Asırlık Anıt Çınarın Altında…
Karşınızda durur kocaman ulu çınar,
Hani dibinden çıkan su içtiğin pınar,
Çınar ağacı hayat kaynağı suyu sever,
Seni gören her insan yaşını sorar anar…
………………………………………………..
Kullar güneşin yakan sıcağından kaçar,
Sıcak günler her ağaç size kucak açar,
Ağaçların gölgesi bizlere serinlik saçar,
En güzel gölgeyi yayan çınar ağacı var…
......................................
Düğün yapmak için toplanırlar altına,
Gölge yapar her tarafa; sağına- soluna,
İnsanlar hayranlıkla bakar her koluna,
Çınara ulu dedikleri çok doğru baksana…
………………………………………………….
Hassa Zeytinoba’da bu ulu çınar ağacı,
Sıcak günlerde serinlemede doğal ilacı,
Geride kalan günlere baksa da acı acı,
Daha uzun yıllar bu köyde dimdik kalıcı…
…..
Düğün koca çınarın altında yapılacak dediğinde daha çok sevinmiş heyecanım bir kat daha artmıştı.Heyecanın, sevincin artmaz mı? Asırlık çınarı görecek dibinden çıkan pınardan su içecektin. Bu güzelliği görmek bu güzelliği yaşamak gerekti.Bunlar anlatmak ile yaşanacak olay değil kendin de orada olacak koca çınarın buz gibi olan altında oturacak ikram edilecek çaydan yudumlayacak tarihi bir kez daha yaşayacak asırlık çınara hayranlıkla bakacaktın.
…
Okulumuz Hatay Hassa Hatsaş AŞ Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Yağız Tahir UZUN hocamızın 27.06.2017 tarihinde Hassa Zeytinoba mahallesi çınar altındaki mevlidi şerifli olan düğün merasimine arkadaşlarla iştirak ettik. İnsan sevindiği ve üzüldüğü günlerde bir araya gelmeli üzüntüleri ve sevinçleri paylaşmalıdır.Üzüntüler paylaşıldıkça azalır sevinçler ise paylaşıldıkça çoğalır.Bizler öğretmen arkadaşımızın sevincine ortak olmak için düğün merasimine katıldık.
…
Okulumuz Müdür yardımcısı Ahmet Gelgeç ve Türkçe Öğretmeni Orhan Duman ile kıvrımlı yollardan Amanos dağlarının üzerinde yer alan Hassa Zeytinoba mahallesine sora sora ulaştık.Ne kadar da yol tabelası bizleri yönlendirse de bu daracık yollarda yanlış bir yola girdiğiniz zaman çıkması, geri gelmesi, dönüş yapması çok zor.Neyse fazla dolaşmadan düğün yapılacak olan mahalleye ve düğünün yapılacağı asırlık ulu çınarın altına vardık.
…
Gerçekten de asırlık çınar, şu kocaman gövdesine her tarafa uzayan kollarına bakar mısınız? Siz deyin beş asırdır ben diyeyim altı asırdır ayakta dimdik duruyor.Her gelenin köylü vatandaşa sorduğu ilk soru bu çınarın yaşı oluyor.Köylü vatandaşlar da 600 yılını aştığını atalarından duyduklarını vurgulayarak söylüyorlar.Bizler de bu asırlık çınara gururla bakıyor ağacı dikenlere bir dua gönderiyor ve dilimizden şu dörtlük dökülüyor.
Kaç asırdır ayaktasın böyle,
Ne olur gururla yaşını söyle,
Beş yüzü aştığı yüzünden belli,
Her zaman dimdik kal öyle,
…
Çınar demek ululuk demek,
Çınar demek pınar demek,
Çınar demek su kaynağı demek,
Çınar demek koca Osmanlı demek,
…
Ağaçların hepsine karşı sevgimiz,saygımız,korumamız her zaman var olmalı da…Ama bu ağaca; çınara karşı inanın başka bir sevda başka bir ilgim var.Bu sevda oturduğum evin önünü kaplayan ağaçların çınar olmasından dolayı mı yoksa bizim atalarımızı Osmanlıyı hatırlattığından dolayı mı?
…
Tarih dersini görmeye başlayıp bu ulu ağacın Osmanlıyı hatırlatmasından dolayı çınar ağacına ilgim sevgim,sevdam,korumam daha çok arttı.Düşünsenize hangi ağaç 6 asırdır böyle dimdik ayakta kalıp atalarından selam getirir bir kervanın konaklama yeri bir pınarın kaynağı olur.
