- 410 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ORUCA BAŞLAMA VAKTİ
Günümüzde oruç Kur’an"da bahsedilen vakit biraz fazla tutulmaktadır. Kur’an’da oruç şöyle geçmektedir: .... Tam yerinin beyaz ipliği siyah iplikten sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. ( Bakara sûresi 187. Ayet) Beyaz iplik sizce siyah iplikten ayrılıncaya kadar diyor yani gecenin gündüze yakın anı gecenin gündüze dönüş anından bahsetmektedir.
Tan yerinin ilk ağarmaya başladığı , fecir vakti , yani gecenin gündüze yakın vaktinden itibaren ki esas sabah namazının kılınma vaktidir. Allah beyaz iplikle siyah ipliğin ayırt edilme anından itibaren , yemeyi içmeyi kesin diyor. Bu andan itibaren oruca başlayın diyor. Ayrıca dikkat edilirse Güneş’in doğuşundan bahsetmemektedir. Gecenin gunduzle buluşma anı tarif edilmektedir. Allah bizlere gecenin konumunu açıklamak adına , bazı şeylerin fark edilecek duruma , geliş anının tarifini , örneğini vermektedir.
Şimdi de isterseniz fecri açıklayayım fecr ; yarma , akıtma ve fışkırma anlamlarına gelmektedir. Gecenin sonu ile imsâk arasında seher vakti bulunmaktadır. Seher gündüzün ilk ışıklarının gecenin karanlığına karışmasına denilmektedir. Bu vakitte hem gündüzün hem gecenin belirtileri olur. Sonra kızıl ışıklar ufku yarmaya başlar.
Arapça’da sabah kızıllık demektir. En’âm sûresi 96. Ayetinde geçen fâlia’ul - ısbah , seherin başından itibaren ufuktaki karanlığa karışan kızıl ve beyaz ışıkları bölen kızıl kuşaktır . Her gün üç doğuş ve üç batış olmaktadır. Doğanlar ; fecri kâzib , imsâk ve Güneş’tir. İmsâk ikinci doğuşla başlamaktadır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.