Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- chesterfield
aytekin hoca
aytekin hoca

NEDİR ŞU FAİZ?

Yorum

NEDİR ŞU FAİZ?

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

496

Okunma

NEDİR ŞU FAİZ?


Faizle ilgili ayet ve hadisleri bilmeyen yoktur. İslamiyet’in nazil olduğu günlerde yasaklanan faizin, günümüzdeki durumu gerçekten vahim.
Ülkemizde, sözde yüzde doksan dokuzu Müslüman ama dinimizin en çok üzerinde durduğu, men ettiği günahlardan biri olmasına rağmen ne yazık ki faiz nerde ise herkese bulaştı.
“Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve artık faizin peşini bırakın, eğer gerçekten müminler iseniz” (Bakara 278)
Allah Kuran’ı Kerim’de açıktan açığa men ederken, nasıl olur da bir mümin faize bulaşır, onu reddetmez?
Elbette tek uymadığımız dini hüküm faiz değil. Ama işin en kötü tarafı diğer günahları işleyen müminlerin bundan korkarken, Allah’tan çekinip af dilerken faiz konusunda aynı hassasiyeti göstermemesi.
Bir kısmımız, faiz için herhangi bir ön şart konulmamasına, her türlüsünün, alının verenin ve sebep olanın da günah işlediğinin belirtilmesine rağmen ön şart koymaları. Mesela, “çok mecbur kalınırsa, zaruret halinde” gibi bir sığınak oluşturmuşlar. Bunun doğru olmadığını biliyorum. Ama farz edin ki doğru. Peki kime göre ne zarurettir? Mesela evi olmayan bir kişi için ev almak zaruret midir? Siz evet, diyeceksiniz. Devam edelim, evi dar gelen için büyük ev… ya da evi büyük olsa bile dubleks ev bir zaruret midir? Burada hayır gibi bir ses işittim. Ama birçok insan bunu yapıyor ve zaruret olduğuna inanıyor, inanıyor ki birlerce lira borca giriyor. Buradan da anlaşılacağı gibi zaruret görecelidir ve bir kural olarak konulamaz.
Diğer sığınak daha da vahim. Zaman değişmiş, bu zamanda faizsiz olmazmış. Aman yapmayın efendim. Özrünüz kabahatinizden büyük. Her şeyi bilen Yüce Mevla, zamanın böyle getireceğini bilmiyordu, mu demek istiyorsunuz? Öyle olmadığına göre eğer sizin dediğiniz doğru olsa Allah bir zaman sonra faizi günah olmaktan çıkartırdı.
Peygamberimizi (S.A.V.) “Faiz alana da verene de lanet olsun!” buyurmuş. Siz de biliyorsunuz kaçış yeriniz yok. Artık oturup bir düşünün, şu üç günlük dünyada birkaç dünyalık sahibi olacağım, diye bu vebalin altına girilir mi? Ne olur sizin de eviniz olmasın, ne olur eviniz biraz eski olsun veya dubleks olmasın. Burada ev sahibi oluyorum derken sonsuz cennet hayatındaki köşkleri gözden çıkardığınızın farkında mısınız?
Evet, Peygamberimiz (S.A.V.): “İnsanların başına bir zaman gelecek ki, onlardan faiz yemeyen kalmayacak, yemese bile tozu onlara bulaşacaktır.” demiş. İşte şu anda yaşananı söylüyor mübarek. İyi de bir çamurun içine girmek zorunda kaldık ve çamur paçamıza bulaştı ise neden kendinizi çamura buluyorsunuz? Bırakın paçanızda kalsın daha da doğrusu onun bulaştıkça temizlemeye çalışın. Ama asla şunu yapmayın. Bu çamur paçama çok da yakışıyor canım, demeyin.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Nedir şu faiz? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Nedir şu faiz? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
NEDİR ŞU FAİZ? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Yusufmansiz
Yusufmansiz, @yusufmansiz1
17.12.2018 21:24:00
Faiz alan veren Allaha savaş açmıştır. Bankalara güvenip ev araba alan sonra ödeyemeyen ailesi yıkılan nice insanlar var, Allahu teala yasaklamış buna örnek aramaya gerek yok. Yasakladıysa bitti. Zaten her haramda binlerce sıkıntı vardır. Sakın ha faiz çekmeyin çekenide uyarın. Allah razı olsun üstadım Rabbım yaşayıp yaşatmayı nasip etsin.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.