Kral olsun, köylü olsun, en mutlu insan, evinde huzur bulabilendir. -- goethe
aytekin hoca
aytekin hoca
@aytekinhoca

ÇİFTE STANDART

30 Ağustos 2017 Çarşamba
Yorum

ÇİFTE STANDART

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

516

Okunma

ÇİFTE STANDART


Sen başka, ben başka, dediğimiz olur kimi zaman. Bunu kişinin yüzüne söylemesek de yaptıklarımızın temeli insanları farklı görmemize dayalıdır. Kimi zaman da açıktan açığa farklı olduğumuzu, en azından bizim böyle düşündüğümüzü vurgularız.
Peki sizin, karşımızdakine galebe çalan üstünlüğümüz nedir,?
Çoğunlukla dünyevi şeyler, belki o de değil tamamen “benlik”. Bir başka ifade ile siz herkesten güzelsiniz, herkesten zengin, herkesten uzun boylu, tahsilli veya asil bir aileye mensupsunuz ya da öyle kabul ediyorsunuz.
Bu ölçülerce üstünsünüz diyelim. Tahsil dışında her şeyiniz hatta çoğu zaman zenginliğiniz bile kendi kazanımınız değil. Kendi kazanımınız olanlar da Allah’ın izniyle edindikleriniz. Eğer kendi edindiğiniz şeyler sizi olgunlaştırmaya fayda vermemişse, gerçek kazanım mıdır? Yunus’un dediği gibi:
“İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir.
Sen kendin bilmezsin;
Bu nice okumaktır?”
Kendini bilmek: yaratanı bilmek, yaratılış ve dünyaya geliş amacını bilmek… Hiçbir şeyin aslında senin olmadığını bilmek gerekiyor. İşte bu düzeye ulaşırsa insan alçak gönüllülüğe ulaşıyor. Meyvesi olan ağaçlar gibi kafasını aşağı indiriyor.
Aynı standart farklılığı hatalarda da kendini gösteriyor. Aynı hatayı siz veya sevdikleriniz yaparsa,”Olur canım, böyle şeyler.”diyor, affediyorsunuz, başkası yaparsa acımasız davranıp cezalandırıyorsunuz. Belki davranışınızın siz de farkında değilsiniz ama çocuklarınız arasında bile çifte standart uyguluyorsunuz. Aynı şeyleri söyleseniz bile ses tonunuz farklı oluyor. Siz fark etmeseniz de insanlar fark ediyor ve çok kötü etkileniyorlar. Eğer durumları sizden uzaklaşmayı mümkün kılıyorsa uzaklaşıyor, uzaklaşamayacakları bir durumda ise kinleşiyorlar. Ve yıllar sonra önünüze seriveriyorlar bir gün. O gün ki, belki siz onlara muhtaçsınız. O gün ki, mahşer yeridir ve orada hiçbir çifte standart yoktur. Siz elinize verilmiş kul hakkı ihlalleri listesini dolaştırıyorsunuz. En küçük hakların bile hak sahibinden başkasının affetmediği, o affetmeden de cennete giremeyeceğiniz o gün adalet günüdür, gerçek adalet.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çifte standart Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çifte standart yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇİFTE STANDART yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
glenay
glenay, @glenay
30.8.2017 23:25:59
Gerçek üstünlük insan olmamızdadır.
İnsan büyüdükçe alçak gönüllü olmasını bilmeli.
Yazdığınız olgun meyveli ağaç örneğindeki gibi
başı yere eğilmeli, göğe yükselmeli değil.

tebrikler,

saygılar..
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.