- 408 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Siyaset
SİYASET
.
Nedir siyaset? Çoklarına göre yalancılıktır. Ali’nin külahını Veli’ye, Veli’ninkini Ali’ye giydirmektir. Sözüne güvenilmemezliktir. Dün dündür, bugün bugündür. Kafanın içinde kırk tilki dolaştırıp kuyruklarını birbirine değdirmemektir. Böyle yapanlar iyi siyasetçi sayılır(!)
.
Seçim kampanyalarında mitinglerde kantarın topuzu kaçırılır. Vaatler, vaatler! Denizler aşılır, dağlar düzlenir. Seçmene şirin görünmek için mangalda kül bırakılmaz. Sigara paketinin üstüne not alınır. Danışmanlar pürdikkat seçmeni dinleyip bir dediklerini iki etmeyeceklerine dair güvence verirler. Ama seçim biter. Yazılanlar, çizilenler çöpe. Evli evine, köylü köyüne…Gelecek seçime kadar sen sağ, ben selamet…
Öyle midir peki? Hayır efendim. Ne alakası var? Siyaset, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıdır. Kimi sözcükler anlam kötülemesine uğrar. Siyaset de böyle bir kazanın kurbanı olmuş. Yönetme sanatı ne olmuşsa olmuş; yalancılığa, alavereye dalavereye evrilmiş.
.
Bunda siyaset kelimesinin ne kusuru var. Bu kusur siyaset yapanın. Yani siyasetçinin. Siyasetçi işini doğru yapsa bu olumsuzluklar kendiliğinden ortadan kalkar. Siyaset işte o zaman bir idare sanatı olur.
.
İdare sanatı deyince kelimenin ilk anlamındaki at idare etmeyle bir bağlantı var gibi geliyor bana. At idaresi öyle sanılıdığı kadar kolay değildir. Siyaset işi de öyledir.
.
Biz en iyisi bu sözcüğün anlamına bir bakalım. Açalım Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca -Türkçe Ansiklopedik Lügat’ını. Bakınız neler yazıyor Siyasetle ilgili. Siyaset Arapça kökenli. İlk anlamı at idare etme, at işleriyle uğraşma. İkinci anlamı memleket idaresi oluyor. Hukuk terimi olunca siyaset ceza, idam cezası manasına geliyor. İdam cezasının uygulandığı yere de “Meydan-ı siyaset” deniyor. Politika, diplomatlık, kurnazca iş ve hareket diğer anlamları.
.
Siyaset hem bir ilim, hem de sanat. Kitabın kavlince yapılırsa. Siyasetçi edebi erkanı elden bırakmazsa. Yalanı dolanı, iteleyip kakalamayı, öteleyip kötülemeyi bir kenara bırakıp birleştirici olursa o zaman siyaset gerçek anlamını bulur. Yapılan siyaset olur.
.
Buraya kadar gelmişken siyasetnameden bahsetmemek olmaz. Siyasetname bir edebiyat terimi. Eskiden padişahlara ve devlet büyüklerine, devlet işlerinde ve halka adaletli davranmaları yolunda öğüt veren mensur ve manzum didaktik eserlere siyasetname denirdi. Siyasetnameye edebiyatımızda ilk örnek Yusuf Has Hacip’in "Kutadgu Bilig"idir. Bunu da belirtelim.
.
Siyasetin öncelikli anlamlarını bir kenara bırakıp “Kurnazca iş ve hareket”e takılır kalırsak yanlış yaparız.
Böyle siyaset yapılacağını sanan halk avcılarına prim vermemek lazım.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.