3
Yorum
1
Beğeni
0,0
Puan
1439
Okunma
DİN TOPLUMUN AFYONUDUR
Karl Marx’ın, aşağıdaki sözüne inanmıyordum. Türkiye’deki din ile yaşanılan olayları gördükten sonra haklıymış demeye başladım. Bizim toplumda, sorgulamadan din adına uydurulmuş Arap örf ve adetlerine, din adamı kisvesinde olan kişilere körü körüne bir bağlılık var.
"Şeyh uçmaz,mürit uçurur." deyişi de bunu fazlasıyla ispatlıyor.
“Din Toplumun Afyonudur”… Marx hakkında hiç bir şey okumamış olanlar bile duymuşlardır bu sözü. Marx’a göre ezilenler için bir anestezi, bir tür “ideoloji” olmuştur din.
Baudelaire’in girişteki metninde anlattığı gibi dindarlık itiraz etmeden katlanılan, alışılmış bir köleliktir.
Bir “din düşmanı” olarak ünlenmesini sağlayan bu sloganın mucidi Marx değil aslında. Arkadaşları Moses Hess ve Heinrich Heine’ın daha önce yazdıklarında da var bu laf. Ama Marx ile sloganlaşmış.
Türk solcularının İslâm’a bakışını bugün dahi yönlendiren fikrî zemin neydi peki? Daha da önemlisi Marx’ın din-devlet ilişkisine yönelttiği eleştiriler Müslümanların işine yarayabilir mi? Dinsiz (=Nötr?) bir zeminde, proletarya için marxist bir hukuk, marxist bir ahlâk teorisi geliştirildi mi? Ve tabi Hıristiyanlıktan boşalan yere Marxizm talip oldu mu? Acaba ruhbanları, ritüelleriyle kendisi yeni bir din haline geldi mi? Dogmalaştı mı? Bu da dikkate değer bir başka soru.
Afyon, eroin, esrar… Bunları unutmak için kullanır insan. Tahammül edilmez bir hayata tahammül etmek için. Peki sloganın ötesine geçmek istersek… ne anlatıyor tam olarak o ünlü metin? Neydi Marx’ın iddiası?
“Din dünyadaki sıkıntıların tesellisi ve baskıları meşrulaştıran teorisidir. […] Dinin sefaleti hem gerçek sefaletin ifadesi hem de bu gerçekliğe itiraz edilmesidir. Din mutsuzluklar altında ezilen yaratığın son nefesi, kalpsiz bir dünyanın şefkati, ruhsuz bir çağın ruhudur. Din toplumun afyonudur. Halkın gerçekten mutlu olabilmesi için sahte bir mutluluk olan dinin yok edilmesi gerekir. İçinde bulunduğumuz durumun vehimlerinin yok edilmesini istemek aslında bu vehimlere ihtiyaç duyan durumun terk edilmesini istemektir.”
KAYNAKÇA:
Derin Düşünce
Komünizm, Marx, Marxizm, Materyalizm, Sosyalizm, Türk Solu