- 1713 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Yazar Erdal Kara ile...
Yazar Erdal Kara :”İyi bir kitap (eser) oluşturmanın formülü; yazarın yazacağı türe hakim olmasına, araştırma sabrına, yaratma gücüne, dünya ve Türk edebiyatına hakim olmasına, özeleştiri ve eleştiri şeffaflığı karşısındaki egolarını yenebilme erdemine sahip olmasına bağlıdır. Eseri kendisi ve yakınları için değil geleceği ve uzaktaki okuyucular için yazma hedefini tutku haline getirebilmelidir.”
SORU-Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Erdal Kara - 1971 yılında Artvin ilinin Hopa ilçesinde doğdu. İlkokulu Hopa 14 Mart İlko¬kulu’nda; ortaokul ve lise öğrenimini Ardanuç Lisesi’nde tamamladı. Üniversite Öğrenimini Karadeniz Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. Öğ¬retmenlik görevine 1994 yılında Adıyaman ilinde başladı. Adıyaman ve Ordu İlle¬rindeki okullarda uzun yıllar okul müdürlüğü görevlerinde bulundu. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Halen Ordu-Vakıfbank ortaokulunda Türkçe öğretmenliği görevini sürdürmektedir. Roman ve öykü türünden (çocuk ve ilk gençlik romanları) eserleri bulunmaktadır.
Mezuniyet Lisansı Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümüdür.
Yaratıcı Drama eğiticisidir. Tiyatro eğitmenidir.
2016-17 yıllarında “Senaryo Yazarlığı” dersleri verdi.
Ünye Aşiyan Kültür ve Sanat Derneğinde “Öykü ve Masal Yazarlık Atölyesi” çalışmaları yaptı.
2016 Ocak- 2017 Ocak arası Ünye Belediyesi ve Kent Konseyi bünyesinde “Öykü ve Masal Yazarlık Atölyesi” çalışmaları yaptı.
2016- 2017 yılları arasında Ünye Flash Radyo’da “Erdal KARA ile Yazarın Dili” adlı programının yapımcılığı görevini sürdürdü.
2017 TDK “Dilimiz Kimliğimizdir” makale yarışması il derecesi ödülü aldı.
Halen Ordu İli Altınordu ilçesi Vakıfbank ortaokulunda Türkçe Öğretmenliği görevini sürdürmektedir.
SORU-Bugüne kadar kaç kitap yayınladınız ve konuları neydi?
ERDAL KARA-6 adet eserim bulunmaktadır:
Güldüren; düşündüren öyküler (İlk gençlik- basılmamış)
Soğuk Bir Kış Güncesi (İlk gençlik romanı- 4.baskı. Kerasus Yay. Telif. Mayıs son)
Sarı Buğday Mavi Umut (İlk gençlik roman- 4.Baskı. Kerasus Yay. Telif Mayıs son)
Aylan Bebek (Kıyıya Vuran Öyküler- 2.Baskı. Kerasus Yay. Telif: Mayıs son)
Kırık Bastonda Saka Kuşları ( İlk gençlik romanı- 2. Baskı Kerasus Yay. Telif: Mayıs son)
Gül’ün Adaleti (İlk gençlik için uygulamalı Tiyatro Oyunu- Basılmamış)
Çanakkale Bizdik (İlk gençlik için uygulamalı Tiyatro Oyunu- Henüz Basılmamış)
[email protected]
İletişim: 0505 768 2791
Yazmaya başlama hikayenizi anlatır mısınız?
ERDAL KARA- Yazmaya başlama hikayem.
İlkokul yıllarımda okuduğum öykü ve masal ana karakterleri, dünyayı iyiliğe, doğruluğa ve güzelliğe dönüştürmek için ilham kaynağım oldu. Öğrencilik yıllarımda, yazar ve idealist bir öğretmenle karşılaştım. Öğretmenlik ilk yıllarımda tuttuğum günceler… Yine Besni’de Gündem, adlı gazetede denelerim… Ardından Fatsa Mir Kuzey gazetesinde yazdığım denemeleri…
SORU-Kitap çıkarma hikayenizi anlatır mısınız?
