BÜYÜK İPEK YOLU'NUN YÜREĞİ :TÜRKMENİSTAN
TÜRKMENİSTAN- BÜYÜK İPEK YOLU’NUN YÜREĞİ
YAHYA AKSOY
23 Kasım 2017 günü Ankara Gazi Üniversitesi Rektörlük binası salonunda yapılan çok anlamlı bir toplantıda,Türkmenistan Devlet Başkanı sayın Gurbanguly Berdimuhammedow tarafından yazılan-hazırlanan "TÜRKMENİSTAN-BÜYÜK İPEK YOLU’NUN YÜREĞİ" anıt kitabı-albümü Tarihe ışık tutan önemli bir kaynak eser olarak Türkiya’de ilk defa tanıtıldı.
Toplantıya,Türkmenistan’ın Ankara Büyük Elçisi İşankuli Amanalyev,TÜRKSOY Genel Sekreteri Düşen Kaseinov ( Kazakistan Eski Kültür Bakanı),Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türkiye-Türkmenistan Dostluk Derneği Başkanı Hüsyin Yücel ve Yahya Aksoy(E.KTB HAGEM Genel Müdürü ve Si-An’dan Tiran’a Tariihi İpek Yolu yazarı) konuşmacı olarak katıldı.
Gazi Üniversitesi Rektörü,TBMM Türkiye-Türkmenistan Dostluk Grubu Başkanı, öğretim üyeleri,öğrenciler, özellikle Ankara’da okuyan Türkmenistanlı öğrenciler ve konuya ilgi duyan vatandaşlarla birlikte, çok sayıda Ankara-Yozgat Platformu üyesi de salonda hazır bulundular. Konuşmalar uzun bir süre ilgiyle ve takdirle izlendi. Piyano dinletisi ve ünlü türkmen pilavı ikramı ile tören son buldu.
Yerkürenin en uzun ve en önemli karayolu olan Tarihi İpek Yolu, çok yönlü olarak konuşmacılar tarafından bütün özellikleriyle değerlendirildi.Yeni projeler anlatıldı.İpek demir yolu’nun önemi vurgulandı. Türkmenistan turizminin gelişmesi üzerine bilgiler verildi.
Toplantının esas konusunu teşkil eden, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın G.Berdimuhammedow tarafından yazılan ve 2017 yılında basılan 300 sayfalık "TÜRKMENİSTAN-BÜYÜK İPEK YOLU’NUN YÜREĞİ-KALBİ" Albüm kitabı’nın önemi, özellikleri ve kültür dünyasına yapacağı değerli katkılar ayrıntılı olarak ifade edildi.Emeği geçenler kutlandı.
Türkmenistan’ın tanıtımına, turizmine ,tarih ve kültür değerlerine büyük katkılar sağlayacak olan bu görkemli albüm ve anıt eser , Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhammedow’un, çok derin anlamlar ifade eden " "SÖZBAŞI"yazısı ve Kervan Büyük İpek Yolu’ndan Gider resmi ile başlıyor ve kadim resimler, fotoğraflar,tanıtım yazıları ve çizimlerle" Büyük İpek Yolu’nun Kalbi Türkmenistan", bütün doğal zenginlikleri, güzellikleri yanında tarihi ve kültürel değerleri ile anlatılmaktadır.
Sayfaları merakla ve ilgiyle çevirdikçe, tarihi metinleri tamamlayan resimler çizimler, fotoğraflar ve görsel güzellikler, okuyucuyu Tarihi İpek Yolu’nda heyecanla gezdirmekte ve bilgilendirmekte.
Bu tarihi Kitapta,Türkmenistan Ressamlar Birliği Üyelerinin eserleri, Türkmenistan’ın Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Müzesi’ndeki resimler, Türkmenistan Devlet Çepercilik-Ustalık-sanatkârlık Akademisi Arşivlerinde saklanan dünyaca ünlü Türkmen halılarının resimleri renkli baskıyla yerlerini almış ve yanlarında gerekli açıklamalara yer verilmiştir.
Kitapta yer alan , müze ve arşivlerden alınan ayrınıtları resim ve fotoğraflarda , Tarihi İpek Yolu’nun Kalbi Türkmenistan’ın kadim tarihini ve kültürel zenginliğini bütün yönleriyle görebiliiyoruz. Çok anlamlı Söz başı ve Giriş bölümlerinden sonra ,bölümler halinde bilgiler ve kadim resimlerle tarihi ve kültürel değerler işlenmiş:
GİRİŞ BÖLÜMÜ : Aksakallar,çocuklar,sofralar,atlar tablosu, Uzak yola tayyarlık-hazırlık tablosu, Kervansarayalar,Kervan amula geldi,Göç kervanı, Dostlar buluşması,Kervan geliyoor,Kervan çölde,Uzak menzile giden kervan,Yollar ve dostluklar,Kadim şehirler ve kervanlar,İpek Yolu’nda-çölde bir toy’un avazı,Büyük İpek Yolu ve Türkmenistan haritası,İpek Yolu’da develer,Atlar-insanlar -yolculuklar ve sofralar,,İpek Yolu gezgini Marko Polo resmi ve XIV.yy Seyahati haritası yer almış.
