Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
kadiryeter
kadiryeter
@kadiryeter

Nâfiye Nine

10 Ağustos 2017 Perşembe
Yorum

Nâfiye Nine

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

737

Okunma

Nâfiye Nine

Nâfiye Nine

Mahallemiz Yenicuma’da belki de Trabzon çarşısında en uzun yaşayan bir insan ile komşuluk yapmıştık; hem de tarlamızdan sınır komşuluğu.
Nâfiye Ninenin anlatılacak pek fazla özelliği yok; sâdece, ömrünün çok uzun olması ve mahallemizde, belki 8-10 kere “Nâfiye Nine öldü” haberinin, aralıklı olarak yaklaşık altı ayda-bir komşular arasında yayılması.

Çocuktuk, ev bahçemizin önü sokakta oyun oynarken yanımızdan hızla geçen ve koltuğunun altında Mushaf ile Nâfiye Ninenin başında son Kur’an’ını okuma telâşıyla geçen yaşlı komşularımızı birkaç defa gördüğümü hatırlıyorum... elbette ki, mahalleli biri-birini çok iyi tanıyordu.
Şu kadere bakın ki; o gördüğümüz yaşlı kadınların hepsinin cenazesine gitmiştir Nâfiye Nine.
"Yatan ölmez- yeten ölür" sözünü, bu konuda aklıma iyice yer etmişimdir.

İşimin çeşidini mi, ararsınız; ben de bilmiyorum... günün birinde güyâ Trabzon’da kimsenin yapmadığı bir işi, mini bir kitapçığı hazırlamayı aklıma koyup, şu çileli mezarlık- mezarlık dolaşarak mezar başlıklarından okumak sûreti ile şair mezarlarını fotoğrafla belgeleyerek ada- karesi ile not alacaktım... yolum, bizim Boztepe Mahallesi’nin asırlık mezarlığına kadar getirdi beni... ohooo... kimler yok ki, orada bizim mahalleliler toptan buraya taşınmışlar yeniden. Aralarında pek fazla sayıda yabancı yok.

Câmi hocam Ruşen Hafız’ı mı, ararsın burada... bitişik komşumuz Nesime abla ve kızı, Emine ablayı mı, kardeş efe Halil... babası ile burada... Ebemin mezarını bile bu araştırma sırasında karşımda bulup hayrete düşmüştüm.

Mezarlıkta tek tip ve kuzeyden güneye dizili on mezar var ve hepsi aynı tip mermer döşeli... tamam dedim kendi kendime... bir sıra ile göz gezdirdim ki, Nâfiye nine de ekibin içinde. Torununun oğlu yaşıtım, Sinan da sıralamada.
Şimdi moda, çoğu ölümler anlık oluyor...
İsmi de o kadar güzel ki; Trafik Kazâsı!. Azrail’i bu kadar mâsum başka türlü anlatabilir miyiz...

Nâfiye ninenin oğlu Hüsnü’nün araba sürdüğünü görmedim; Çakır da çay işi ile uğraşırdı mahallede... Zühtü var ya O Zühtü... hımmm Trabzonlu olup da taşımadığı insan yoktur... bir de lâkap takılmıştır O’na bilmem nedendir... çomarik derlerdi...
Eski tip chevr. taksilerde ölümlü olay senede bir duyulurdu, o da içkili iken uçuruma yuvarlanmalarda...

Nâfiye nineyi unutmayın ha... kimse bilemedi kaç yaşında öldüğünü... ben bile,,, belki 113 belki daha da çok yaşadı...
Bakayım Boztepe Mezarlığı fotoğraflarında resmini bulup ekleyeyim... doğum ve ölüm tarihleri doğru mudur bilemem.
Sözün bu kadar uzanacağını ne bileyim işte... başlaması zor- bir de sözü kesip susması!.
Mezarlıklara bayram dışı günlerde ve tek başınıza uğrayın merak ettiklerinizi burada arayın.

O Başlıklar, dünyanın enbüyük ansiklopedilerinden bin kat daha fazla gerçeği, bir anlık bakışınızla okutuyor!.
İnsanlık arabasının dikiz aynalarıdır O mezar başlıkları!. Şerit değiştirmeden önce ve mutlakâ, ayna taşlara bakınız!.
Serin sağlıklı günleriniz olsun dilerim…

kadiryeter Kadir Yeter. 10 AĞUSTOS 2017 Perşembe, saat:12.20 Stad karşısı. TRABZON.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Nâfiye nine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Nâfiye nine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Nâfiye Nine yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
zakir
zakir, @zakir
11.8.2017 14:50:25
Nafiye ninenin mekanı cennet olsun.Uzun yaşamış. Ölümle nikahın saati değişmez denir.Kaleminiz velut, ömrünüz bereketli olsun. Güzel yazı okudum. Ölümü ve hayatı anlatan. Tebrikler.
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci, @ahmetzeytinci
10.8.2017 13:03:48
10 puan verdi
Böyle tarihi kişilikler asırlık çınarları tanımış olmak onların sohbetlerinde bulunmak ne güzel. Deyim yerinde ise eski toprak onlar. Sağlıklı da oluyorlar, namazlı niyazlı da... Kutlarım içtenlikle Kadir Abim...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.