- 1876 Okunma
- 11 Yorum
- 6 Beğeni
TERCİHLERİMİZ
“ Her şey neye layıksan ona dönüşür.” demiş Mevlâna.
Yaşamımızda verdiğimiz her karar bizim tercihimizdir. Eşimizden, işimize…. yaptığımız alışverişten, gideceğimiz tatil yerinin seçimine kadar…. Hepsine aynı anda sahip olamayacağımıza, hepsini aynı anda yaşayamayacağımıza göre, tercihlerimiz girecektir devreye…
Tercih, kazandıklarımız bir şeyler için başka şeyler kaybedeceğimizi baştan kabullenmektir… Her tercihin bir bedeli olacağını kabul etmektir…. Bu da bize zamanla kaybede kaybede kazanmayı öğretebilir… Kayıplarımızın yanlış tercihlerden olduğunu görebilirsek! ...
"HER SEÇİM BİR VAZGEÇİŞTİR."
“Her tercih bir vazgeçiştir çünkü... Sabah işe gitmekle, yatakta nefis bir miskinlik fırsatından vazgeçmiş olursunuz. Kalkar kalkmaz hayat binbir seçeneği dayar burnunuzun ucuna... "Ne giysem" telaşından, öğle yemeğinde "Ne alırdınız? " diye başucunuzda biten garsona, "hangi kanaldaki filmi izlesem" kararsızlığından "bize oy verin" diye bağıran partilere kadar her şey, herkes, her an sizi ısrarla bir tercihe zorlar. Yastığınıza teslim olmuşsanız, belki dışarda ışıl ışıl bir günden vazgeçmiş olursunuz. Bahar esintileri taşıyan bir elbise belki o gün yaşamınızı ışıldatabilecekken, ağırbaşlı bir sadeliğe karar vermekle muhtemel bir tanışıklığı tepersiniz. Belki yemediğiniz musakka, ısmarladığınız İzmir köfteden daha lezzetlidir. Ya da öbür kanaldaki film, o anki ruh halinize daha uygundur. Ama yaşam, vazgeçtiğiniz şeye ilişkin ipucu vermez. Geri dönüp, o günü gökkuşağı desenli bir elbiseyle yeniden yaşama şansınız yoktur. Bu seçim oyununda vazgeçtiğiniz şey, seçtiğinizden daha değerliyse pişmanlık kaçınılmazdır. Ama neyin değerli olduğunun kararı da yine size aittir. Ve vazgeçtiğiniz şey bazen bir saray, bazen şöhret sahnesinin parıltılı ne onları da olsa, çoğu zaman gözünüz hiç arkada kalmaz. Çünkü duvarlarına sevdiğinizin kokusu sinmiş bir ev ya da sevdiğinizle paylaşamadığınız bir saray sizin için hayat borsasında kolay feda edilebilir değerlerdendir. Hayata bir başka gözle bakmayı öğrendiyseniz, bu seçimde kazandıklarını sananlara yalnızca acıyarak gülümsersiniz.
Her şeyin sıradanlaştığı bir dünyada bazen kaybetmek en doğru seçimdir.... Ve o dünyada en yerinde tercih; VAZGEÇİŞTİR. (CAN DÜNDAR’DAN...) “
Tercihler konusunda kafa yoran belki de bu uğurda bedel ödeyenlerden özlü sözler:
- Küçük bir tercihin tüm hayatınızı nasıl değiştirebileceğini hiç düşündünüz mü? MYSTİC RİVER
- Her kadına sahip olmaya çalışan adam; bir kadına hasret kalır! Bir kadına sahip olan adam; her kadını kendine hayran bırakır... VİLLİAM GOLDİNG
- Tercihleriniz, umutlarınız yansıtsın, korkularınız değil. NELSON MANDELA
- Hayatta öyle seçimler yap ki kazandıkların kaybettiklerine değsin. ERNESTO CHE GUEVARA
- Bir siyasetçi gelecek seçimi, bir devlet adamı ise gelecek kuşağı düşünür. - JAMES F. CLARKE
Her özlü söz, sahibinin o anki yaşadıklarının ve düşündüklerinin yansımasıdır ama insanlığa da büyük derstir... Çoğunda yanlış tercihler nedeniyle ödenmiş bedellerden yansımalar vardır...
Son özlü söz, günümüzdeki yaşananlar göz önüne alındığında çok daha büyük bir öneme sahiptir. Biz de toplum olarak ‘tercihlerimizi’ kullanarak ülkenin geleceğinde pay sahibi olabilir, böylece ‘hamasi nutuk’ atmaktansa, elimizi taşın altına koyabiliriz... İşte asıl tercih budur!...
Ülkenin geleceği yoksa, halkın geleceğinden söz edilemez!... Nasıl bir ülkede yaşayacağımıza ‘tercihlerimiz’ karar verecektir....
