- 1080 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
CUMHURİYETİMİZ KUTLU OLSUN
CUMHURİYETİMİZİN 83. YILI KUTLU OLSUN
Makale: Mustafa Toga-2006
Cumhuriyetimizin 83. Yılı Kutlu Olsun. Bu yazımda Cumhuriyetle gelen ekonomik istiklalimiz den söz edeceğim. Çünkü 29 Ekim 1923’den günümüze neler değişti neler? Ben konunun demokratik ve sayısal değerleri üzerinde duracağım.
Soğuk savaş yıllarında en büyük düşman olarak, komşumuz komünist Sovyetler Birliğini (SSCB) görürdük. Bundan dolayı hep batı ittifaklarında yer almak için uğraştık. NATO gibi bir çok uluslararası kuruluşlarda yer aldık. Kanunlarımızı ona göre düzenledik ve uygulamaya çalıştık.
TÜRKİYE DEĞİŞİM İÇERİSİNDE
Şimdi dünya büyük bir değişim içerisinde. Artık sadece demokratım demek yetmiyor. Demokrat olmanın yanı sıra insan haklarına saygılı olmak, üretken olmak, hukukun üstünlüğüne inanmak gerekiyor. Bunlar sadece sözde kalmamalı, gerçekleştirmeliyiz de. Ekonomimizi, altyapımızı, hukukumuzu Avrupa Birliği ülkelerinin standartlarına çıkarmamız gerekir. Bunları başarmak çok kolay demiyorum ama zor da değil. Bu yolda adımlar son sürat atılmalı, gerekli kânuni düzenlemeler yapılmalı ve yapılıyor da.
Son yıllarda bu konuda büyük gelişmeler kaydettiğimiz bir gerçek. Ülkemize giren yabancı sermaye oranı ve ulusal gelir düzeyindeki artış bunu göstermekte. Cumhuriyet’in ilk yıllarında 51 milyon dolarlık ihracat yapabilen Türkiye, bugün 83 milyar dolara ulaştı. Buna eşdeğer olarak 1923’de 45 dolar olan milli gelirimiz 2006’da 8 bin dolara çıktı. Gerçekten büyük yol aldığımız ortada ama buna hemen sevinmemeliyiz çünkü dünyadaki diğer devletlere baktığımızda onlarda da büyük değişiklikler olduğunu görüyoruz.
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREK
Örneğin, 2004’de Türkiye’de kişi başına yatırım 684 dolar iken İrlanda’da 11 bin 299 dolar, Fransa’da 6 bin 476 dolar, Almanya’da 5 bin 689 dolar. Teknoloji kullanımında ise bu rakam Danimarka’da yüzde 69, Almanya’da yüzde 60, Yunanistan’da yüzde 17, Türkiye’de ise yüzde 7. Bu da gösteriyor ki, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak için daha çok çalışmamız, üretmemiz, tempomuzu artırmamız gerekiyor.
Bazı sektörlerde ise yılda yüzde 5’lik kalkınmanın üzerinde gelişme sağladık.
TURİZMDE 9. SIRADAYIZ
Türkiye şu an en fazla turizm geliri elde eden ülkeler sıralamasında 8’inci, turist sayısında ise 9’uncu sırada bulunuyor. Elimdeki notlara baktığımda, yurdumuza 1987 yılında 3 milyon turist geldi diye neredeyse bayram ettik. Bu rakam 2000 yılında 10 milyon 490 bin 170 kişiye ulaşınca bu bir rekor dedik. Dünya Turizm Örgütü (WTO) verilerine göre 2005 yılında Fransa 76 milyon turist ağırlayan ülke olarak birinci olurken, Türkiye ise 20 milyon 300 bin turistle 9.sırada yer aldı. Gelir dağılımı sıralamasında ise ABD 81,7 milyar dolarla birinci olurken, İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Çin ve Almanya’nın ardı sıra 18,2 milyar dolar elde eden Türkiye 8’ci sırada yer aldı. Bunlar geleceğe yönelik umut veren rakamlar.
Gençler; yurt dışında olun yurt içinde olun, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği bu ülkenin kalkınması, sizlerin omuzları üzerinde olacaktır. Önümüzdeki yılların bilançosunun bugünden farklı olmasını istiyorsak, bunun sorumluluğu ve bilincinde olmalıyız, ona göre davranmalıyız.
Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun …
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.