezkâr, 205. vd.)
Kur’an’da ilk nâzil olan ve İslâm vahyinin başlangıcını teşkil eden “İkra’ bismi rabbike’llezî halak” (Yaratan Rabbinin adıyla oku!) 6 âyeti de besmele yi ihtiva eder.
Besmelenin müminler için önemini anlatan bir hadisinde Allah Resûlü şöyle buyurur: “Bismillâhirrahmânirrahîm ile başlanmayan her anlamlı iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur.” 15 Hadisten anlaşıldığına göre, anlamlı her işin ve sözün16 başlangıcında Yüce Allah’ın hatırlanması, o işin mânevî değerinin ve bereketinin artmasına,17 ayrıca hayırlı ve güzel şekilde neticelenmesine vesile olur. Besmelenin okunmadığı işler ise, bereketten mahrum ve güzel sonuçlardan uzak olur. Şu hâlde besmele, her hayrın anahtarıdır.
Süleyman Çelebi:
Allah adın zikredelim evvelâ / Vâcib oldur cümle işte her kula
Allah adın her kim ol evvel ana / Her işi âsan eder Allah ona
Allah adı olsa her işin önü / Hergiz ebter olmaya ânın sonu
Her nefeste Allah adın de müdâm / Allah adıyla olur her iş tamam.
Besmele ile başlanmayan her önemli iş noksan kalır." (Feyzu’l-Kadir, V, 13)
"Kişi evine girdiği zaman içeri girerken ve yemek yerken Allah`ın adını zikrederse, şeytan (avenelerine): "Size burada gecelemek de yok akşam yemeği de yok!" der. Ama kişi, eve girerken Allah`ı zikreder fakat akşam yemeğini yerken zikretmezse, şeytan (avenelerine): "Akşam yemeğine kavuştunuz ama burada gecelemeniz mümkün değil” der. Adam eve girerken ve yemeğe başlarken (“Bismillah!" diyerek) Allah`ı zikretmezse, şeytan (avanelerine): "Yemeğe de yetiştiniz, yatmaya da!" der." (Müslim, Eşribe,103; İbn Hanbel, 3/383)
"Bir yazı yazdığınız zaman, ‘Bismillahirrahmanirrahim’deki “Sin” harfini güzelce yazın; ihtiyaçlarınız giderilir. Ve onda aziz ve celil olan Allah’ın rızası vardır.” (Deylemi, 1/270/h.no:1048).
"Resulullah ashabından 6 kişiyle yemek yiyordu. Derken bir arabi geldi ve onu (6 kişilik yemeği) iki lokma yapıp yedi. Bunun üzerine resulullah: “Eğer bu adam besmele çekseydi, bu yemek size kâfi gelirdi” diye buyurdu….” (İbn Mace, Etime, 7)
"Peygamberimiz(s.a.m) Hz. Ali’ye hitaben şöyle demiştir: "Ya Ali! Bir sıkıntıya düştüğün zaman ’Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim’ duasını oku; muhakkak Allah onunla dilediği kadar her türlü belayı uzaklaştırır.” (Deylemi, 5/324/h. no: 8324)
"Soyunurken çekilen ’besmele’, cinlere perde olur, avret yerlerini göremezler." (Taberani, el-Evsat, 7/128/h. no: 7066)
"Helaya girerken çekilen ’besmele’, cinlere perde olur, avret yerlerini göremezler." (Tirmizi, Salat, 426; İbnu’s- Sünni, Amelu’l-yevm, 1/21)
"Kim yemeğin başında “Bismillah” demeyi unutursa, (yemek esnasında Besmeleyi çekmediğini) hatırladığında “Bismillahi fi evvelihi ve ahirihi”(Yemeğin başında da sonunda sonunda da Allah’ın adıyla) söylesin. Çünkü, kişi bununla (bu besmeleyle) yeni bir yemeğe yöneliyor ve habisin (şeytanın) ondan bir şey nasiplenmesine mani oluyor.” (Taberani, Dua, 1/278)
"Deve gibi bir nefeste su içmeyin. Fakat ikişer ve üçer nefeste için. (Her nefeste) su içerken Besmele çekin, (başınızı) kaldırdığınızda ise hamdedin (“elhamdulillah” deyin)” (bk. Tirmizi, Eşribe, 13)
"Biriniz yemeğe başlarken, ’besmele’ çeksin! Eğer unutursa, hatırladığı zaman ’Bismillahi alâ evvelihi ve ahirihi’ desin!.." (Tirmizi, Et’ime, 47)
