- 848 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kimlik
Kimlik
Kimlik: Herhangi bir “Şeyi” belirlemeye yarayan özelliklerin tümü.
Bir şey için “Kimlik” söz konusu edilecek ise o şeyin, somut nesne varlığının veya soyut tasarı veya düşünce varlığının olması gerekir. Yani var olmalıdır.
Somut varlık için “Şey”, “Nesne” denilebilir. Kimliğe esas olan soyut varlığa ise “Ruh”, “Data” denilebilir! “Birikim”, soyut veya somut kimliğe kaynak gibi!
“Başlangıç”, “İlk neden” konusunu bilirsiniz! Kimliğe esas olan birikim, “İlk neden” ile başlar!
Evren için başlangıç, ”İlk neden”; evrene dair kimliğin de başlangıcı. İnsan için başlangıç, “İlk bilinç”; kimliğin başlangıcı yani ilk insan!
Kimlikten bahsetmek için ilk neden veya ilk insana yani başlangıca gitmek gerekti. Konuya ortadan dalmak eksik yaklaşım olacaktı.
Toplumsal alandaki kimlik oluşumu bilinmeden yeni neslin kimlik yansıması üzerinde konuşmak, fikir yürütmek yeterli olmaz!
Yeni nesil, gerçekten “Yeni” olabilir mi? Olamayacağı, başlangıca, ilk bilince, ilk insana bağlılığıyla açık seçik görünmekte! Elbet “Değişim” var! Bu değişim, diğer yönden de “Birikim” gibi. Birikim ise kimliği belirliyor! Yani başlangıçtan ne kadar uzaklaşılırsa uzaklaşılsın, birikim ne kadar çok olur ise olsun, kimlik bu sürece dair oluşur!
Eski yeni nesil uyumsuzluğundan söz edilir! Yeni neslin kimliği, birikim ile oluştuğuna göre, yeni sanılan aslında eskidir! Konuyu daha da açayım. Çocuğun kimliğini kazanması için “var” olması gerekir. Bu varlık, somut canlılık ile kabul edilir! Oluşum aşamalarından başlanır ise daha ilk canlılığında varlığı, kimliği kabul edilir. DNA ile taşıdığı birikim, canlılık ile kazandığı birikim ile birleşir ve yani bir kimlik “Var” kabul edilir! Çocuğun yeni kimliği, ne kadar yeni? Sorusu karşımıza çıkar. Kimliğine dair tüm birikim öncekilere aittir. “Soy” olarak ebeveyne bağlıdır. “İnanç” olarak da ebeveynin ona tavsiye edeceği inanç vardır. Tavsiyeler her konuda olacaktır, bazı tavsiyeden öteye de geçmesi kaçınılmaz. Eski-yeni nesil ya da kimlik çatışması var ise bu yeni neslin veya yeni kimliğin ürettiği bir sorun olmayacaktır. Eski nesil ya da kimlik, aslında aynada kendisiyle çatışıyordur!
Konu anlaşıldı hızlı bitireyim; son tahlilde, eskilerin yenileri beğenmemesi “Birikim” kapsamındadır. Değişim her daim vardır, kaçınılmaz! Yanlışlar ise “Değişim” ile elenmek zorundadır. Eleme olmaksızın kısır döngü “Memnuniyetsizlik” devam eder! Bilirsiniz eskiyen, yıpranan kimlikler değiştirilir!
Selametle,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.