- 892 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SERTAVUL KOKTEYLİ
SERTAVUL KOKTEYLİ
Sertavul Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan geçidin adıdır. Karaman ve Mersin il sınırları içinde yer alır.Denizden yüksekliği 1650 m’ dir. Toros sıra dağları sarp kayalar ve derin vadilerden oluşur. Aşılması zordur.Akdeniz bölgesini İç Anadolu’ya bağlayan üç geçitten biridir.Geçidin iki kilometre güneyi Sertavul yaylası adını alır.
Sertavul yaylası üç koyaktan (küçük vadi) oluşur.Mut yönünden Sertavul yaylasına gelirken Ardıçlı dolamayı geçtikten sonra hemen büyük Sertavul koyağına ulaşılır.İkinci koyak ise Güldür koyağıdır.Üçüncü koyak Han Boğazı koyağı adını alır.İki gidiş,iki geliş olmak üzere dört şeritten oluşan kara yolu Sertavul yaylasını boydan boya yatayına ikiye bölerek Mut Karaman yolu adını alır.
Büyük Sertavul Karga Sekmez boğazı ile küçük Sertavul’a, oradan da Han Koyağı’na bağlanır.Karga Sekmez boğazı Nuh tufanını hatırlatırcasına denize yüz kilometre uzaklıkta olmasına rağmen ;burada deniz kumu ve canlılarının fosillerine rastlanır.Büyük Sertavul ile küçük Sertavul arasında yükselen tepe bir doğa harikası. Yüz yılları geride bırakmış kocaman çam ağaçları ile süslüdür.Adeta ressamın fırça darbeleri ile yerleştirilmiş bir tabloyu andırır.Güldür koyağındaki ceviz ağaçlarının dalları kol kola girerek, yoldan geçenleri güneşin yakıcı etkisinden koruyan doğal şemsiye gibidir.
Her üç koyak yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır. Evler koyak yamaçlarına yapılmıştır. Burada evler tek katlı veya çok katlıdır. Doğayla iç içe bir yaşam sunar. Elektrik sorunu yoktur.Mut belediyesi tarafından,içme suyu şebekesi yapılmıştır.Mahallelerin yolları asfalttır.
Yol buyunca yaz kış hizmet veren lokantalar oteller ve bir petrol istasyonu vardır. Lokantalarda küçük baş hayvanlardan elde edilen etten yapılan kavurma ve pirzolanın lezzetini başka yerde tatmanın mümkün olmadığını yiyenler anlatır.Halkın güvenliği için jandarma karakolu vardır.Bakakal dükkanları mevsime göre halkın ihtiyaçlarını karşılar.Temmuz ağustos aylarında her pazar günü; meyve , sebze ,giyim, hırdavat malzemelerinin satıldığı pazar kurulur.Kahvehaneler de oyun ve sohbet için halka hizmet verir.Nüfus yoğunluğu yazın artarken kışın azalır.Camiler ve görevlileri bulunur.Ancak bir sağlık ocağının olmamasının eksikliği her zaman söylenir ve hissedilir.
Yaz mevsiminin sıcağı Mut’ta yaşamı bir hayli zorlaştırır. Gündüz hava sıcaklığı çoğunlukla kırk derecelerin üzerinde seyreder. Muttan yaylaya çıkanlar “Bu gün Mut bir yangın yeriydi. Adeta yandık. Nefes almak bile zordu. Yaylaya bir an önce kendimi attım. Allah Mutta kalanlara sabır versin” diye Mut’un sıcağını anlatırlar.Yaylada yaz mevsimini geçirmek için çoğunlukla Mut,Silifke,Mersin ve Karaman’dan gelenler yayla halkını oluşturur.
Dedemin iş yeri Mut’tadır. Sabah erken gider akşam geç gelir.O gün saat on dört gibi yaylaya geldi.Merakla sordum.
-Dede bu gün niye erken geldin?
-“Bu gün Mut çok sıcak oldu.Dükkanı kapatıp hemen kaçtım” dedi.
-“İyi ki erken geldin dede. Dayımlar, teyzemler, halamlar ve Mehmet amcamlar geldiler. Kokteyl var evde kokteyl dedim.
-“Ne var ne var”? Diye dedem merakla sordu.
-Kokteyl dede kokteyl! Dedim
Dedem doğruca önce elini yüzünü yıkayıp serinledi. Sonrada misafirlerle serin yaylada sıcak sohbete daldılar.
Bir süre sonra odanın ortasına annem sofra bezini serdi. Etrafında aile bireyleri ve misafirler halka olup oturduk.Ortaya bir tepsi (küçük leğen)dolusu Sertavul kokteyli (batırık) koydular.Etrafına kaşıklar, haşlanmış lahana,doğranmış salatalık,domates dolusu tabaklar ve nar ekşisi yerleştirildi.Yani kokteylin yanında yiyecek bolca vardı.Hep birlikte çala kaşık içtik.
Kardeşim Ali acıyı hiç sevmez.Bir parça acı biberi onun önüne görmeden bıraktım.Kaşığındaki biberi hiç fark etmedi.Biberin acısını dilinde hissedince ağlayarak lavaboya koştu.Annem ve anneannem de ardı sıra kalkınca sofranın etrafı genişledi.Kardeşimin ağlaması annemin bana kızgın bakmasının dışında kokteylimizi neşe ile içip bitirdik.
Halam sofrayı topladı. Sofradan kalkanlar koltuk ve divanlara oturup sohbetlerine devam ettiler.Bir süre sonra halam çay servisi yaptı.Çaylar içilirken birlikte olmanın verdiği huzurla evdekilerin sohbetleri görülmeye değerdi.
Anneannem,halam,dayımın eşi ve teyzem her Çarşamba sıra ile toplanalım diye sözleştiler.Her toplantıda Sertavul kokteyli (batırık)günü düzenleme kararı aldılar.Bu plana ben çok sevindim.
-Yaşasın! Her hafta kokteyl içeceğiz diye sevincimi biraz seslice söylemiş olmalıyım ki dedemle göz göze geldik.
-Dedem:
-”Tamam torunum bundan sonra adını Sertavul kokteyli koyarız” dedi. Öylede oldu. Yaz tatili bol kokteylli günlerle geçti. Gelecek yaz tatilini şimdiden iple çekiyorum.
Eyüp Uysal
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.