ERDAL KARA-Soğuk Bir Kış Güncesi romanımı bir öğrencimin günlüğünden etkilenerek yazdım. Sırasıyla Gece Kitaplığı, Puslu Yayıncılık ve Gece Kitaplığında yayımlandı. Sarı Buğday Mavi Umut romanımsa, 1998 yılında Adıyaman’ın Besni kasabasındaki öğrencim (özel birey) Ressam Ayşe Işık’ın ressam olma ve engelleri aşma hikâyesi. 3.’sü Kıyıya Vuran Öyküler. Bir ilkokul öğrencisinin çizdiği (2015’de Bodrum kıyılarına vuran Suriyeli mülteci çocuğun) resimden etkilenerek yazdığım bir kitap. Ancak öykülerimin sadece bir tanesi (Aylan Bebek) bu konuyla ilgili. 4. Kitabım, Kırık Bastonda Saka Kuşları; Çevre bilincini gelecek nesillere aktarmak amacıyla yazdığım roman.
SORU-Fuarlar da düzenliyorsunuz. Bunun öğrencilere ve kültürümüze katkısı ne oluyor?
ERDAL KARA-Fuar danışmanlıklarında aktif rol aldım. Amacım; Karadeniz’deki okuyucularımızın daha iyi yazar ve kitaplarla buluşmasını sağlamaktı. Belediyelere destek vermek amacıyla danışmanlık yapıp fuar düzenlenmesine katkı sundum. Kitap fuarları her yaş grubundaki okuyuculara, entelektüel birikimlerini zenginleştirici katkılar sunuyor. Kentin kültürel soluğuna oksijen sağlıyor.
SORU-Gençler okumak istemiyor ama herkes yazmak istiyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
ERDAL KARA-Okumadan, Türk ve Dünya edebiyatının zengin yapıtlarını araştırmadan yazmanın çok kalıcı olacağını sanmıyorum. Amaç kitap çıkarmak olmamalı; kalıcı eserler yaratmak için çabalar verilmeli. Aksi halde Yayın ürünlerimizin çöplüğe dönme olasılığı ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu da okuyucunun okumaya olan ilgisini ve yazarlara olan sevgisini azaltabilir.
SORU-İyi ve okunan bir kitap nasıl olmalı?
ERDAL KARA- Yukarıda belirttiğim gibi iyi bir kitap (eser) oluşturmanın formülü; yazarın yazacağı türe hakim olmasına, araştırma sabrına, yaratma gücüne, dünya ve Türk edebiyatına hakim olmasına, özeleştiri ve eleştiri şeffaflığı karşısındaki egolarını yenebilme erdemine sahip olmasına bağlıdır. Eseri kendisi ve yakınları için değil geleceği ve uzaktaki okuyucular için yazma hedefini tutku haline getirebilmelidir.
SORU- Yazarken nerelerden besleniyorsunuz?
ERDAL KARA-Yazarken beslendiğim biricik kaynak; Türk dilinin zenginlikleri. Yakın geçmiş tarihi olayları, gerçek yaşam öyküleri, bireylerin acıları ve umutları ilham kaynağım.
SORU-Bir Türkçe Öğretmeni olarak okumayı sevdirmek için neler yapıyorsunuz?
ERDAL KARA- Aynı zamanda bir Türkçe Öğretmeni olarak çocukları okuma ve yazdırmaya teşvik eden projeler ve etkinlikler düzenliyorum. Türk Dilinin zenginliklerini fark etmelerini sağlıyorum. Velileri okumaya teşvik diyorum. Biliyorum ki veliler okumaya teşvik edilince çocuklar da okuyor.
SORU-Okumayan toplumu neler bekliyor?
ERDAL KARA- Kur’an’ın ilk emri “oku” olmasına rağmen ülkemizde düzenli kitap okuma oranı binde onlarda. Bu toplumumuzun öncelikleri konusunda kitabın ne kadar talihsiz bir yerde olduğunu görüyoruz. Kitap okumaya, yazmaya eğitimin en üst kademelerinden en alt kademelerine kadar okuyanları teşvik edici, kitaplara erişimi kolaylaştıran projeler ve planlamalar yapılmalı.
Soru- Başka ne anlatacaksınız?
ERDAL KARA- Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Levent Yazıcı, Tokat ilinde Türkiye’ye örnek teşkil edecek “Okullu Okulsuz Okuyoruz Yazıyoruz” projesini hayata geçirdiğini gördük. Tokatlı genç ve çocuklar adına yapılmış ve geleceğe umut veren proje. İl Milli Eğitim Müdürümüzü ve ekibini bu başarısından dolayı kutluyorum.
Gazetenizde benimle röportaja yer ayırdığınız için teşekkür ederim.
Çok sağ olunuz. Güzel bir röportaj oldu.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.