- 533 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KORE SAVAŞI.
KORE SAVAŞI (1950 – 1953)
II. Dünya savaşı sonrasında 2 kutuplu bir dünya ortaya çıktı. Komünizm ideolojisini yaymaya çalışan SSCB ve karşısındaki ABD
SSCB uzak doğuya yayılmak için rakibi ABD’nin 2 noktadan atılması gerekiyordu. I. si Güney Kore II. si Japonya’dan çekilmesi gerekiyordu. 1945 yılında ABD ve SSCB arasında yaptıkları anlaşmayla K.Kore’ye Rusya G.Kore’ye ABD yerleşti. Her ikisi de 1948’de ellerindeki bu bölgelerde birer Kore devleti kurdular. Bu iki devlet arasında 38. Enlem sınırıdır.
1949 yılının sonunda Çin de Komünizm hakim olunca Çini de arkasına alan Rusya 25 Haziran 1950’de K. Kore’yi G. Kore’ye saldırttı. B.M kendi üyelerine çağrıda bulunarak Rus destekli K.Kore’ye karşı askeri destek istedi. İlk olumlu cevap ABD’den
ikinci olumlu cevap da Türkiye’den geldi. Türkiye Kore savaşma Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında bir Tugayla katıldı. Birleşmiş Milletler kuvvetleri ile müşterek K. Kore, SSCB ve Çinin “Gönüllüleri” arasındaki savaş 3 yıl sürdü. Bu üç yıllık süre içerisinde tarafların hiçbirisi diğerine kesin üstünlük sağlayıp zafere gidemedi. Neticede Mart ‘1953 yılında SSCB lideri Stalin ölünce Sovyetler barış görüşmelerine razı oldu. 27 Temmuz 1953 de imzalanan Panmunjan mütarekesiyle savaş sona erdi. Mütarekelere Çin’de katıldı.
Panmunjam Mütarekesiyle Kuzey ve Güney Kore arasındaki sınır yine savaş öncesinde ki 38. Enlem oluyordu. Yani değişen bir şey yoktu. Yalnız değişen tek şey SSCB nin ABD’yi Kore’den çıkarmayacaklarını anlamış olmalıdır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin uzak doğudaki bu askeri mücadelesi esasında II. Dünya savaşı sonrasında Boğazları, Kars ve Ardahan’ı isteyen Rusya ile ilk mücadelesidir. Türkiye’nin burada gösterdiği üstün askeri performans Türkiye için Rusya’ya yönelik bir caydırıcılık olacaktı. Ayrıca Rus tehdidine karşı Türkiye’nin NATO’ya girişi için bir referans olacaktı ve neticede öyle de oldu.
YORUMLAR
Tabi o günün gündemiyle doğru, Kore savaşındaki Amerikan başarısının, Türk askerinin başarısına borçlu olduğunu bildi gazilerine maaş bağladı, şehitlere azda olsa diyet ödedi. toplumda çıkan sesleri azaltma yoluna gitti. zira yeni katılmış nato ülkesini yanında tutmak için gerekliydi. burada büyük devletlerin tepişmesiyle Savaş boyunca 56.000 ABD askeri, 600.000 Koreli asker, 500.000 Çin askeri ve kuzey koreli 1,5 milyon komünist öldürülmüştür.
Tuğgeneral Tahsin Yazıcı” komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5.090 kişilik 241. Türk Alayı, 17 Eylül 1950 de Hatay’ın İskenderun limanından hareket ederek Kore’deki BM birliklerine katılmışlardır.
Katıldığı savaşlarda büyük başarılar elde eden Türk Alayı 721 şehit vermiş ve 2000 askerimiz de yaralanmıştır.
Rusların Kars Ardahanı isteme bahaneleri hiç bitmemiştir. Zira 93 harbi diye bilinen savaş sonrası Kars Ardahan Batum savaş tazminatı olarak bu tabirin, özellikle 1878’den itibaren kullanıldığı söylenebilir. bu üç sancak, 93 harbi (1877-1878 osmanlı-rus savaşı)’nin ardından yapılan antlaşmayla çarlık rusyasına bırakıldı.
3 mart 1918’de imzalanan brest-litovsk antlaşması’yla yeniden osmanlı topraklarına katıldı. bununla birlikte 30 ekim 1918'de imzalanan mondros mütarekesi uyarınca osmanlılar bu bölgeyi boşaltmak zorunda kaldılar.
bir süre cenûb-i garbî kafkas hükümeti cumhuriyeti denetiminde kalan batum, kars ve ardahan, daha sonra gürcistan'ın ve ermenistan’ın denetimine girdi. 16 mart 1921 tarihli moskova antlaşması ve 13 ekim 1921 tarihli kars antlaşması hükümleri uyarınca kars ve ardahan türkiye'ye bırakıldı. batum Çiçeronun hilesiyle daha sonra görüşülmesi yönünde alınan karardan sonra ruslar tarafından gürcistan'a, verildi. Rusların Güney kafkasyayla oyunları hiç bitmedi halende devam ediyor.