- 543 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Mehmet Akif'i Yazanlar
M. NİHAT MALKOÇ
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biridir Mehmet Akif. Onun büyüklüğü sadece İstiklal Marşı’nı yazmasından ileri gelmiyor. O, bu kıymetli marşı yazmasa da kültür hayatımızda ve edebiyatımızda yine de iz bırakacaktı. Çünkü o, iki cihanda da hiç eskimeyen ve eskimeyecek olan İslam davasının yiğit bir mücahidiydi. Böyle şanlı bir davayı samimiyetle müdafa edenlerin ondan neşet eden sözleri ve mücadeleleri boşa gitmez.
Yazıldıkça büyüyen ve çoğalan isimlerin başında gelir İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy. Kalem ve kelâm erbabı, bugüne kadar onun hakkında çok söz sarf etmiştir. Fakat ne Akif’e dair sözler, ne de Mehmet Akif tükenmiştir. O, anlatıldıkça güzelleşen ve sevilen, herkesin kendisine dair bir sözü olan ender bir şahsiyettir.
Mehmet Akif’i kalemine dolayanlar, onun örnek şahsiyetini ortaya koyanlar arasında Sezai Karakoç’tan Nureddin Topçu’ya, Mithat Cemal Kuntay’dan M. Ertuğrul Düzdağ’a, Mehmet Emin Erişirgil’den Süleyman Nazif’e, Ahmet Kabaklı’dan Hekimoğlu İsmail’e kadar nice yetkin isimler vardır. Onlardan bir kısmının eserlerini ve yayım evlerini sıralıyorum:
“1. Mehmet Âkif, Sezai Karakoç, Diriliş Yayınları; 2. Mehmet Âkif, Nureddin Topçu, Dergâh Yayınları; 3. Akif’e Dair, Dücane Cündioğlu, Kaknüs Yayınları; 4. Mehmed Akif’e Göre Dün Bugün Yarın, Hekimoğlu İsmail, Timaş Yayınları; 5. Camideki Şair: Mehmet Akif, D. Mehmet Doğan, İz Yayıncılık; 6. Mehmed Akif, Mithat Cemal Kuntay, LM Yayıncılık; 7. TBMM’de İstiklal Marşı ve Mehmet Akif, M. Cemal Çiftçigüzeli, M. A. Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Yayınları; 8. Müstesna Şair Mehmed Akif, M. Önal Mengüşoğlu, Pınar Yayınları; 9. Mehmed Akif: Bir Karakter Heykelinin Anatomisi, M. Orhan Okay, Akçağ Yayınları; 10. Bir Destan Adam Mehmet Akif Ersoy, Abdurrahman Şen, Metropol Yayınları; 11. Bir Mustarip Mehmet Akif Ersoy, Kazım Yetiş, Akçağ Yayınları; 12. İstiklâl Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy, İsa Kocakaplan, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları; 13. Mehmet Akif Ersoy, Muzaffer Uyguner, Bilgi Yayınevi; 14. Mehmet Akif Ersoy, Osman Nuri Ekiz, Toker Yayınları; 15. Mehmet Akif Ersoy, Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu, Alternatif Yayınları; 16. Mehmet Akif Ersoy, Recep İhsan Eliaçık, İlke Yayıncılık; 17. Mehmet Akif Ersoy, Hayatı ve Eserlerinden Seçmeler, Selim Gündüzalp, Zafer Yayınları; 18. Akifçe(Tespitler-Değerlendirmeler), İsmail Lütfi Çakan, Ensar Neşriyat; 19. Mehmet Akif, Süleyman Nazif, İz Yayıncılık; 20. Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı, Etem Çalık/ Dr. Rıdvan Canım, Nüve Kültür Merkezi; 21. Mehmet Akif Ersoy, M. Ertuğrul Düzdağ, Kaynak Yayınları; 22. Mehmet Akif Ve İstiklal Marşı, Mustafa Özçelik, Sütun Yayınları; 23. Mehmet Akif Ersoy, Fevziye Abdullah Tansel; M. A. Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Yayınları; 24. İslamcı Bir Şairin Romanı-Mehmet Akif, Mehmet Emin Erişirgil, Nobel Yayın Dağıtım; 25. Mehmet Akif Hakkında Araştırmalar 1-2-3, M. Ertuğrul Düzdağ, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı; ; 26. Mehmet Âkif’in Şiir Dünyası, Fazıl Gökçek, Dergâh Yayınları; 27. Mehmet Akif, Vehbi Vakkasoğlu, Nesil Yayınları, 28. Gençler İçin Mehmet Akif ve Safahat, Mustafa Özçelik, Nar Genç; 29. Abide Şahsiyet Mehmet Akif, Aziz Erdoğan, Türkav; 30. Bir Kur’an Şairi Mehmet Akif ve Kur’an Meali, Dücane Cündioğlu, Etkileşim Yayınları; 31. Mehmet Akif’in Kur’an Tercümeleri, Dücane Cündioğlu, Kaknüs Yayınları; 32. Mehmet Akif, Eşref Edip, Beyan Yayınları; 33. Akifnâme, Hasan Basri Çantay, Erguvan Yayınevi, 34. Mehmet Akif, Hanri Benazus, Bizim Kitaplar Yayınevi; 35. Mehmet Akif, Ahmet Kabaklı, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları...vb.
Mehmet Akif’i hakkıyla tanımak ve anlamak için öncelikle onun kaleme aldığı Safahat’ı dikkatlice okumak gerekir. Çünkü onun fikir dünyasını, burada sarf ettiği ölümsüz mısralardan yola çıkarak hakkıyla ve layıkıyla idrak edebiliriz. Bunun dışında ise onunla ilgili kaleme alınan yukarıdaki eserlere başvurmamız gerekir. Bu kadar geniş bir biyografi külliyatı varken Mehmet Akif’i tanımamak büyük bir eksikliktir. Onu referans gösterenlerin öncelikle onu iyice tanıması lâzımdır. Zira bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların akibeti malûmdur.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.