- 806 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ünlü Yazar Ali Erkan Kavaklı ile
Eğitimci ve romancı Ali Erkan Kavaklı ile eserleri üzerine konuştuk:
“TECRÜBE PAYLAŞMAK, YOL GÖSTERMEK VE YOL AÇMAK İÇİN YAZIYORUM”
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız nerelerde çalıştınız ve okudunuz?
KAVAKLI: 1952 yılında Konya’nın Seydişehir ilçesine bağlı Kavak köyünde doğdum. İlkokulu Kavak’ta, orta ve liseyi Konya’da okudum. 1971 yılında liseyi bitirdim ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girdim, 1976 yılında fakülteden mezun oldum ve öğretmenliğe başladım. Hatay, Sivas, Divriği, Suşehri, Çanakkale ve İstanbul’daki çeşitli okullarda, altı yılda Almanya’da edebiyat öğretmenliği yaptım Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden emekli oldum.
Yazı hayatına hikâye ile başladım, ilk hikâyem 1975 yılında yayınladı. Daha sonra çeşitli dergi ve gazetelerde yazmaya başladım.
1988 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı imtihanı kazanarak Almanya’ya gittim, altı yıl orada öğretmenlik yaptım, Almanca öğrendim, Alman edebiyatı ve modern literatür ile ilgili kurs ve seminerler takip ettim. Hâlen eğitim, başarı, beyin gelişimi ve motivasyon seminerleri veriyorum. 2.956 konferans verdim. Almanca ve Arapça biliyorum, 52.kitabımı çalışıyorum. Kitaplarım içinde en çok satılanı, liselerde okutulan edebiyat, dil bilgisi ve kompozisyon kitapları oldu, MEB’in kitaplarıydı.
Soru- Yazmaya başlama hikâyenizi anlatır mısınız? Nasıl yazmaya başladınız? İlk kitabınızı nasıl çıkardınız?
OKUMAK UFUK AÇAR
Kavaklı : Edebiyat Fakültesinde okurken hocamız Prof. Mehmet Kaplan bize çok kitap tavsiye ederdi, okumaya başladım. Böylece okuma tutkusu edindim. Yazarların bir kısmını öğreten olduğunu fark ettim. Mehmet Akif, Arif Nihat Asya, Yahya Kemal, Halide Nusret Zorlutuna öğretmen… Onlara özenip ben de yazmaya karar verdim. Hikâyeler yazıyordum. Birkaçını yayıncı Arif Pamuk’a okudum, etkilendi, gözleri yaşlandı. “Getir şunları, basalım.” dedi. Gönülleri Fethedenler isimli ilk hikâye kitabım Pamuk Yayınları arasında çıktı.
Soru- Bugüne kadar kaç kitap yazdınız ve kaçar baskı yaptı?
Kavaklı: Roman, hikâye ve eğitim kitabı… Toplam da 51 kitap yayınladım. En çok satanları: Başarıya Götüren Yol 35, Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı 22, Başarı İnanç İşidir 17, Öğretmeni Başarıya Götüren Yol 16, Evde ve Okulda Başarılı Eğitimin Sırları ve 15 Temmuz Diriliş Destanı 15, Cehennem Vadisi 14 baskı yaptı. Öteki kitaplarım da birçok defa basıldı.
YAZMAYI TEBLİĞ OLARAK GÖRÜYORUM
Soru- Yazmak size maddi ve manevi ne kazandırdı?
KAVAKLI : Yazmayı tebliğ vazifesi olarak görüyorum. Yazmak için çok okumak lazım. Bol bol okuyorum, okumak Allah’ın emri ve ibadet. Yazmak sanat. Allah yerleri ve gökleri, içindekileri yaratmış. Her şey mükemmel sanat eseri. Bize de bilme, yapma ve yazma kabiliyeti vermiş. Kabiliyetlerimi geliştirmek ve sevap kazanmak istiyorum. Sevabın yanı sıra çay parası kazanıyorum.
Irmaklar, çaylar, dereler çağıl çağıl akar, gittikleri yere hayat götürürler.
Kuşlar cıvıl cıvıl öter; Allah’a şükreder, dinleyenlerin kulak pasını silerler.
Güneş, Ay ve yıldızlar; semalarda gezer, ışık verir, yolumuzu aydınlatırlar.
Bence sanat eseri hem sanat değeri taşımalı hem de faydalı olmalı.
Soru- Yazmak yetenek mi çalışma işi mi? İyi yazar nasıl olunur?
Kavaklı: Yazarlık % 99 ter, % 1 ilham işi. Bol bol zihin teri lazım.
sORU- Gençler hemen bir ayda kitap çıkararak yayınlamak istiyor? Okumaya zamanım yok, diyorlar. Ne dersiniz? Yayınevlerinin genç yazarlara imkân sağlamadığı konusunda ne diyorsunuz?
Kavaklı: Sanat eseri acele etmeye gelmez. Alelacele yazılan metinler sanat eseri olmaz. Okumayanlar sanat eseri vücuda getiremez. Yayınevleri, satabilecekleri kitap ararlar, onu bulurlarsa hemen basarlar.
SORU- Okullarda konuşmalar yapıyorsunuz? Yazara okur buluşmalarının faydası nedir?
Kavaklı: Ben eğitimciyim, 42 yılımı eğitime verdim. Gençlere yeteneklerini ve zekâlarını geliştirmeleri, başarılı olmaları için tecrübelerimi aktarıyor, yol gösteriyor, yol açıyorum.
Soru- Kitap fuarlarının faydaları neler?
Kavaklı: Birçok kitabı bir arada görmek ve aradığınız kitapları seçmek için çok iyi mekânlar. Kitabın yazarı ile karşılaşmak ve tanışmak da beni mutlu eder. Ayrıca okuyucu indirimli ve imzalı kitap alıyor.
SORU- Yazmak mı yayınlamak mı zor?
Kavaklı: Kanaatimce zor olan nitelikli ve faydalı eser kaleme almak.
Soru - Yazar olmak isteyenlere ne anlatacaksınız?
Kavaklı: Bol bol okumalarını, usta yazarların ustalık eserlerini dikkatle incelemelerini ve onlardan daha niteliklisini yazmak için ter dökmelerini tavsiye ederim. İlginize çok teşekkür eder, Allah’tan muvaffakiyetler dilerim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.