- 869 Okunma
- 3 Yorum
- 1 Beğeni
Allah kibirleneni sevmez...
Resulullah efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir hadis-i şerif’lerinde:
لا يدخل الجنة من كان في قلبه مثقال ذرة من كبر
“ Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kişi cennete giremez” buyurmuştur. Kalpten hasedi, hırsı, kibri, nifak ve riyayı temizlemek lazımdır. İnsan ibadet çokluğu ile değil, nefsinin çirkin sıfatlarını temizlediği zaman mânen olgun olur. Çok hacca gitmek, geceleri uyumayıp ibadet etmek kemalat ölçüsü değildir. Nefsinin çirkin huylarını temizleyen az ibadet etse de, nefsini temizlenmemiş olanın çok ibadetinden Allah’a daha yakın olur. Kötü ahlakın kaynağı olan nefis terbiye oldukça kalpteki kötü ahlak da gider. Onun yerine karşıtı olan güzel ahlak yerleşmeye başlar. Haset yerine kanaat ve rıza, hırs yerine tevekkül ve samimiyet, cimrilik yerine cömertlik, kibirlilik yerine tevazu ve fedakarlık ile halka şefkat, nifak, riya ve fesat yerine iman ve ihlas yerleşmeye başlar. Manevi olgunluk, çirkin ahlak yerine Allahü teâlânın beğendiği güzel ahlakı koymakla mümkün oluyor.
Resulullah Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem buyurmuş:
إِيَّاكُمْ وَ الْحَسَدَ فَإِنَّ الْحَسَدَ يَأْكُلُ الْحَسَنَاتِ كَمَا تَأْكُلُ النَّارُ الْحَطَبَ
“Hasetten (kıskançlıktan) sakının. Çünkü kıskançlık, ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi iyilikleri de yer bitirir.”
Haset Allahü Teala’nın nimetlerinin başkasının elinde bulunmasını istemek, çekememektir. Enes Bin Malik (r. a) rivayet ettiği bir hadis şöyledir :
Resulullah Efendimiz (s. a. v),
‘Ey çocuğum! Hiç kimseye kalbinde bir kin beslemeden sabahlamaya ve akşamlaya gücün yeterse öyle yap! ‘buyurdu. Bir müddet geçtikten sonra yine bana,
‘Ey Çocuğum! Bu benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimi İhya ederse o beni seviyor demektir. Kim de beni severse o cennette Benimle beraber olur buyurdu’ buyurdu
Muhammed Diyauddin Hazretleri şöyle sohbet etmiştir:
- Sen Allah için hizmet edip etmediğini anlamak istiyor musun? O zaman senden daha büyük bir Alim gelse ve o bir şeyler anlatsa, o vakit üzülür müsün, sevinir misin? Eğer o konuştuğunda, ben sustum diye üzüldüysen, bu yaptığın hasrettir. Yok eğer, “Ben bu kimse kadar anlatamadım. İyi ki geldi, Ümmeti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem istifade etti” diye düşünürsen, bu yaptığın Allah için hizmettir. Gavs-ı Bilvanisi Hazretleri şöyle anlattı:
- Ben aşırı günah işleyenlerden korkmuyorum! Fakat kalbinde kibir ve gurur olanlardan daha çok endişeleniyorum. Korkarım ki onlara, Hatme ve teveccüh tesir etmez. Onlar, nasihattan etkilenmezler. Ayet ve hadisler akıllarınca tevil ederler.
Neredeyse Allah’ın ilahi hükümlerini kendi nefislerine uydurmak isterler. Sadatı Kiram efendilerimiz, kibirli olanları sevmez,. Çünkü kibir, kişinin küfür halinde ölüp gitmesini sağlar. Ebu Cehil gibi nice Kureyş ileri gelenlerinin ölüp gitmesi kibirleri yüzündendir.
Dr Ahmet Çağıl, yar ile şimdi kitabından…
YORUMLAR
Yusufmansiz
Ebu Hureyre (r.a.) rivayet ediyor:
"Rasûlullah (s.a.v.) bir nasihatlerinde şöyle buyurdu:
- Kalbinde zerre miktarı kibir olan kişi (iman götürse bile ceza görmeksizin) Cennet'e giremez. (Rasûl-i Ekrem Efendimizin bu ürpertici açıklaması üzerine) bir sahâbî sordu:
- Yâ Rasûlellah! İnsan elbisesinin beğenilir, ayakkabısının güzel olmasını sever. (Bu duygu kibir midir?)
- (Hayır bu kibir değildir.) Zira Allah güzeldir, güzelliği sever. Kibir (büyüklük taslayarak); hakkı, doğruyu kabul etmemek ve insanları küçümsemektir. [Müslim, Sahih, İman 147; Tirmizî, Sünen, Birr, 61; et-Tâcu’l-Usûl, 5, 32]
papirüs
“Kimsin?”
“Hiç” demiş Hoca, “Hiç kimseyim.”
Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca:
“Sen kimsin?”
“Mutasarrıf” demiş adam kabara kabara.
“Sonra ne olacaksın?” diye sormuş Nasrettin Hoca.
“Herhalde vali olurum” diye cevaplamış adam.
“Daha sonra?” diye üstelemiş Hoca.
“Vezir” demiş adam.
“Daha daha sonra ne olacaksın?”
“Bir ihtimal sadrazam olabilirim.”
“Peki, ondan sonra?”
Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş:
“Hiç.”
Ve Nasrettin Hoca “Daha niye kabarıyorsun be adam. Ben şimdiden senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım: Hiçlik makamında!” demiş.
bu yaşamım boyunca DESTURUM OLDU ÇOK SEVERİM
Yusufmansiz
Çünkü akıl dengede durmayı bilemez, Gönül de aşk olmadımı...
Akılcı fikir adamları ilk göze hoş gelir Onlardaki yüksek enaniyet bakar sın ki seni almış çukura atmış. Gönül adamlarına bağlansan enaniyeti tepmiş iman tavan yapmış... Nacizane döküldü birkaç satır... Anlaşıldı sanırım!
Kibir gurur çoğu güzelliği azaltır kibir ve gururlularda hak rızası değil gösteriş riya kibir vardır.Allah rızası OLMAZSA...Kibir riya gösteriş olduğunda görün beniler başlar..
Allah rızası gözetildiğinde gurur, kibir övünme olmaz.Sadece hakkın rızası aranır..Eklenen yazı o nedenle güzel örnekte sağolsun yazanda sizde okumamıza vesile oldunuz..
İnsanlar her anlarından hesap verecekler..
Zerre kadar yaptıkları boşa gitmez Allah rızası için yapılanda zaten karşıda ki kişiden beklenti olmaz sadece sevinmesiyle derdine çare olmakla insancıl olur insanlar..
Birbirinin derdiyle dertlenmeyenler bencil olurlar..
Allah yalandan,kibirden riyadan gösterişten bizleri korusun amin..
İnsanlar diğer kardeşlerine verilene sevindiklerinde iç huzurları olur aksinde kıskançlık olur..Allah diyen diller susmasın Allah yazan kalemler susmasınlar..Okuyanlar artsın inşaallah...
Selam ve dua ile..
Yeganem tarafından 1/1/2019 12:10:38 PM zamanında düzenlenmiştir.