Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
Tu
Turan Yalçın
@turanyalcin

Hamamların Padişahı

22 Kasım 2018 Perşembe
Yorum

Hamamların Padişahı

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

521

Okunma

Hamamların Padişahı

HAMAMLARIN PADİŞAHI
Aşağıdaki bilgileri bir kağıda yazarak hemşerilerime göstererek ne olduğunu sordum. Kimse bilemedi. Gerçeği anlatınca herkes şaşırdı. Neden? Çünkü okumuyoruz ve çok zaman da tarihçiler dışında ve araştırmacılar dışında yaşadığımız yerin tarihini merak etmiyoruz da ondan.
1394 -1406 Çelebi Mehmet
1398 Yıldırım Beyazıt
1473 Uzun Hasan
1473 Şehzade Beyazıt ( 2. Beyazıt)
1473 Şehzade Mustafa
1505-1507 Şah İsmail
1635 4. Murat
(Kaynak: Tarihe Yön veren Dahi, Murat Kavaklı, Erkilet var Pazar Var, Emin Ulu)
Yukardaki liste, Pazar’da Çınar ağacının gölgesinde yıllara meydan okuyan Halil Bey Hamamında yıkanan padişah ve şehzadelerin listesi.
Doğup büyüdüğüm Pazar’da her sünnet ve evlenme düğününde gittiğimiz bu hamamda kendimizi padişah ve şehzade gibi hissetmemizin sebebi buymuş demek. Bu espriyi, Tokat Gazetesinde yayınlanan ama kitap olarak yayınlanmayan “Safiye” romanımda da anlatmıştım.
Atalarımız bizden daha ileri görüşlüymüşler ki, yüzyıllara meydan okuyan camilerinin hemen yanına hamamlar kondurmuşlar. Önce temizlik, sonra ibadet yani önce abdest sonra namaz. Avrupalılar bile temizliği yüzyıllar sonra bizlerden öğrenerek her eve hamam konduran lüks evler yaptılar ama bizim tarihi hamamlarımızın yerini tutamadı.
Ne yazık ki hamam kültürünü Pazar ve çevresinde düğünlerde sünnet düğünlerinde yaşatmamıza rağmen büyük şehirlerde yaşayan ve hamama hiç gitmemiş nesiller yetiştiriyoruz. Bu gençler hamama ilk gittiklerinde de çoğu seviyor ve hamamın nasıl stres attırdığının farkına varıyorlar.
Bu yaşa gelmemize rağmen yukardaki kitapları okuyana kadar bizde bu bilgileri bilmezdik. Okumayan da halen bilmiyor. Geçmişte padişahların bile konuk olduğu bu hamamları tanıtma babında şehir dışından misafirlerimiz geldiği zaman onları hamama götürmeye çalışmak hem ilimizi hem de kültürünü yaşatmaya katkı sağlar. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu bunu en güzel yapan insandı.
Yakın zamanda restore edilen bu hamamı görme imkanı olmadı ama dışardan muhteşem görünüyor. Bembeyaz tertemiz bir badanası var. İçine girenlerde restorasyonun çok güzel olduğunu söylüyorlar. Yukarıda verdiğim bilgilerin bir levhaya yazılarak çarşı tarafında duvara asılması gerçekten faydalı olacak ve gençlerde şehirlerindeki hamamda geçmişte padişahların nasıl yıkandığını temizliğe verdiği önemi anlayacaklardır. Hamamların padişahı dedim ama siz “Padişahlar Hamamı” olarak da anlayabilirsiniz.
Tokat’ta tarihi hamamların çoğunun adında “paşa” ünvanı olması da temizliğe önem verenlerin paşa gibi insanlar olduğunu anlayabiliyoruz.
Tarihe saygı göstererek tarihi mekanları restore ederek gelecek nesillere hediye edenlerde takdiri hak ediyorlar.
Tarihi yapmak, yazmak kadar gelecek nesillere anlatmak da zor galiba. Yiğit adam zoru başaran adamdır. Tarihi yapanı da yazanı da anlatanı da saygı ve sevgiyle anıyorum.


Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hamamların padişahı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hamamların padişahı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Hamamların Padişahı yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.