- 493 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TARİH ÜZERİNE (GÜNCELLENMİŞ)( ARŞİV)
Günümüzün en popüler konularından biri de tarih üzerine yapılan açık oturum, makale, roman ve tarih kitaplarıdır. Hatta bunun yanına tarihi konu alan dizileri de ekleyebiliriz.İnsanlar, bilhassa bizim insanlarımız, son yıllarda bu yüzden tarihine eğilir olmuştur.
Araştırmalar yapıp konuyu ayrıntısıyla incelediğiniz zaman, hani bilmediğiniz bilgiler de ortaya çıkıyor. İnsanoğlu yeni bilgilere, enteresan şeylere meraklıdır, bu yüzden yazılarımı hemen hemen kimsenin bilmediği konulara dayandırmaya çalışıyorum.Buradaki amacım bu bilgileri dost ve arkadaşlarımla paylaşmak olduğu için, yazmak benim için kaçınılmaz oluyor.Yani herkesin hobisi, bir meşgalesi vardır, ben de bu tarz bir uğraşıyı seviyorum. Mutlu insan sevdiği işi yapar derler ya...
Neyse, şimdi konumuza dönelim. Orta Asya topraklarından gelip Anadolu’ ya yerleşen biz Türkler 1071 Malazgirt zaferinden sonra beylikler, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti ile bu topraklar üzerinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Tarihimize baktığımızda millet olarak hiçbir şekilde bağımlı olarak yaşamamışızdır.Bunu sağlayan ruh ile öncüler çıkarıp, bağımsızlığımızı sürdürdük. Bunun için yeni beldeler keşfedip verimli topraklarda yerleşik hayata geçtik.
Mesela Acıpayam’ a bağlı Dodurga ile Yazır, Oğuzlar’ ın Bozoklar’ a bağlı Ay Han kolundandır. Bilindiği gibi Oğuz ismine Göktürk kitabelerinde rastlanmıştır.Oğuzlar dokuz boydan oluşmaktadır.Türkler 1071 Malazgirt savaşından önce de Doğu Roma’ nın elinde olan Anadolu’ da keşifler yapmış, Anadolu’ nun havasını koklamıştır.Oğuzların Batıya, yani Anadolu’ ya yönelmelerinin en önemli nedenlerinden biri, diğer Türk devletileri olan Gazneliler ve Karahanlılar’ ın baskıları olmuştur.
Tabi bunların içinde bilindik şeylerin olduğunu biliyorum ama yazının akışı içinde bilmediğimiz, ilk defa duyduğumuz konuları da serpiştirmeye çalışıyorum. Neyse…
Büyük Selçuklu Devleti’ nin başında Sultan Alparslan vardır.Karahanlılar’ a saldırı için sefer düzenlenirken güzergahta ki Berzem kalesi kuşatılır ve kale komutanı Yusuf el Harezmi esir alınır.İki kişinin arasından sıyrılan Harezmi hızlı bir şekilde koşarken bu refleksle ayağa kalkmaya çalışan, kalkarken ayağı takılıp yere düşen Sultan Alparslan’ a, sakladığı hançeri çıkarıp sırtından defalarca bıçaklayacaktır. Sultan Alparslan yaralıyken yerine oğlu Melikşah’ ı tayin edecek ve dört gün sonra Merv şehrin’ de vefat edecektir. Şu anda kazı çalışmaları yapılan Türkmenistan’ ın Merv şehrinde Sultan Alparslan’ ın mezarı hala bulunamamıştır .Arama motorlarına (uydu yada harita) Merv yazdığınız zaman Sultan kala, birde Gyaur kala çıkar.Gyaur kala yazan yerde yuvarlak olan yer Sultan Alparslan’ ın defnedildiği kaledir.İşte bu kale kalıntılarının olduğu yerde, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov arasında imzalanan protokol ile Sultan Alparslan’ ın mezarının kazı çalışmaları başlamıştır.
Anadolu kapılarının ardına kadar açıldığı 1071 Malazgirt Savaşı’ nın kahramanı Sultan Alarslan’ ın anıldığı şu günlerde bu konuyu da değinmek istedim. Tüm muzaffer Türk komutanların ruhu şad olsun. Selam ve saygılar.
İrfan Yıldırım Çevik
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.