- 2264 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Kadir Üredi ve Ali Şahin Canozan Ağabeylerimin Ardından
Kadir Üredi ve Ali Şahin Canozan Ağabeylerimin Ardından / İlkay Coşkun
09 Mayıs 2016 tarihinde yetmiş bir yaşında aramızdan ayrılan Ali Şahin Canozan ağabeyimi bin dokuz yüz doksanlı yıllarından itibaren tanıma şerefine ulaştım. 6 Mayıs 2018 tarihinde yine mayıs ayında seksen beş yaşında ebedi âleme yolculuk eden Kadir Üredi Bey’i de iki binli yılların başından itibaren tanıma fırsatı buldum. İki değerli insan hayattayken söyleşi yaparak, edebi yönlerine ve kitaplarına yönelik yazılar yazarak çok anlamlı bir mutluluğa eriştim.
‘Benim pirim, üstadım Yunustur’ sözünü sık sık tekrarlamış olan Ali Şahin Canozan’ı ilk, Merhum Bekir Sıtkı Erdoğan’ın ‘Han Duvarları’ şiirine olan hayranlığıyla tanıdım. Âşık Ruhsatî, Emrah, Âşık Seyranî, Sümmanî gibi Hak âşıklarının değişlerini dilinden düşürmezdi. Daha çok kitaplara düşkünlüğüyle ile tanıdığım araştırmacı yazar ve şairimiz irticalen türküler ve şiirler okurdu. ‘İnsan noksanını bilmek gibi irfan olmaz’ sözünü öyle çok duydum ki kendisinden hafızamda kalıcı olarak yer etti. Kendilerine canlı antoloji desek yeridir. Ezberinde, seçilmiş o kadar çok şiir var ki inanamazsınız. Divan şiirlerinden tutun da Cumhuriyet dönemi şiirlerine kadar, günümüz tanınmış hece şairlerine kadar çok şair ve şiiri hafızasında barındırırdı. Yazarımız aynı zamanda iyi bir derlemeciydi. Köy köy gezip hikâyeler, türküler derlemiştir. Araştırmacı yönünü hep canlı tutmuş, öğrenmekten ve öğretmekten hiç geri kalmamıştır. Revak Dergisi başta olmak üzere birçok şehir kültürü dergisinde yazıları yayınlanmıştır. Mum sekili odaları, Gaze Düğünleri gibi unutulmaya yüz tutmuş kültürlerimizi yeni nesillere aktarmıştır. Yazılarında kültür ve şahsiyetlere çokça yer vermiş, dili ve medeniyet tasavvurunu daima öncelemiştir. Ayrıca milli, kültürel değerleri kaybetmeden ilerleme, gelişme, şehirleşme konularına çok ehemmiyet vermiştir. ‘köyden geldikleri gibi kalmışlar’ eleştirisini birçok kişiye çekinmeden yapardı. Sivas Radyo Televizyonu SRT’de yaklaşık on yıl gibi bir süre ‘Mısra Yağmuru’ adlı şiir ve sohbet programı yaptı. Belli başlı kitapları; ‘Âşık Noksanî Hayatı ve Şiirlerinden Seçmeler’, ‘Âşık Seyit Yalçın’, ‘Âşık Meslekî Hayatı ve Sanatı’ ve ‘Akşam Hüznü’ isimli kitapların yazarıdır.
Araştırmacı Yazar Kadir Üredi Bey’i bir kelime ile anlatır mısınız deseniz? ‘Beyefendi’ derim. Beyefendi kelimesini layığıyla taşıyan Sivas’taki en önemli şahsiyetlerden biriydi. Giyimi, hitabeti, konuşma üslubundaki yumuşaklılığı, duruşu, anlam yüklü sessizliği gibi birçok halini bu özelliğine dâhil edebiliriz. En önemli hasletlerinden diğeri aşk derecesinde ki Sivas sevdasını söyleyebiliriz. Daha çok özlemini çektiği eski Sivas aşkıdır bu. 2006 yılında yayınlanan ilk kitabı, ‘Bir Şehrin Beş Hali’ ile birlikte birçok insanın Araştırmacı Yazar Kadir Üredi’yi tanıma imkânı oldu. 2006 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın şehir kitabı seçilip ödül alması Sivas’ımız için çok anlamlı olmuştur. Onun da Allah vergisi bir hafızası vardı. İlkokul yılları olan 1940’lı yılların başında okul arkadaşlarının ve öğretmelerinin isimlerini, bu gün gibi hatırlaması insanı başlı başına hayretler içinde bırakırdı. Kendileri çok iyi bir antika saat koleksiyoncusuydu. Gençlik yıllarında yazmış olduğu eserler maalesef babası tarafından o vakitlerin manav hüviyetinde olan aktarlarına baharat, karşılığı değersiz kâğıt olarak satıldığından kaybolmuşlardır. Uzun yıllar Revak, Hayat Ağacı, Sultan Şehir, Sivas Kültür Dergileri ve İrade Gazetesi başta olmak üzere birçok yerde yazıları yer aldı. Sade dili, imgelerdeki özgünlüğü, cümlelerdeki vurguları, asude dili yazılarını keyifle okutturmaktadır okurlarına. ‘Sivas’ın Sessiz Gözlemcisi’ olarak bilinen Kadir Bey’in, ‘Bir Şehrin Beş Hali’, ‘Şehrin Ahşap Zamanı’ ve ‘Sivas’ımı Sıtkınan Sevdim’ belli başlı kitaplarıdır.
Sağlıklarında kendilerini tanımış olmaktan mutluluk duyduğum Kadir Üredi ve Ali Şahin Canozan’a Allahtan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun inşallah.
İlkay Coşkun
Haziran 2018 / Sivas
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.