- 928 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Görgü Tahsili Bozar
Yaşlı ve tecrübeli insanlarla sohbet etme ve onların tecrübelerinden yararlanma en kolay ve ucuz olmasına rağmen, günümüzde en çok ihmal ettiğimiz bir durumdur. Hani derler ya “ günümüzde rağbet güzel ile zenginedir” Oysa en çok sıkıntı ve zor durumda kalanlar belki de güzel ve zenginlerdir. Belki diyorum. Çünkü ben zenginlik ve güzellikten mahrum olduğum için pek sıkıntı çeken birisi değilim. Burada ben zenginliği ve güzelliği aynı zamanda şan, şöhret, makam ve mevki içinde kullanıyorum.
Kumru’da herkesin tanıdığı, sevdiği ve saydığı Azmi Amca (Allah rahmet eylesin) Azmi Güregezoğlu ile vefatından önce sohbet etmiştim. Konuşmanın bir yerinde Azmi Amca “Görgü tahsili bozar” dedi. Bu cümleye bağlı olarak anlattıkları belki de çoklarına göre yenilir yutulur cinsten değildi. Ve her anlattıklarının sonunda insanlardan örnekler vererek “ GÖRGÜ TAHSİLİ BOZAR.” demişti.
Burada kullanılan “görgü” kelimesinin, “görgüsüzlük” olduğunu cümleden anlamak mümkündür. Azmi Amca’nın kastettiği “görgü” kelimesinden ben “görgüsüzlük” anladım. Tabi ben sohbeti bölmemek için aklımdan geçenleri soramadım. Abdesti bozan şeyler gibi “hangi görgüsüzlük tahsile zarar getirir?” Nasıl tahsili bozar? Ya da bozulan tahsil sahiplerinin görgüsüzlük sebebiyle nerelerinin nasıl bozulduğunu nasıl anlarız?
Babasının fakirliğinden, anasının giyim kuşamından rahatsızlık duyan, bu yüzden onları görmezden gelen tahsilli gencin neyi bozulur? Ya da bozulduğunu nasıl anlarız?
Çamurlu yollarda bin bir sefaletle yarı aç ve yarı tok okuyarak daha sonra bir şekilde tahsil yaptıktan sonra büyüdüğü köyü ve kenti beğenmeyen, örf-adet- gelenek ve göreneklerle alay eden anasına “gocarı”, babasına “gocaman” diyerek onları aşağılayan tahsil sahiplerinin neresi nasıl bozulur?
Had ve hududu hiç hesap etmeden, sınırsız ve sorumsuz bir şekilde başkalarının sınırına tecavüz ederek hiçbir kural tanımayan tahsillilerin bozulduklarını nerelerinden anlarız?
Soruları çoğaltmak mümkün. Her ne kadar Azmi Amca’nın söylediklerini ben kabul ediyorsam da mevcut durumda sanki “görgüsüzlük tahsili bozmuyor” gibi.
Okullarda çalışan öğrenciye “inek” denilir. Kuyrukta sıra beklemeye sizce ne denilir?
Dolandıran tahsillilere “Banker” denilirken, açlıktan simit çalana ne denilir?
Ben onu bunu bilmem arkadaş! devir hesap devri. Görgü mörgü hikaye(!) Paran var mı paran?
Ah Azmi Amca Ah! Bozmuyor görgü taksili(!) Eğer bozsa idi hurdalar yüzünden yollarda yürüyemezdik.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.