Bismillah, kâinatta nuranî bir satırdır; Ferşi Arşa/zemini semaya/yeri göğe bağlar. Onu söyleyen insanın kalbini Rabbine bağlar. "Besmelenin" çekildiği her konuda ayrı bir bağlantısı vardır. Okuyan, yazan, yemek yiyen, su içen, namaz kılan insanlar, bu yaptıklarıyla paralel olarak, dil ile seslendirilmemiş bir fiili veya bir ismi zihinlerinde takdir etmiş oluyorlar. "Allah’ın adıyla, okuyorum, yazıyorum, yemek yiyorum, namaz kılıyorum veya okumam Allah’ın adıyladır…" gibi. Bizim "Allah’ın adıyla" dememizin arkasında, Arapça gramer bakımından da böyle bir fiilin veya bir ismin olması şarttır. (bk F Râzî tefsiri, I/105-106)
Kur’an’ın ilk inen ayeti "Yaratan Rabbinin adıyla oku." mealindedir. Görüldüğü gibi, ayette "oku" fiili açıkça zikredilmiştir. Bu da Besmele ile birlikte uygun bir fiil veya ismin gizli olarak var olduğuna bir işaret olup, bizim için önemli bir derstir
Besmelenin Bazı Sırları:
a. Abdullah b Mesud şöyle diyor: Besmelenin harfleri, Cehennem zebanilerinin sayısı kadar olup 19 tanedir. Dolayısıyla, bu 19 zebaniden kurtulmak isteyen, 19 harfli besmeleyi okusun. Bunu okuyan kimse için Allah, bu harflerden her birisini, bir zebaniye karşı bir zırh yapar. Cehennem meleklerinin kendileri de bütün işlerini besmele çekerek yaparlar. Bütün güçlerini de besmeleden alırlar. (Kurtubi, I/92)
Fahreddin Razî de şu görüşlere yer vermiştir:
Besmelenin harf sayısı 19’dur. Bunun iki hikmeti vardır:
Biricisi: Zebanilerin sayısı; 19’dır. Allah Besmelenin 19 harfleriyle insanları bu zebanilerden korur.
İkincisi: Allah gece ve gündüzü 24 saat olarak tayin etmiştir. Sonra da, beş saat alarak beş vakit namazı farz kılmıştır. Namazın saatleri olan beş saat, 24 saatten çıktığında geriye 19 saat kalır. İşte Besmelenin 19 harfi, namaz dışındaki 19 saat içinde meydana gelen günahlara kefaret olur. (Razı Tefsiri, I/175)
b. Besmelede Allah’ın sonsuz rahmetini gösteren Rahman ve Rahim isimlerine yer verildiği için, Müşriklere karşı savaş ilan eden Berat/Tevbe Suresinin başında anılmamıştır. Bu açıdan bakıldığında, beş vakit farz namazlarda, günde on yedi defa, insanlara İlahî merhametin adresi olan Besmeleyi okumalarını emreden Allah, bununla bize şu dersi veriyor: İnsanların yaratılış gayesi savaşmak, birbirlerini öldürmek değil, birbirlerine karşı merhamet göstermek, yardımcı olmak ve erdemli davranmaktır. (Razı Tefsiri, I/175)
c. İlginçtir, Besmelenin başında bulunan "B" harfi hariç, geriye kalan bütün harfler şifreli surelerin başında yer almıştır. Bu harfler 18 adettir, 9 tanesi aslî, 9 tanesi mükerrerdir.
Bu açıdan bakıldığında, Besmelenin dokuz nurlu harfinin başında bulunan "b" harfi, bütün Kur’an’da başında Besmele bulunmayan tek sure olan Berat Suresinin başında ve ilk harfi olarak bulunmuştur. Bu Sure hicrî dokuzuncu yılında inmiş ve Nasr Suresinin dışında, en son inen sure olmasına rağmen, Kur’an’da dokuzuncu sıraya yerleştirilmiştir
d. Besmelenin başındaki "B" harfi, "Mâsiva"yı temsil etmektedir. O bir harf-i cerdir. Cerin manası çekmektir. Cer harfleri başında bulundukları isimlerin sonunu aşağıya çekip esre yaparlar. Ancak "Besmele"nin başındaki harf-i cer ise, manevî bir asansör hükmünde kendisine yapışanı Rahman ve Rahim olan Allah’ın mukaddes huzuruna doğru çeker ve yukarı mertebelere çıkartır.