…
Evimizin önündeki çınar ağaçları da susuz kalmaz bakılırsa senin gibi kocaman olur.Bugün dibindeki suları kontrol ederken asırlık anıt çınar geldi aklıma.Mahalleli sizleri koruyup kollamama ,suyunuzu vermeme hor baksalar hoş karşılamasalar da siz onların boş konuşmalarına bakmayın.Cahil insan yapacak iş bulamadığından dolayı boş boş konuşur dedikodu yapar.
Ağaçların bakıcısı sen misin?
Ağaçları niye suluyorsun?
Belediyenin adamları yok mu?
Boş ver isterse kurusun…
…..
Deyip de cahilce konuşanlara sen kulak asma…
Bu güzel ağaçları devamlı koru sürekli koru çünkü bunların suya çok ihtiyacı var.
…
Çünkü çınar deyince su,su deyince hayat kaynağı,hayat kaynağı deyince de su ve ağaçlar gelir.Ağaçlar olmasaydı su,temiz hava olur muydu? Çınar ağacının tek olduğu yerlerde bir su kaynağı pınar olur ama senin dibinden çıkan pınarı görmedik, göremedik… Hemen altında duran çeşmeden suyumuzu içtik. Çıkan pınardan içsek, elimizi yüzümüzü yıkasak daha iyi olurdu ama pınar yok… Artık akmıyor da pınar.
…
Zeytinoba Mahallesi deyince koca çınar,anıt çınar, asırlık çınar, sen gelirsin akla…Düğün için gelen insanlar da senin altın toplanmışlar siz deyin 100 kişi ben diyeyim 200 kişi.Evet evet en az 200 kiş anıt çınarın altında toplanıp Yağız hocamızın düğününe katıldılar.Anıt Çınar kimseyi ayırt etmeden her geleni kolları altına alıp bu sıcak günde toplanan insanlara, doğal serinliğinden cimrilik yapmadan sundu.Evinizde,dükkanınızda olan klimalara beş çeker hali vardı.Evdeki,iş yerindeki klimanın altına oturduğunuzda uykun gelirken anıt çınarın altında uyku değil neşe geliyordu.
…
Bu ulu çınar ağaç ile ilgili bilgi araştırması yaparken Hatay (AA) da son dakika olarak yayınlanan haber aşağıdaki gibidir.
Anıt Çınar Serinliğin Adresi Oldu
‘’Hatay’ın Hassa ilçesinde anıt ağaç olarak tescillenen yaklaşık 850 yaşındaki çınar ağacı, mahalle halkının serinleme noktası oldu.
Hatay’ın Hassa ilçesinde anıt ağaç olarak tescillenen yaklaşık 850 yaşındaki çınar ağacı, mahalle halkının serinleme noktası oldu.
İlçeye bağlı Zeytinoba Mahallesi’nde bulunan çınar ağacı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce geçen yıl şubat ayında "anıt ağaç" olarak tescillendi.
Bilimsel tür adı platanus orientalis (doğu çınarı) olan anıt ağaç, özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalanların serinlemek için uğradığı yerlerin başında geliyor.
Zeytinoba Mahalle Muhtarı Emri Tütüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağacın mahallelerinin sembolü olduğunu söyledi.
Ağacın olduğu bölgenin özellikle sıcak yaz günlerinde vatandaşların serinlemek için uğradığı yerlerin başında geldiğini belirten Tütüncü, mahallelilerin düğün ve taziye gibi özel günlerde de asırlık ağacın gölgesinde bir araya geldiklerini ifade etti’’.
…
Asırlık çınarın ululuğuna bir kez daha şahit olup yaz mevsiminin en sıcak günlerinde doğal serinliğinden yararlanır olduk.Yağız Tahir Uzun öğretmen arkadaşımızın düğün merasimine böyle doğal ortamda teşrif ettiğimizden dolayı bir kez daha haz aldık.Okul Müdürümüz İsa Demiri tarafından düğün hediyesi olarak takılan takıdan sonra öğretmen arkadaşımızı tek tek tebrik edip hayırlı olsun temennisinde bulunduk.Allah hayırlı ve mutlu etsin bir yastıkta kocatsın…
…
Asırlık çınar ağacının altındaki hayırlı olsun temennisinden sonra ulu ağaca bir kez daha iyice bakarak Zeytinoba Mahallesinden ayrılırken dilimizden şu dua ve alıştığınız şu cümle döküldü.
Nice sağlıklı ve uzun yıllara…
Böyle güzel günlerde tekrar karşılaşmak ümidiyle;
Hoşça kal asırlık ulu ağaç…
…
28.06.2017
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.