- 516 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat'ın 10 Ünlü Yemeği
TOKAT IN EN ÜNLÜ 10 YİYECEĞİ
Tokat’ta yaşayan bir yazar olarak Tokatlıların vazgeçemediği ve Tüm ülkemizde insanların da tatması gereken 10 yiyeceğini sizinle paylaşayım dedim
1.Tokat Kebabı
Sebzeli Tokat Kebabı sebze ve meyvesi bol Tokat’ta hayvancılığın da gelişmesi ile kuzu etinin sebzeler ile kaynaşması sonucu yapılan bir kebaptır ve yakın zamanda komşu ile Sivas ile bu kebap konusunda polemik yaşamıştır. Tokat kebabı Tokat’a gelen ve yemeden gitmeyenlerin tekrar geldiğinde yeniden yemek istediği kebaptır ve bir yazar “ 40 odalı evin varmış ama bir Tokat Kebabı yememişsin “ diyerek Tokat Kebabı yemeyenleri hicvetmiştir
2.Tokat Çemeni
Çemen bitkisinin ununun, baharatlar ile bir araya gelerek yoğrulması ile oluşan ve yemeklere konulan, kahvaltılarda yenilen ve kıyma ile karıştırılarak bez torbalarda kurutularak kendine has sucuğu yapılan ve yumurta ile de kahvaltılarda menemeni yapılan bir yiyeceğidir.
3. Zile Pekmezi
Zile ilçesinde yapılan ve kendine haz üretimi ile beyaz renkli bir yiyecektir ve “Tokat viagrası” diye de anılmaktadır. Bol vitamin deposu olmasından dolayı da damağına düşkün insanlar tarafından kullanılır.
4.Niksar Cevizi ve Cevizli Çöreği
Niksar cevizi ülke genelinde ün yapmış ve yüksek vitamin ihtiva eder. Niksar cevizinden yapılan özel Tokat çörekleri Tokat ve ilçelerinde özel yapılır ve çay ile yenir. Niksar’ın cevizli çörekleri o kadar ünlüdür ki, Orhan Pamuk “Kar “romanında da bu cevizler ve çöreklerinden bahsetmiştir.
5. Tokat gözlemesi (Çökeliklisi)
Odun kömüründe yanan saç üzerinde yapılan ve arasına Tokat çökeliklisi konan gözlemeler o kadar güzeldir ki festivallerde özel günlerde halka bunlardan yapılarak ikram edilir ve peynirli gözlemelere göre daha güzeldir.
6. Tokat Keşkeği
Tokat’ta keşkek yemek güzeldir. Hatta valiler özel günlerde Tokat’ın meşhur Ali Paşa hamamında keşkekli basın kutlaması yaparak gazetecileri daha güzel haberler yazmaya teşvik ederler. Keşkek bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur. Pazar ilçesinde akşam hazırlanan keşkek fırına verilir ve sabah fırından alınarak çay eşliğinde akrabalar ve komşular ile yenir. Tokat’a gelen misafirlere keşkek ikramı yaygındır.
7. Tokat Batı
Tokat’ta kadınlar altın günlerinde bat yaparak yerler. Bat bulgurun ıslatılarak tokat baklası ile salça ile bol su ile yoğrularak bunların tokat sarma yaprağına sarılarak yenmesi ile olur. “Bat mı yedin de güzelleştin?” esprisi Pazar ilçesinde yaygındır.
8. Tokat Kuşburnusu
Kuşburnu bol c vitamini içerir. Gül gibi bir bitkinin kurduktan sonra soğanı kaynatılarak sonradan sıkılıp şırasının salça gibi kaynatılması bunun da kahvaltılarda ekmek üzerine sürülmesi ile yenir. Bol c vitamini içerir. Ülkemizde bunun genelde çayı içilir ama Tokat’a ekmek üzerine sürülerek kahvaltılarda yenilir. Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller güzellik sırrını soranlara “Kuşburnu çayı içtiğini” söylemişti.
9. Tokat Bağ Yaprağı
Eskilerde “Kazova’nın üzümü, Artova’nın tahılı, Erbaa’nın tütünü” diye özetlenen Tokat tarımında Kazova’nın üzüm bağlarından bağ yapraklarının kaynatılarak tuzla beraber saklanması ve dolma yapımında kullanılması Tokat sarma yaprağının lezzetliliği ün salmıştır
10. Tokat Pağacı
İçine Tokat cevizi konarak sert hamurdan fırında kızartılarak ekmekten biraz daha sert olarak üzerine bal, yağ sürülerek yenir. Tokat köylerinde bunlar kahvaltıların vazgeçilmezdir. Tokat dışında yaşayanlar bu güzel yemeklerin hasreti ile yaşar çok zaman.
*
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.