Sorularla İslamiyet
Selam ve dua ile...
Besmele hayrın başı şeytanın engeli kaçıranı.
Besmele cennetin anahtarı
Besmele her zerrenin andığı
Besmelesiz pişan aşta lezzet bereket arama.
Besmelesiz başlayan sözde keramet etki arama
İlahi aşk olsun istersen besmeleyle başla.Diğer aşklarda insan olur hak yerine konulup sevilen..
Aşk bir şekle girer o zaman tek teselliyi kendisini asla tesketmeyen koruyan yaratana sığınır insanlar..
Tek gerçek sadık dostu dua dua yalvardığıdır başından beri..
Fanilerde sabırda sınırlıdır sevgide aşkta..
Sonsuz kainatın tek sahibindeyse hiç bir şey sınırlı değildir..
Allah dilediğine dilediği kadar içirtir kandırır rahmet havuzundan..
Nurlar içinde yürür mümin kulları ..
Kalplere ferahlık kendi aşkını yerleştirir..
Mekanlar ötesinden tanıtır ilahi aşkla gül yoluna köprü oluşur..
Besmelenin harfleri tamamı teraziye konulsa en değerli denilen mücevherler yanında hafif değersiz kalırlardı..
En büyük sırlar saklı Besmelede .
Yaratanı tanımak teslim olmak için Besmeleyle başlar güne..
Allah hak yolda olmak isteyenlere yardım eder..Dilde kolay sevabı fazileti çok Besmeleyi terk etmemek en güzeli
Besmelede ki 19 harfte gizli nice sırlar var .
Besmelesiz yenen her lokmada şeytanın hakkı var alır oda yer
Besmelesiz içilene oda ortaktır
Besmelesiz her işte diğer görünmeyen herşeyi tepe taklak eden vesveseyle dolduran o
Besmelede bereket vardır
Besmeleyle başlandığında insan azla kendine yetecek kadarla doyar..
Besmele olmazsa yer doymak bilmez..İçer kanmak bilmez..Elhamdülillah demez vereni anmaz..
Besmeleyle başlayan yediğiiçtiği sahip olduğu her şeyi yaratanı ALLAH DER HAMD EDER ŞÜKÜR EDER..
ALLAH IN SELAM VE RAHMETİ TÜM İNANANLARIN ÜZERİNE OLSUN
ALLAH IN SELAM VE RAHMETİ HAK YOLDAN AYRILMAYANLARIN ÜZERİNE OLSUN
ALLAH IN SELAM VE RAHMETİ KALPTEN İNANAN DİLLE TASDİK EDENLERİN ÜZERİNE OLSUN
ALLAH DİYENDEN,YAZANLARDAN,ANLATANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN,SAYILARINI ARTIRSIN.
ALLAH NURUNU MUTLAKA TAMAMLAYACAKTIR
BESMELE İLE İLGİLİ YAZMAYA ÇALIŞTIM DERYALAR MÜREKKEP OLSA ANLAMINI YİNEDE SAYMAKLA YAZMAKLA BİTMEZ..SIR İÇİNDE SIRDIR..
ALLAH IN NURU YANSIR.OKUYANLARDAN ALLAH DİYENLERDEN ANANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN...
ALLAH IN SELAM VE RAHMETİ İNANAN BESMELEYİ DAİM ANAN MÜMİN KULLARININ ÜZERİNE OLSUN
SELAM VE DUA İLE..
HAYIRLI CUMALAR..
**
Nigâr Bedirhan
YORUMLAR
Allah razı olsun çok faydalı bir çalışma olarak değerlendiriyorum
ne zahmetlerle hazırladınız biliyorum ki bu güzel manalı çalışmanız besmele hakkında gerekli bilgiyi veriyor
ve insanlarımızın faydasına sunulmuş ne güzel .İnşallah
keşke her kez okumaya fırsat bulubta okusa faydalansa diye düşünüyorum
Rabbim sizn gibi değerli kaleme sağlıklı huzurlu mutlu bir ömür verip daha nice faydalı çalışmalara imza atmanızı nasip eylesin.
Selam ve dua ile
Yeganem
Allah sizdende razı olsun detaylı az uzun oldu ama bence de okunmaya değer
Bilgi yönüyle BESMELE çok önemli bizler için.
İyi dileklerin için sağol dualarınıza amin inşaallah diyorum.
Allah size ailenize sağlıklı huzurlu mutluluk dolu ömür versin.Allah a emanet olun Selam ve dua ile..