Kısaca Tebriz
İran’ın kuzeybatısında yaklaşık 38 kuzey enlemi ile 46 doğu boylamının kesişme noktasında olup, kuzeyinde Eynali Dağı ile güneyindeki volkanik Sahend Dağının arasındaki geniş düzlükte kurulmuş olan Tebriz kentinin deniz seviyesinden yüksekliği 1350 metredir.
Yüksekliği nedeniyle sert bir karasal iklime sahiptir. Çünkü Sahend Dağı 3750 metreye varan yüksekliğiyle, bölgenin en yüksek dağı olup, bu volkan kütlesinde 3000 metreyi aşan 17 tane tepe bulunmaktadır. Burada Sahend Dağı çok renkli yapısı, kalıcı karları, bitki ve hayvan topluluklarıyla dağların gelini olarak anılmaktadır.
5478 Tebriz’de karlı dağlar
Tebriz coğrafi konumu nedeniyle Kuzey Batı İran’ın merkezi bir yerin- de ve bölgeye hakim bir noktada olduğu için, tarih boyunca pek çok devlete başkentlik etmiş köklü bir şehirdir. Tarihi Yontma Taş Devrine dek uzansa da, başkentlik görevini üstlendiği ilk devlet bir Selevkos Krallığıdır.
M.Ö. 330’larda Büyük İskender Pers İmparatorluğuna son verdikten sonra, İskender’in komutanlarından Atropades burada başkenti Tebriz olan Atropaten Krallığını kurar.
Daha sonra da, Harzemşahlara, İlhanlılara, Karakoyunlulara, Ak- koyunlulara ve Safavilere başkentlik yapan Tebriz; İkinci Dünya Savaşında (1939-1945) Rusların İran’ı işgal etmesi üzerine kurulan Azerbaycan Cumhuriyetine de kısa bir süre başkentlik yapmıştır. Bugün de Doğu Azerbaycan Eyaetinin (başkenti) merkezidir. İran Ermenilerinin piskoposu da Tebriz’dedir.
5430 Meşrutiyet Müzesi
1514 Yılında Çaldıran Savaşının ardından Osmanlı yönetimine geçen kent, sonraki dönemlerde de İran ile Osmanlı arasında sık-sık el değiştirmiştir. Tebriz’in İran yönetiminde bulunduğu, 1828 ve 1909 yıllarında iki kez de Rus işgalinde kalan şehir, Birinci dünya Savaşında ise (1914-1918) Osmanlı ile Rusya arasında gelip gitmiştir. 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla tekrar İran’a verilen Tebriz’i, Sovyetler Birliği İkinci Dünya Savaşı sırasında bir kez daha işgal ettiyse de, savaş sonunda yine İran’da kalmıştır.
Tebriz, Nüfusu itibariyle Tahran ve Meşhet’ten sonra İran’ın üçüncü büyük kentidir. Nüfusu yaklaşık dört milyonu bulan Doğu Azerbaycan Eyaletinde, bu nüfusun iki milyon kadarı Tebriz merkezinde yaşamaktadır. Ve bu nüfusun tamamına yakını Azeri Türk’tür. Kentte Azeri Türkçesi konuşulmaktadır. Yine nüfusun tamamına yakını Şii Mezhebine bağlıdır.
Tahran’a uzaklığı 600 kilometreyi, Türkiye sınırına uzaklığı ise 300 kilometreyi biraz geçmektedir. Karayolu, demiryolu ve havayoluyla ulaşım olanaklarına sahiptir. İran’ın ikinci büyük sanayi kenti olup, hızlı bir gelişim temposu içindedir. Kentin trafik sorununun da bitmek üzere olan metronun tamamlanmasıyla çözülmesi beklenmektedir.
Tebriz 1906-1911 yılları arasındaki Anayasa ve Meşrutiyet hareketlerinin merkezi olduğu gibi, 1950’de petrolün millileştirilmesi olayında ve İslam Devrimi sırasında da, hep en önemli merkez olma konumunu korumuştur.
5506 Tebriz’de Kondevan
Çünkü Tebriz, İran’ın Batıya açılan kapısı olarak, İran’da Batılılaşmanın, gelişim ve değişimin de öncüsü veya simgesi gibidir. Avrupa’dan İran’a gelen her yenilik, önce Tebriz’e gelir ve daha sonra İran’a yayılır. Tebriz’den başlayarak İran’a yayılan ilklerin listesi, wikipedia’da söyle sıralanmış.
İran’da 1811’de ilk matbaa Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk modern okulu Tebriz’de Hasan Rosdiye tarafından 1888 kuruldu.
İran’ın ilk işitme engelliler okulu Cabbar Bahçıvan tarafından 1924 yılında Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk özel dahi çocuklar okulu 1926 yılında Almanlar tarafından Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk ana okulu 1923 yılında Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk belediyesi, şehir meclisi ve belediye sarayı Tebriz’de kuruldu. İran’ın ilk modern polis teşkilatı Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk ticaret odası 1906 yılında Tebriz’de kuruldu. İran’ın ilk madeni para darphanesi Tebriz’de işe başladı. İran’ın ilk umumi kütüphanesi Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk sinema salonu 1900 yılında Tebriz’de kuruldu, ayrıca 1921 yılında Tahran’ın ilk sinema salonunu bir Tebrizli kurdu.
İran’ın ilk tiyatrosu ve tiyatro grubu Tebriz’de kuruldu. İran’ın ilk modern fabrikası Tebriz’de kuruldu.
İran’ın 1900’lü yıllardaki telefon sistemine kavuşan ilk şehri Tebriz idi. İran’ın ilk kadın derneği Tebriz’de kuruldu.
İran’ın ilk öğrenci yurdu Tebriz’de kuruldu.
ÜNİVERSİTELER
Tebriz Üniversitesi
Sehent Teknik Üniversitesi Tebriz Azad İslami Üniversitesi Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi
Azerbaycan Terbiye Muallim Üniversitesi Tebriz İslami Sanat Üniversitesi
Nebi Ekrem Kolej Üniversitesi
Görüldüğü gibi Tebriz, İran’ın Anadolu’ya ve Batıya açılan kapısı olduğu kadar, Türkiye’nin de İran’a ve Doğuya açılan kapısıdır. Türkiye ile Türk dünyası arasında bir köprüdür. Orta Asya’dan Anadolu, Irak ve Suriye’ye ya- pılan göçlerin en önemli konaklama alanı olup, bence Ortadoğu’nun siyasi ve beşeri yapılanmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir.
Ortadoğu’da devlet kurmak ve yönetmek açısından en elverişli bir yer olmalı ki, o kadar devlete başkentlik etmiştir. Bir süre Kaçarlara da başkentlik ettiği düşünülürse, altı tane Türk devletine başkentlik etmiştir ve bunların hepsi de büyük birer imparatorluktur.
Yani nasıl ki Anadolu Tarihi, Türk Tarihi olduğu kadar, Hitit, Roma, Grek ve Bizans tarihi ise, İran Tarihi de, Fars Tarihi olduğu kadar, aynı zamanda Türk-İslam Tarihidir.
Bu yüzden bu gezideki araştırma konularımdan birisi olan İran’daki Türk Tarihine en geniş biçimde Tebriz’de yer vermek istiyorum. Tabi bu arada Harzemşahlar, İlhanlılar, Karakoyunlularla; Fatih-Uzun Hasan (Osmanlı-Ak- koyunlu) ve Şah İsmail-Yavuz Sultan Selim (Safavi-Osmanlı) çatışmalarına da değineceğim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.