Sonuçta yaptığımız her tercih, bizim o anda ‘asıl’ istediğimizdir. Yaşananlardaki aksaklıkları gördükçe yaşanmayanlara şans tanımaktır... Zaman gösterir bunu doğruluğunu, yanlışlığını…
Önemli olan yanlış olduğunu fark ettiğimiz tercihten sonra yapacağımız tercihimiz ya da tercihlerimizdir…
Yanlış iki kere yapılmaz!...
26.10.2018 Serap IRKÖRÜCÜ
YORUMLAR
Serap IRKÖRÜCÜ
Bunu ya da benzerlerini yaşamayan yok sanırım... Bir insan hata yapmıyorsa hiçbir şey yapmıyordur...
Bunu en iyi Den(iz) bilir!... :)))
Sevgilerimle...
Evet , her tercih bir vazgeçiştir. Günlük tercihlerimiz ise birer tecrübedir.
Ama yaşamda bizim seçemediğimiz öylesi çok mecburi tercihler var ki bazen insanı mutsuz eden. Meslek icabı , öğrencilerimizin meslek seçimlerinde görüyoruz bu mecburiyeti. İki saatlik sınavla bütün bir hayat bambaşka bir mecraya sürükleniyor.
Bir de toplumun tercihleri var, bazen kişisel olarak taban tabana bize zıt gelen. Yani Öğretmenim bazen tercih yapmak istesek de yapamıyoruz.
Güzeldi okumak. Emeğinize sağlık. Kaleminiz daim olsun. Sevgi ve selam ile.
Serap IRKÖRÜCÜ
Çoğunluğunu oluşturanlar gerçekten bunlar ama 'bazı vazgeçişler'le beraber yönlendiriyorlar hayatımızı...
Önemli bir detaya parmak basan değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Hümeyra Öğretmenim...
Sevgilerimle...
Nere de okudum hatırlamıyorum.
Özet olarak şöyle diyordu yazı:
"Biri yapan ikinciyi yapmaz. Eğer ikinciyi de yaparsa. Ondan sonra devamlı yapar"
Ben bu yazıdan hata anlamını çıkarmıştım.
Derinliği olan, defalarca okuyup notlar almayı gerektiren bir yazı.
Güzel ve anlamlı.
Selam ve Saygıyla.
Serap IRKÖRÜCÜ
Teşekkür ederim değerlendirmeleriniz için Bedri Bey...
Saygılarımla....
O zaman ben de şöyle diyeyim. Hayat; tercihlerimiz ve tercihlerimiz sonucunda kazanmış olduğumuz tecrübelerin toplamıdır.
Oldukça geniş kapsamlı bir yazı olmuş sevgili Serap, yani beni bıraksan sayfalar dolusu yorum yazabilirim buraya ama yok tabii yapmam öyle bir şey:)
Aslında gerçekleşen her tercihte hem kazanırken hem de tercih etmediğimizi kaybederken...her ikisi de bir şeyler mutlaka kazandırır benim düşünceme göre. O nasıl oluyor dersen açıklayabilirim örneklerle ama dediğim gibi çok uzun olur yorum. Bazen kazandık sandığımız şeyler aslında kaybettiklerimiz olabilir ama her kaybediş bir şeyler öğretmeden gitmez insandan.
Bazen de bireysel tercihlerimizde her ne kadar kendimiz karar veriyor gibi görünsek de Serkan arkadaşımızın dediğine katılıyorum. Bazı durumlarda başka etkenlerle başkalarının tercihlerini yaşamak zorunda kaldığımız durumlar da olabiliyor. İnsan sosyal bir canlı çünkü.
Toplumsal tercihler çok önemli ve aslına bakarsak toplumsal tercihler önce bireysel tercihlerden geçiyor, yukarıdaki yazıdan da anladığımız gibi. Bu arada sağ kulağım çınladı kimler anıyor beni sabah sabah bilemedim:)
Bireysel tercihlerde sonuçlar sadece kendimizi ya da kendimizle birlikte yakınlarımızı etkiliyor oysa toplumsal tercihlerde o ülkede yaşayan herkes bu tercihlerden etkileniyor.
Bu nedenle çok iyi düşünmek ve öyle karar vermek gerekir.
En iyi tercih, sonradan pişman olunmayan tercihtir.
Emeklerine sağlık Serapcığım yine kalemine yakışan bir yazıydı. Kutlarım. Geç geldim yazına kusura bakma lütfen.
Sevgilerimle
Serap IRKÖRÜCÜ
Elbette... Bir dönemin kaybı sonraki bir dönemin en büyük kazancı olabilir... Ama hiçbir zaman kazan/ kazan devamlılığı yoktur tercihlerde... Göze alınması gereken bir kayıp mutlaka vardır... bunu da aklımızdan hiç çıkarmamız gerekiyor tabii...
Biz insana 'kaybetmeden kazanamayacağını' ya da 'tercihlerin geleceği yönlendirmede çok önemli bir unsur olduğunu' anlatamadığımız sürece' toplumun bunu gerçekleştirmesini beklemek hayal olur tabii ki...
