- 511 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İSTANBUL'DAN YALOVA'YA BİR YOL HİKAYESİ--3
İSTANBUL’DAN YALOVA’YA BİR YOL HİKAYESİ--3
ÇİNGERE PAZARI 25.08.2017 10/00
Cuma
Sabah evde yaptığımız güzel bir kahvaltıdan sonra sahile inmek için yola çıktık
İlk hedefimiz çingene pazarını dolaşmak. Çingene pazarı çok ilginç bir yerdi. İşe yarar yaramaz ne ararsan vardı bu arada ben birkaç tane kitap aldım. Oradan çıkıp Star alış veriş merkezine geçtik. Oradan da sahile indik. Elektrikli arabaya binerek sahilin daha evvel görmediğimiz yerleri dolaştık.
ATATÜRK YÜRÜYEN KÖŞK
25.08.2017/ 14/ 00
Balaban deresini geçerek mesire yerini geçtikten sonra Atatürk Yürüyen köşke giden yolun başına geldik
YÜRÜYEN KÖŞKÜN HİKÂYESİ
Atatürk ve ’Yürüyen Köşk’ü, Atatürk Köşkü Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, tarımda modern teknikleri kullanılması, çevre üreticilere örnek olması ve onların nitelikli fidan, fide, damızlık ihtiyaçlarının karşılanması için kişisel mülki olan Yalova’nın doğusundaki ‘Millet Çiftliği’ni bu amaca uygun olarak düzenletmiştir. Çiftlik içinde, deniz kıyısında, ikameti için 1929 yılında bir çınarın yanında iki katlı mütevazı bir köşk yapılmıştır.
‘Yalova Benim Kentim’ diyen Atatürk Yalova ile yakından ilgilenmiştir. Yalova’ya 1936 yılındaki gelişinde Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerini zarar vereceği için yanındaki çınarın dalını kesileceğini öğrenir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister. Görev İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi’ne verilir. Sorumlu başmühendis Ali Nuri (ALNAR) binanın temellerini açtırır. Temellerin altına zor ve çok yavaş ta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 m kaydırılır. 11 Ağustos 1936 günü yapılan bu işlemi yanında bulunan kız kardeşi Makbule (ATADAN) Hanım, Affet (İNAN) Hanım, Yunus Nadi (ABALIOĞLU), Muhafız K. İsmail Hakkı (TEKÇE), Yaver B.N.B. Nasuhi Bey ve diğer ilgililerle baştan sona izler.
Atatürk 11 Haziran 1937’de şahsına ait bütün taşınamaz mallar gibi bu Köşkü de Türk Milletine bağışlar.
Diğer tüm köşkler gibi ‘Yürüyen Köşk’te halen müze olarak korunmaktadır.
Dönüşte tekrar elektrikli arabaya binerek İdo’nun önüne geldik. Emekliler lokaline uğradık biraz nefeslendikten sonra eve doğru yürümeye başladık.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.