- 1068 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YENİDEN BAŞLAMAK
Önceki yıllarda TEOG olarak bilinen sınav LGS adıyla 2 Haziran 2018 tarihinde yapıldı.
2017- 2018 eğitim öğretim yılı öğrenciler, veliler ve okul yöneticileri açısından bir kabus yılı oldu. Okullarımız şimdiki bakanımızdan önceki işbilir bakanlık merkez teşkilatı bürokratları tarafından nitelikli ve niteliksiz olarak ikiye ayrıldı. TEOG yerine geçecek sınavın yapılıp yapılmayacağı uzun süre belirsizliğini korudu. Sınavda ne tip soruların sorulacağının bilinmemesi de öğrencilerin motivasyonunu; veli, öğretmen ve yöneticilerin psikolojisini bozdu. İnsanlar bu hercümerç içinde uğraşırken bir süre sonra sınavın yapılma zamanı açıklandı ancak soru örnekleri kamuoyu ile paylaşılmadı. Çocuğunun geleceğini hazırlamak için rızkını boğazından kesip, çocuğunun geleceğine yatırım yapan anne babalar tam bir sukutu hayale uğradı.
30 Temmuzda açıklanan LGS yerleştirme sonuçları, anne babaları, öğrencileri, okul yöneticilerini daha da bir tedirgin etti. Nitelikli okullara merkezi; evinin yakınında bulunan Anadolu Liselerine yerel yerleştirilenler hariç durumundan pek kimse memnun kalmadı. Bu sistem daha bir kaotik ortam oluşturdu.
Ülkemizin huzura ve insanlarının mutlu olmaya ihtiyacı var. İşi bilen Bakanımızın olması işlerin düzene sokulacağı izlenimini veriyor. Nihayetinde 1 ağustosta Milli Eğitim Bakanlığımızdan yapılan açıklamada “Hiçbir öğrencimizi üzmeyeceğiz, önümüzdeki dönemde öğrencilerimizin dört tercih hakkı daha var, bu tercihler çok dikkatli ve doğru yapılmalı.” denildi. Bu açıklamayla öğrencilerin, velilerin ve okul yöneticilerinin yüreğine bir nebze de olsa su serpildi. Çocuğunu istediği okula yerleştiremeyen aileler psikolojik çöküntü içine girdi. Şu iyi bilinmeli ki ölenle olana çare bulunmaz, zararın neresinden dönülürse kardır felsefesiyle hareket edilerek planlamalar yapılmalı. Öğrencinin istediği okula yerleşememesini dünyanın sonu olarak görmemek gerek. Anne babaların, öğrencilerin ve okul yöneticilerinin önümüzdeki günleri çok iyi değerlendirmeli.
Herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşememiş veya yerleştiği kurumu beğenmeyen öğrencilere yönelik dört defa nakil hakkı verilecek.
1. Tercih dönemi: 6- 10 ağustos,
2. tercih dönemi: 13-17 ağustos,
3. tercih dönemi: 27- 31 ağustos,
4. Tercih dönemi: 3- 6 eylül.
Öğrencilerimiz ve velilerimiz bilmeli ki yerel yerleştirme işlemleri öğrencilerin puanları esas alınarak yapılmadı. Bu ilk başta okullar arası başarı çıtasını eşitlemiş gibi gösterse de içinden çıkılmaz adaletsizlikleri de beraberinde getirmiştir. Kursa giderek yıllarca bu sınava hazırlanan başarılı öğrenciler bu sistemde adeta cezalandırılmıştır. Bütün bu olanları bir kenara bırakıp yerleştirme için yeniden başlamak gerek.
LGS sistemini en az bir hasarla atlatabilmek için anne babaların, öğrencilerin ve okul yöneticilerinin bakanlıktan yapılacak yeni açıklamaları takip etmelerini ve çocukların geleceğine objektif bir duygu durumu içinde yön vermeleri gerekmektedir.
Özer YILMAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.