I BÖLÜM: Kervansaraylar,Uzak yol hazırlıkları,Kervan hazırlıkları,Kervanlar atlar- develer çölde, Yollar ve dostluklar, Kadim şehirler ve kervanlar,Türkmen toyuçizimler,Tahir ile Zöhre,çağlayanlar,Sanatsal güller,tarihi göller,Türkmen Sahrası fotoğrafı,Develer kervansarayda,Hanlar,Kaleler,efsaneleri ve destanları anlatan bilgi verici sanatsal tablolar görülmekte.
II BÖLÜM: Tarihi baaşkent ve efsane şehri Kadim MERV, Ulu şehirlerden uzak yola resmi,Merv pazarı,Türkmen ketenisi, Tarihi kaplar,Türkmen tağamları- yemekleri, Sultan Sencer Türbesi,Kiçi ve Ulu kaleler,Dinç alma lezzeti, Sultan Sencer Kümbeti,Kervan yola düştü tablosu,Merv pazarı,
III BÖLÜM: Pulhayn köprüsü, Sarahs Baba türbesi,kümbeti, Köhne Sarahs ve kümbeti,Pulhatyn Köprüsü, Dağ eteğinde Seyiy Selahattin Mescidi,Kervanlar yolda,Kaleler,Tarihi kalıntılar,Düşler ve efsaneler,Mescidler bütün özellikleri ile tablolara yansıtılmış.
IV BÖLÜM: Nusay kalesi,Köhne Nusay,tarihi kalıntılar ve kervanlar,Köroğlu atüstüne tablosu,Kervan yollarda, Kervan şehre geldi tablosu, Maşat ata, Parawbibi kümbeti,Çöldeki tufan-kum fırtınası tablosu,Ney ve neyzan,Kerven Maşat, Tacirler hazar Denizi kenarında,
V BÖLÜM : Daşoğuz Kadim Toprağında, Gürgenç pazarı Köhne Ürgenç,Tekeeşri kümbbeti,Kervanlar kömeği,Kyrkmolla tepesi,Gutlug Temir,Köhneürgençteki minare,Törebey aramgahı,Harezmşa Tekeşin aramgahi,Tacirler tablosu,Kervan büyük İpek Yolunda, Şahsenem ve Garip tablosu,Döwün kesen kalesi, Alay alay meziller aşan kervan...tabloları geçmişe ışık tutuyor.
VI BÖLÜM : Ertekıler Dünyasında, Kadim şehir dükkânları, Çay baışında,Yola hazırlık,Uzak ilden haber geldi,Mekanyna dolanmak, Satranç oyun tabloları heyecan yaratmakta.
JEMLEME bölümü ile "TÜRKMENİSTAN-BÜYÜK İPEK YOLU’NUN YÜREĞİ " anıt albümÜ, uzak yolları hatırlayın tablosu ve "KERVAN GEEÇER, YOL KALIR" ünlü Türkmen sözü ile bitmekte.
Bölümler halinde geniş bilgilerin ve ayrıntılı resimlerin yer aldığı İpek Yolu Kitabı- albümü, göz ve gönül doyurucu, etkili ve aydınlatıcı özellikleri, renkli -kuşe baskısı ve anlamlı kapağı ile bir anıt eser olarak raflarda yerini almıştır.Şİmdi sıra değişik dillerde basımına sıra gelmelidir.
Tarih İpek Yolu’nu Baştan başa inceleyerek, araştırmalarımı , üçüncü basımı çıkacak"Si-An’dan Tiran’a TARİHİ İPEK YOLU" kitabımda harmanlamanın mutluluğu ve gururunu,Türkmenistan Devlet Başkanı sayın Gurbangeldi Berdimuhammedow’un yazdığı "TÜKMENİSTAN-İPEK YOLU’NUN YÜREĞİ" anıt kitabıyla buluşturup,kucaklaştırarak birkez daha yaşadım.
"Cihanda iki yul vardır;gök yüzünde samanyolu, yeryüzünde İpek Yolu"ve "Gök yüzünde yıldızlar, yer yüzünde Türkler" öz deyişlerini hatırlayarak okuyucalarımızı selamlamaktayız.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.