- 662 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Güç Servette Değil, Nakitte
GÜÇ SERVETTE DEĞİL, NAKİT PARADA!
Nakit parası olan kendini emniyette hisseder, serveti olan sadece öğünür!
Deneme: Mustafa Toga / 2013
Eğer insanın nakit parası varsa bu banknot olabilir, altın veya hisse senedi, kendisini güçlü hisseder. Gerçekten "Güçlüdür de!" Alacağı kararlarda, yapacağı işlerde kendinden emin olur. Öbür türlü serveti varmış, iki apartman dairesi, üç dükkanı, beş arabası, 100 dönüm arazisi ama cebinde parası yoksa hep terettürde kalır.
Neden mi?
Varsa bastırıp alırsın. Vergi mi geldi, borç mu çıktı tıngadak ödersin.
Yok mu?
Evimi satayım, tarlamı satayım diye kıvır kıvır kıvranırsın üstelik malın da yok pahasına gider.
KEFİL OLUP DERT SAHİBİ OLMA
Bir örnek vereyim. İzmir’de yakın bir arkadaşım, bir samimi dostuna bankadan kredi alırken kefil oldu. Bir süre sonra dostunun işleri iyi gitmedi, ticarethanesini batırdı. Banka kefil olan arkadaşıma haciz gönderdi. Babasından kalan evi sattı, maalesef elin borcunu kapatamadı. 67,5 dönüm sulu arazisini satmak zorunda kaldı. Kaça sattı biliyor musunuz? 140.000 Tl. Hem de nolursunuz, lütfen gelin malımı satın alın diye yalvararak çünkü borcu zamanında ödeyemezse hapishanenin yolu görülmüştü. Yaklaşık bir yıl sonra komşusu bitişikte hisseli olan tarlayı dönümü 4.700 tl den yani 320.000 tl ye sattı. (Çünkü tok satıcıydı)
Paranızı harcarken de, kefil olurken de, borç verirken de çok dikkat ediniz..! Demek istediğim malım mülküm var bir şey olmaz bana, elimdeki parayla da yeni bir şeyler alayım demeyin. Koyun bir kenara “Ak akça kar gün içindir” diye boşa dememiş atalarımız. Özellikle bu kriz günlerinde. Görüyorsunuz Yunanistan battı! Avrupa Birliği’nden 134 milyar Euro borç para istiyor, kurtulmak için. İrlanda, Portekiz, İspanya devletleri de aynı keza ekonomik sıkıntıdalar.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT
Dikkat ederseniz Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız bundan on sene önce artık buradan gidici değil kalıcıyız diyerek bahçeli evler, son model arabalar, lüks daireler satın aldılar.
Özellikle ikinci kuşak gençlerimiz bankalara çok borçlandı. 2009 da patlak veren Global krizden sonra ise ödeme zorluğu çekmeye başladılar. Bu arada bir çoğuda işini kaybetti. Şimdi görüyor musunuz Avrupa devletlerinin çoğunun sokaklarında kaç tane lüks araba var? (BMW-X5’in 3 aylık vergisi 578 Euro) Herkes küçük ama ekonomik, vergisi az olan arabalara binmeye çalışıyor. Sağdan soldan kısıp tasarruf yapmaya çalışıyor.
Siz siz olun paranızı har vurup harman savurmayın çünkü böyle giderse bu günler mumla aranacak.
Cebinizde nakit paranız dursun, kafanız rahat olsun.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.