Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
MÜSLÜM BAYRAM
MÜSLÜM BAYRAM
VİP ÜYE

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ ÜZERİNE

Yorum

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ ÜZERİNE

3

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

599

Okunma

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ ÜZERİNE


Eleştiri kültürü olmayan toplumlar, geri ve özgürlükleri kısıtlanmış toplumlardır.

Eleştiri yapmak sadece eleştirmek olmamalıdır. Eleştiri yapan kişi yaptığı eleştirinin gerçekliğinin yanında ek olarak; ayağı yere basan çözüm önerisinde ortaya koymalıdır.
Aksi halde yaptığı eleştiri; eleştiri olmaktan çıkar, kendisi için tam bir fiyasko olur.

Yapılan eleştirilerde dikkat edilmesi gereken en öncelikli husus; Eleştirinin onarıcı ve yapıcı olması zorunluluğudur.

Öyleyse; ilerici, modern, ilimden, bilimden yana özgürlükçü bir eğitim istiyor isek eleştiri kültürünü aile içinde başlatmalıyız. Çocuklarımıza sorgulamayı ailede öğretmeli ve eğitimlerde’ de bu konu pekiştirilmelidir.


Aksi halde ne olur? Baskıcı, bağnaz, sorgulamayan, düşünemeyen, büyüklerim bilir diyen bir nesil ve eşittir TOTALİTER REJİM olur. Ki bu tam bir felakettir.

İşte; bu nedenledir ki! Ulu Önderimiz ATATÜRK; Tüm dünyanın tanıdığı ve kabul ettiği bir Deha’dır.

600 yıllık Osmanlı imparatorluğunun küllerinden yepyeni ulus devlet anlayışı modeline dayalı Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmuş, Temellerini ise Çağdaş bir eğitim seferberliği ile başlatmış olup;
İLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR HZ. ALİ nin sözünü ise bu yolda adeta kendisine ŞİAR edinmiştir.

Bugünlerde; Arap kralının kadın vatandaşları için araba kullanabilirler yasasını onaması bu yazılan makalemi anlamlı kılmaktan da öte dersler barındırır.

Sonuç olarak; Ulu önderimiz ATATÜRK’ÜMÜZÜN Bizlere göstermiş olduğu; çağdaşlıktan yana, sorgulayıcı, okuduğunu anlayan, eleştiren, eleştiriye açık ilimden, bilimden, fenden yana özgürlükçü bir eğitim modeline acilen tekrardan dönülmelidir.

Yarınlarımız ve geleceğimiz için elzem olan bu duyguyu, tüm ülkemin evlatlarının her bireyinin damarlarında hissetmeleri ve bu duyguyu aşkla taşımasıyla muvaffak olacaktır. SAYGILARIMLA.

MÜSLÜM BAYRAM.

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Eleştiri kültürü üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Eleştiri kültürü üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ ÜZERİNE yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
KurşunKalem
KurşunKalem, @kursunkalem2
24.7.2018 20:40:21
Anlamlı ve güzel bir yazı olmuş kutluyorum...
Etkili Yorum
Önder Karacay
Önder Karacay, @onder-karacay2
3.7.2018 16:58:46
Eleştiriye tahammül ve hatta ders almak hem gelişmişliğin hemde demokrasinin göstergesidir...Sorgulayan nesil yetiştirmeme sebebi tahammül eksikliğini tetikleyen politik fanatikliktir. Kindar nesil söylemler yığın üretiyorsa sorun çok demektir...Saygılarımla...
ZEYBEK HOCA
ZEYBEK HOCA, @zeybekhoca
3.7.2018 10:38:33
10 puan verdi
Eleştiri, aklın ortak yoludur...
Bilimselliktir..
Aydınlık bir geleceğin kurulmasında bireyin ve toplumun önünü açmaktır..

Yetmiyor..
Eleştiriye tahammül gerekiyor...
Hatta teşvik...

Atatürk'ün aydınlık izinden gitme iradesi ile.. İnançla...
Tebrikler, teşekkürler Müslüm Bey, Kardeşim.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL