- 790 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat Kitap Fuarı Üzerine Yazar ve Edebiyatçı Mustafa Uçurum ile
Yazar ve Edebiyatçı Mustafa Uçurum : “ Gelecek senelerde Tokat Kitap Fuarı Ekim ayının ortası hem havaların daha uygun olması hem de katılımın daha yoğun olması açısından tercih edilebilir.”
SORU-Tokatta kitap fuarı olması için ne zamandan bu yana çalışma vardı?
MUSTAFA UÇURUM- Tokat’ta kitap fuarı yapılması fikri uzun zamandır gündemdeydi ama son iki yıldır yoğun bir çalışma yürütüldü bu konuda.
SORU-Fuarın olamayacağı konusunda görüşler vardı sizce bu neden kaynaklandı?
MUSTAFA UÇURUM-Her toplumda vardır her şeye olumsuz yanından bakanlar. “Bu şehirde bir şey olmaz.” diyen kim varsa önce kendisine bakmalı. Bir şeyler yapmak için düşünceler üretmek bile boş durmaktan yeğdir. Bazı kişiler kendi içlerindeki tembelliği şehre yansıtmak isterler. Bu yüzden de hemen “Olmaz.” diyerek cümleye başlarlar. Benim de şube başkanlığı görevini yürüttüğüm Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem Bey’in çok güzel bir sözü var. “Sürekli şu olmaz, bu olmaz diyenlere ben de diyorum ki olur olur da seninle olmaz.” Evet bazılarıyla yola çıkılmaz, bir şey yapılmaz. Çünkü hayatlarında olumsuz bakış açısını her yere yaymak isterler. Olumlu yaklaşacaksın ki bir şeyler yoluna girsin.
SORU-Fuarın çok tutulmasının sebebi sizce nedir?
MUSTAFA UÇURUM-Öncelikle Tokatlılar ilk kez yapılan fuara karşı inanılmaz bir ilgi gösterdi. Aklında, fikrinde, gecesinde, gündüzünde kitap olan herkesi kutlamak gerek. Tokatlılar hasretle bekliyordu bu kitap fuarını. Türkiye’nin dört bir yanında fuarların olması da Tokat’a yapılacak fuara olan ilgiyi arttırdı.
Bir de Tokat okuma kültürünü kazanmış bir şehir. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Okullu Okulsuz Okuyoruz Yazıyoruz” projesi ile yediden yetmişe tüm Tokatlılar son birkaç yıldır yoğun okuma programları yapıyorlar. Hem de gönüllü olarak. Bu proje ile yerleşen okur-yazar buluşmalarının üstüne bu kitap fuarı da bir pekiştirici görev üstlenmiş oldu.
SORU-Tokatlı yazarlar açısından fuarı nasıl buldunuz?
MUSTAFA UÇURUM- Fuar her yönden çok başarılıydı. Çünkü ben sonuca bakıyorum. Herkes kitaplarla ve yazarlarla buluştu. Söyleşiler, imza günleri, okullarda okur-yazar buluşmaları düzenlendi. Şehir; dokuz günü kitaplarla, yazarlarla el ele gönül gönüle geçirdi.
Tokatlı yazarlar da hemşerileriyle buluşmuş oldu. Onlarla hasbihal etti. Bu da hem yazarlar hem de şehir adına bizim zenginliğimizi göstermiş oldu.
SORU- Fuarın olumsuz yönleri sizce neydi, bunlar nasıl aşılır?
MUSTAFA UÇURUM- Bu fuar şehrimizde ilk defa yapılan bir fuar. Bu yüzden ister istemez aksaklıklar olacak. Bu kaçınılmaz. Tüyap Türkiye’nin en köklü fuarı. Oraya da defalarca gittim ben. Bir sürü aksaklıklar vardı aşılamayan.
Bence her şey yolundaydı. Fuar Tokat için amacına ulaşmıştır. Fuarı organize eden Eğitim Evi’ne de teşekkür ediyorum. Her anı kitap severlerce dolup dolup boşalan bir fuarda kusur aramamak gerek. Yapılması gereken bazı noktalar elbette vardır. Bunlar da zamanla konuşulur ve bir dahaki sefere bu sıkıntılar da aşılır.
SORU-Fuarın zamanlaması yerinde miydi en ideal fuar ne zaman olmalı sizce?
MUSTAFA UÇURUM-Bir dahaki yıl fuar tarihi belirlenirken üniversite ile irtibatta olunursa öğrencilerin katılımı daha yoğun olur. Ekim ayının ortası hem havaların daha uygun olması hem de katılımın daha yoğun olması açısından tercih edilebilir.
SORU-Çevre illerde yapılan fuarlara da katılıyorsunuz. Tokat’taki fuarın onlardan farkı neydi?
MUSTAFA UÇURUM- Tokat Kitap Günleri dopdolu etkinliklerle çok özel anlara sahne oldu. Diğer illerde yapılan fuarların ana yapısı imza günü ve söyleşi şeklinde olurken Tokat fuarının en önemli ayaklarından birisini okullardaki okur-yazar buluşmaları oluşturdu. Bu yönden Türkiye’de Tokat Kitap Günleri daha ilk yılında adından söz ettirecek bir özellikteydi.
SORU- Fuarların öğrenciler açısından ne gibi faydaları oluyor? Bir eğitimci olarak ne dersiniz?
MUSTAFA UÇURUM- Öğrenciler kitaplarla ve yazarlarla buluştu. Yazarlara kitaplarını imzalattı. Onlarla sohbet etti. Yazarların yaşadığını öğrendi çocuklar. Çünkü bir köyden gelen öğrencinin bana dediği “Yazarlar ölmedi mi, yaşıyor mu?” sözü kitap fuarının amacına ulaştığının en net göstergesi olarak kayıtlara geçmeli.
Derslerde edebiyat dünyamızın usta isimlerine ait eserler paylaşılırken yaşadığımız değerleri de ihmal etmemek gerek. Derslerde ismine aşina olduğu isimleri şehrinde gören gençlerin okumaya ve yazmaya karşı iştiyakları daha da artacaktır.
SORU- Fuara yerel yönetimler başka ne gibi katkılar sağlayabilir?
MUSTAFA UÇURUM- Tokat’ta bu anlamda hiçbir sıkıntı olmadı. Okullardan öğrencilerin fuar alanına gelmesi sağlandı. Belediye fuara gelenlere çeşitli ikramlarda bulundu. Fuarın tümünde Tokat Belediyesi varlığını hissettirdi.
SORU-Bu konuda başka ne diyeceksiniz?
MUSTAFA UÇURUM- Yapıcı bir bakış açısı takınmak gerek. Tokat’ta bugüne kadar yapılmayan bir çalışma ortaya kondu ve kitaplar, yazarlar şehrin gündemine oturdu. Şehrimize gelen birbirinden değerli yazar ve şairler okuyucularla buluştu.
Eleştirmek kolay, bir iş ortaya koymak zordur. Her şeyi eleştirenler emin olun elinden hiçbir şey gelemeyen aciz kişilerdir. Her görüşten yazar geldi Tokat’a. Edebiyat ve düşünce dünyamızın çok önemli isimlerini ağırladık şehrimizde.
Tokat Belediyesi’ne, Tokat Kent Konseyi’ne, Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. El birliğiyle güzel ve unutulmaz anlar yaşattılar şehrimize.
Herkesin temennisi “Devamı gelsin.” şeklindeydi. Böylesine etkisi güçlü bir etkinlik elbette devam etmeli.
Fuar alanını bir an olsun boş bırakmayan Tokatlılara da çok teşekkür ediyorum. Kitaba, okumaya ne kadar değer verdiklerini gösterdi Tokat halkı. Eksik olmasınlar.
Çok Teşekkür ederiz Mustafa. Fuar konusunda çok güzel bilgiler verdiniz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.