MİLLİ İÇECEĞİMİZ ÇAYIN TARİHÇESİ
MİLLİ İÇECEĞİMİZ ÇAYIN TARİHÇESİ
Çay nesiller boyu süre gelen bir tarihe sahiptir.
Öyleki ; İki dostun masasında cam bardaklarla yudumlanmayı bekleyen ,sohbet aralığın da yudum yudum içilen tavşan kanı , güzel tatıyla kış aylarında içimizi ısıtan çay.........Çayımız.
Çay; Dudaktan kalbe bir aşk hikayesi, gönül alma iksiri ve sohbet bahenesi dir.
Hele birde üşüyen ve acıkan bir tarafınız varsa ,iş çıkışı veya sabah mahmurluğun da yanında alınan bir simidin tadına doyum olmaz.
Çay tarih boyu elden ele dolaşan, tarladan poşete giren efsânevi bir kültüre sahip odunsu,kendine has yaprak dokusu olan nadide bir bitkidir.
Bir gün Çin İmparatoru orman da yürüyüşe çıkar ve yanına su alır ,suyunu yudumlarken ,bardağına bir yaprak düşer,rengi kokusu hoşuna gider ve bu bitkinin yetiştirilmesi için adamlarına emir çıkartır.
Çayın Osmanlı’ ya yolculuğu Milattan önce 2.Abdülhamid zamanında başlar.Bursa şehrine Çin’ den fidanlar getirtir.Ama çay tropikal iklimi sevdiği için ,başarılı olamaz.
Atatürk döneminde çayın yetiştirme iklimleri incelenir ve nihayet bu günkü durakları olan KARADENİZ ’ e yayılır.
Eve gelen misafir den tutunda sokaktaki satıcıya kadar çay bir efsane ve bir dinlenme içeceği hatta dost meclisi ve dünya görüşüdür.
Rabbim bizlere çayın yanında tercih edebileceğimiz dostlar Versin İNŞALLAH! DİYELİM.
ÇAY
İçelim bir yudum çay, bad_ ı sabaha karşı,
Dirilmez olur, güller zamana karşı.
Anılar yanarken akıl ucunda,
Bülbüller ağlar ,gülü seyrana karşı
ZEHRA❤YÜCEL
YORUMLAR
Valla çay deyin kahve deyin Rakı deyin Viski deyin ne derseniz deyin de Ayran demeyin!!
şimdi ne desek içecek ayrı İçki ayrı düşünenler de var ...Çaysız bir saat düşnülmez Ayran hç içmesek de olur yerden yöreden yöreye fark var da ...Ya arkadaşım bunlardan başka dert mi Kalmadı Memlekette her şey güllük gülistan Süt liman mı Kandırılıyoruz Kanmasın kandırılanlar bizi işsizlik parasızlık komşu ilişkileri ticaret kısacası Yaşamak bağlar........................
ZEHRA
Bir bardak çayla uğradık eşimizi dostumuzu
Kahve gibi kırk yıl olmasada
Yudum yudum çaya verdik tutkumuzu.
çay bizim milli içeceğimiz değil! Çin'indir.
Çay ile tanışıklığımız 12.yy. Hoca Ahmet Yesevi'ye kadar gider.
Milattan önca 2. Abdülhamit dönemine hiç bir tarih kitabında rastlayamadık bunda bir yanlışlık olmasın? Onu araştırırken çaya dair çok daha geniş bilgileri içeren bir yazı bulduk.Okumak isteyenler için
http://yemek.com/cayin-tarihcesi/
adresi sundum
ve
şu detay önemlidir.
çay samimiyettir!
sağlıkla kalın
ZEHRA
Tarih kitaplarında Çin den geldiği aşikâr dır bunu sizde belirtmisiniz...
Ben araçtırdığım kaynağa dayalı ama kendi cümlelerimle yazdım.Her gün içilen soğuk günlerin sıcak içeceği artık neredeyse çaysız olamadığımız
Çok açıktır.Kaynakta Ahmet Yesevi de geçiyor.Ama
Osmanlıya 2. Abdulhamid zamanında gelmiş olması muhtemel İlk başkentimiz BURSA OLDUĞUNA GÖRE İLK ORAYA DİKİLMİŞ VE SONUÇ ALINAMAMIŞ.. .HANİ TABİKİ HER İKİMİZDE FARKLI KAYNAKTAN SÖZ EDİYORUZ......BEN SADECE BUNUNLA KALMAYIP BİR DÖRTLÜKTE YAZDIM ÇAYA DAİR .....ZATEN ÇAY SAMİMİYETTİR DİYEDE SEN BELİRTMİŞİN ARKADAŞIM.....HER NE OLURSA OLSUN BİTKİ HUSUSUNDA TÜRKİYE 'MİZ BİR CENNET ÖYLE DEĞİLMİ?
Filiz Şahin.
Çay yaşam tarzımız olmuş iyi ki var hayatımızda güzel bir yazı olmuş tebrik ediyorum saygılar sunarım hanımefendi