- 572 Okunma
- 5 Yorum
- 0 Beğeni
Bir Kuruşlara Taktım Kafayı
Ahh bu bir kuruşlar yok mu, beni deli ediyor deli; geçen gün bakkaldan çocuklarıma iki çikolata aldım, doksansekiz kuruş tanesi, iki tanesi yüzdoksanaltı kuruş ama iki lira verince her ne hikmetse kimse size dört kuruş geri vermiyor, çünkü bir kuruşun sadece adı var, kendisini ara ki bulasın. Bu durum hemen hemen her yerde böyle; düşünün ki büyük marketlerden günde binlerce kişi alışveriş yapıyor. Bir de geçen senelerde araç muayene istasyonunda da başıma geldi, günde binlerce aracı muayene ediyorlardı, yıllık olarak topladığınız zaman bunlar haksız olarak bazı insanların cebine giriyor. Doksandokuz kuruşluk bir maldan bir lira al kardeşim ama vatandaşı keriz yerine koyma...
Düşünün ki devasa marketlerin yüzlerce şubesi var. Oraya her gün binlerce belki yüz binlerce insan girip çıkıyor. Hiç kimse de sormuyor, bu bir kuruşlar ne oluyor, nasıl bitiyor bu işler diye...
Eğer ki ciddi bir firma isen ve mallarına da fiyat koyarken o bir kuruşları hesap ediyorsan, o zaman müşteriye de o bir kuruşu kasada mutlaka sayacaksın yeri ve zamanı geldiğinde... Herhangi bir etiketin üstünde bir kuruşluk fiyat yok.
Fiyatı fazla olan mallarda da örneğin kırkdokuz lira doksan kuruş ya da doksan dokuz lira doksan kuruş veya benzeri beş yüz doksan dokuz lira doksan kuruş yazıyorlar. Psikolojik olarak müşteriler haliyle bu rakamları ne elli lira, ne yüz lira ne de altı yüz lira olarak algılamıyorlar... Hiç bir liralık mala bir lira bir kuruş fiyat koyup bir lira alanı gördünüzmü arkadaşlar....
Yoksa, müşteriye şunu mu demek istiyor acaba bu büyük büyük ve de kocaman firmalar? ‘’Bizim nazarımızda hepiniz aynısınız bir kuruşluk bile değeriniz yok, alın ve çıkın mallarınızı sırada ki gelsin.’’ En iyisi bu bir kuruşları biriktirip koleksiyon yapmak galiba, daha sonra torunlarımıza filan kalır da onlar belki yüzlerce yıl sonra tarihi eser diye satar da zengin olur, köşeyi dönerler...
AHMET ZEYTİNCİ
YORUMLAR
Türk Lirası Ölçü Birimleri Tablosu
http://www.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=97557
Büyük ve meşhûr bakkal çalışanına sordum; herşeye tamam da şu patatese 99 Kuruş fiyat yazmanıza bozuluyorum, ayıp değil mi?...
Bir kilosunu tam ayarlayıp- tartamayacağın malın fiyatını
1 Kuruş eksik yazmak, müşterinin size verdiği değeri düşürüyor; bilmez misiniz!?.
Bir de bilmem "kaç ay kalma sözü" denilen ciğersiz reklâm ve uygulamalara kızıyorum... ömrüme haciz koyan satışlar!.
"Reşit, sen de sen işit!"
Yine boş konuştum!.
kadiryeter 2017
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=168004
AHMET ZEYTİNCİ'YE
Ahmet Zeytinci
kadiryeter
Müşteri bilgilendirilmedikçe ve kendine muhatap bulamayacağı şüphesi duydukça, bizimle alay etmeye devam ederler;
ancak, bir uyanık kasiyerin benden 3,85 Lira alması gerekirken, kelime oyunu ile 5,85 Lira almasını evden geri dönüp elimdeki fiş belgesi ile yüzüne sözle vurdum; 2 Liramı geri aldım ve 61 gün bu işyerinden alışveriş yapmayacağıma karar verdim; bu süre, 11 Ekim 2017 Târihinde dolacak.
Ciddiyet lâzım... önce kendimize.
Sağlıkla kal.
kadiryeter 28.9.2017 Perşembe. TRABZON.
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=168004
AHMET ZEYTİNCİ'YE -2
Hocam,
siz iyiki kuruslara kafayi taktiniz. Kuruslari aslinda kafayi takan baskalari da var. " vatandas niye kuruslarla filan mesgul oluyor?" diye dusunurken aklima muthis bir fikir geldi.
Musteriye verilmeyen kuruscuklar devletin kasasina gitsin, durduk yerde devletin kasasina para akar...
"Devletin isi gucu yokta kuruslarin hesabini mi yapacak?" diye sorabilirsiniz. Haklisiniz ama bilgi caginda bu o kadar zor olmasa gerek.
Cok derin dusunmeye gerek yok, musterinin verdigi para ile alamadigi para ortada yani yazar kasalarin hafizinda filan. Bu farki devlet yil sonu istesin.... Bana geri verilmeyen kuruscuklar devlete verilsin istiyorum.
selamlar,
abdullah
hotamisli tarafından 9/28/2017 4:45:36 PM zamanında düzenlenmiştir.
Ahmet Zeytinci
Alınacak malın daha ucuz görünmesini sağlıyor 9.90 kuruşlar. Satış daha kolay oluyormuş... yani 10 tl olsa pahalı gelir müşteriye, 9.90 olunca waaaoow gayet uygun fiyat!
Bir de mağazalarda çalan müzikler var Hocam, fark ettiyseniz hep hareketli neşeli müzikler. Bunun sebebi de müşteri alacak olduğu mal üzerinde fazla düşünmesin acele edip satın alsındır. Yani bunlar hep bilinçli yapılıyor.
Para üstüne gelince diyebileceğim bir şey yok.
Ahmet Zeytinci
ortaokuldayken birkaç arkadaşla, beş ya da on kuruşlarımızı bir kumbarada biriktirmiştik ve bir zaman sonra onlarla epey bişeyler almıştık. bizden aslında yavaş yavaş ve belki artık alışmış da olduğumuzdan, her gün giden bir kuruşlar ne büyük bir sermaye geçenin elinde.
ama işte ille de haram diye tutturunca ne yapacaksın ki...
saygılar.
ortaokuldayken birkaç arkadaşla, beş ya da on kuruşlarımızı bir kumbarada biriktirmiştik ve bir zaman sonra onlarla epey bişeyler almıştık. bizden aslında yavaş yavaş ve belki artık alışmış da olduğumuzdan, her gün giden bir kuruşlar ne büyük bir sermaye geçenin elinde.
ama işte ille de haram diye tutturunca ne yapacaksın ki...
saygılar.