Değerlendirmelerin ve beğenin için çok teşekkür ederim Sevgili Gamzelim...
İsabetliymiş...
"Hayat, ölçülerin ve tercihlerindir be usta!" diye yazmıştım, bir şiirimde..
Doğruluğunu paylaşıyor yazı...
Tercih.."Seçim..." birbirine neredeyse eş anlamlı sözcükler...
Meyille alakalı... İlgiyle..
Beğeni de etkili tabii..
"Daha yararlı" düşüncesi de...
Sonuçta tercih, yarınımız demek... Geleceğimiz, evliliğimiz, yerleşeceğimiz şehir, sevdiğimiz kişi demek... İşimiz, mesleğimiz, tuttuğumuz takım demek...
Düşünceyi çoğaltan bir yazı..
Doğru kararlar vermemizin de ipuçlarını yakalatan..
Tebrik ve takdir ile Öğretmenim...
Serap IRKÖRÜCÜ
Her kararımız bir tercihtir tabii... Sizin de şiirinizde değindiğiniz gibi...
Kişisel ve toplumsal kararlarda da bu böyle... Hayatımızın her evresinde öyle ya da böyle karar verdiğimize göre , tercihlerimizin de hep yanı başımızda olduğu gerçeğiyle yaşıyoruz...
Ne kadar düşünsek de hep doğru tercihler yaptığımızı söyleyemeyiz.ne yazık ki!... :)))
Değerlendirmeleriniz ve beğenileriniz için içtenlikle teşekkür ederim Değerli Öğretmenim...
Saygılarımla...
ZEYBEK HOCA
Her tercihimiz de öyle.. İsabetli olmayabilir elbette Öğretmenim...:)
Bir kez daha tebrik ederim...,
Saygı sizedir, daima..
Bireysel tercihleri biz yaparız. Yazı da belirtildiği gibi " Sabah işe gitmekle mis gibi kahvaltı arasında " seçim yapma gibi. Bu tercihler bizi bireysel hayatımızda farklı yerlere götürebilir. Kaybettiklerimizi kazandıklarımızı değiştire bilir elbet.
Ancak birde bizim yapamadığımız tercihler var . Bu tercihleri de bizim yerimize yapanlar neyi kazandırıp neyi kaybettirdiklerini düşünerek mi yaptı yoksa o anlık duygu düşünce ve inançlarına göre mi yaptı? İşte bu nokta da bu tercihler ne kazandırdı ne kaybettirdi ? Bu tercihler bizim tercihimizle alakalı tercihler değil diye düşünüyorum. Örneğin eğitim durumu. Herkes okuduğu okulları kendisi mi belirledi yoksa ailesi mi? Biliyoruz ki bir çoğumuzun eğitim hayatını aileleri belirledi. İşte bu da madalyonun diğer yönü.
Bir de kitlesel tercihler var ki oraya müdahale etmek ne mümkün. Yığınlar içindeki bir kum tanesi tercihleri ne kadar değiştire bilir bilmiyorum. Umarım gelecek dönemlerde toplumsal tercihlerimizi iyi yapabiliriz. Aslında neysek tercihlerimizde toplum olarak o oluyor sanırım.
Faydalı güzel bir çalışmaydı hocam. Düşündürdü. Ben de böyle katkı da bulunayım dedim
Saygılarımla...
Serkan BOL tarafından 10/26/2018 5:29:57 PM zamanında düzenlenmiştir.
Serap IRKÖRÜCÜ
Unutmayalım... Her çok, azdan olur!...
Fikir jimnastiği yapmamıza neden olması bile az şey mi?...
Samimi değerlendirmeniz, sorgulamanız ve beğenileriniz için teşekkür ederim Serkan Bey...
Saygılarımla...
Oldukça özel bir yazı, eğitici bilgilendirici ve de derslerle dolu
Ortalama insan ömrü belli ise benim tercihim Tek Yaradana biat etmektir. Kula Kulluk İnsanlık Ayıbıdır.
Ve de en büyük insan kiridir. Toprak Ana O kiri Temizleyemez
Bu nedenle İnsanların Onuruyla yaşamasıdır dileğim
saygılarımla Serap ÖĞRETMENİM tebrikler
Serap IRKÖRÜCÜ
Katılımınız ve beğeniniz için teşekkür ederim...
Saygılarımla....
Klasik bir söz vardır; hayat tecrübeler toplamıdır...
Bu yazıyı okuduktan sonra "hayat tercihlerin toplamıdır " demenin daha isabetli olduğunu düşünüyorum.
Belki bizde bunları düşünüyorduk bilinç altında ama bu kadar net ortaya koymamışızdır.
Çok güzeldi...
Tebrikler efendim...
Serap IRKÖRÜCÜ
Değerlendirmeniz ve beğeniniz için teşekkür ederim...
Saygılarımla...