- 543 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TOPAL OSMAN.
TOPAL OSMAN
1883-1923 yılları arası yaşamış asker. Osman Ağa olarak da bilinen Topal Osman 1883’de Giresun’da doğar. Bir kabadayı olan Topal Osman, Teşkilat-ı Mahsusa’nın bir adamı olarak Balkan Savaşlarına katılır. Ermenilerin sürgününde büyük rol oynayan Teşkilat-ı Mahsusa’nın önemli kadrolarından olan Topal Osman, bu sürgün sırasında bazı uygulamalardan dolayı aranan bir kanun kaçağıdır.1917 yılında, yani henüz bir kaçak iken, yüklü bir sermayeye sahip olduğu söylenir.
Topal Osman, 1883-1923 yılları arası yaşamış asker. Topal Osman 1883 yılında Giresunda doğdu. Gönüllü olarak Balkan savaşına katıldı. Bu savaşta yaralandı ve bacağı sakat kaldı. I. Dünya Savaşında gönüllülerden oluşan bir birliğin başında Kafkas Cephesindeki çarpışmalara katıldı.
İzmirin 15 Mayıs 1919da Yunanlılarca işgal edilmesinin hemen ardından gönüllü birliklerle Karadeniz bölgesindeki Rum çetelerine karşı mücadele etti. Giresun Belediye Başkanlığı ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin Giresun Şubesi Başkanlığını yaptı. Daha sonra Mustafa Kemal tarafından Kasım 1920de Muhafız Kıtası komutanlığına getirildi. Koçgiri ayaklanmasının bastırılmasında önemli rol oynadı.
Osman Ağa olarak da bilinen Topal Osman 1883’de Giresun’da doğar. Bir kabadayı olan Topal Osman, Teşkilat-ı Mahsusa’nın bir adamı olarak Balkan Savaşlarına katılır. Ermenilerin sürgününde büyük rol oynayan Teşkilat-ı Mahsusa’nın önemli kadrolarından olan Topal Osman, bu sürgün sırasında bazı uygulamalardan dolayı aranan bir kanun kaçağıdır.1917 yılında, yani henüz bir kaçak iken, yüklü bir sermayeye sahip olduğu söylenir. Sadece Ermeni tehcirinde değil, Koçgiri Ayaklanması’nın bastırılmasında da büyük rol oynamıştır. Türklere de korku ve dehşet salan Topal Osman’a Kemalist hareket ihtiyaç duyar, dağdan indirip resmi görevler verir. Böylece Topal Osman, yarbay rütbesiyle Giresun’dan Samsun’a kadar olan bölgenin mutlak hakimi haline gelir. Rumlar çete hareketi başlatınca, Topal Osman’ın yeri daha da sağlamlaşır. Rumlara karşı büyük bir mücadele verir.
Topal Osman bir derebeyi gibi yönettiği bölgesinde seçimleri kimin kazanacağına karar veren, istemediği milletvekilini istifaya zorlayan, olmazsa ortadan kaldıran ve hiç kimsenin hesap soramadığı biri olur Topal Osman. Hatta öyle ki, hareketin başında bulunan Mustafa Kemal’in bile ondan çekindiği söylenir. Mustafa Kemal’in daveti üzerine Türkiye’ye gelmek için yola çıkan TKP’li Mustafa Suphi ve arkadaşlarını, yine Ankara’nın ölüm emriyle Karadeniz’de katleden Topal Osman ve adamlarıdır.
47. Alay komutanı olarak katıldığı Sakarya Savaşında yararlılık gösterdi. TBMMde II. Grup olarak bilinen muhalefet grubunun önderlerinden Trabzon milletvekili Ali Şükrü Beyi, Mustafa Kemale karşı sert muhalefet izlediği gerekçesiyle 27 Mart 1923de öldürdü. Güvenlik kuvvetlerine teslim olmayan Topal Osman, Ankara Ayrancı bağlarındaki evinde girdiği çatışmada yaralı olarak ele geçirildi. Kısa süre sonra 4 Nisan 1923 öldü. Topal Osman 1923 yılında öldürülür.Topal Osman’ın ölümünün Mustafa Kemal’in emriyle gerçekleştirildiği iddia edilir.Cesedinin bulunduğu yerden çıkarılarak ibret için Meclis kapısı önünde asılması oya sunulur. Teklif oybirliğiyle kabul edilir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.