- 767 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Komşuların Keyfi Davranışlarına Bırakılamaz
İnsanlar ev almaya kalktığında büyüklerimiz her zaman “Ev alma komşu al” diye bir söz kullanırlar… Söylenen bu söz aslında atasözlerimiz arasında en yaygın bilinen bir sözdür…
“Ev alma komşu al” diye bilinen bu atasözümüz ile ev satın alan bir kimsenin, evi ne kadar iyi olursa olsun, komşusu kötü ise o evde huzur bulamayacağı, komşuluk ilişkilerinde iyi bir komşuya sahip olmanın çok önemli olduğunu ve komşuluk haklarına saygı duymak gerektiği belirtilir.
Komşulukla ilgili olarak söylenen atasözlerimiz elbette sadece bu değildir.
Bu konuyu neden ele aldığıma gelince geçtiğimiz 7 Nisan 2017 tarihinde yazılı ve görsel tüm medya organlarındaki haberlerde gördüğümüz bir olay izleyenlere “Komşuluk bitti mi?” dedirtti.
Haberlere yansıyan ve izleyenleri derinden etkileyen ve komşuluk ilişkilerini sorgulatan olay Antalya ilinde yaşanıyor…
“Antalya Tek İsteği Engelli Kızını Sokağa Çıkarabilmek” başlığı ile haberlere yansıyan olayın detayları şöyleydi.
Antalya’da 55 yaşındaki Fazlı Yuka’nın, doğuştan yüzde 94 bedensel engelli kızı 27 yaşındaki Merve Yuka için apartmana engelli rampası yaptırmasına, bina sakinleri onay vermedi. Gözü yaşlı baba, kızı için çözüm arıyor.
Yenigün Mahallesi 1040 Sokak’ta bulunan M. Toru Apartmanı birinci katta oturan Fazlı Yuka, doğuştan yüzde 94 bedensel engelli kızı Merve için kendi çabasıyla binaya engelli rampası yapmak istedi. Apartman sakinlerinden izin çıkmaması üzerine Yuka, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’dan destek istedi. Talebe olumlu yanıt veren belediye yetkilileri, bunun için apartmandaki kat maliklerinin karar alması gerektiğini söyledi. Kat malikleri toplantısında rampa yapılması 5’e karşı 8 oyla reddedildi.
Kızının özgürlüğü için yılmadan mücadelesine devam edeceğini söyleyen Fazıl Yuka, “Kızımın eve kapanıp kalmasını istemiyorum. Bu yüzden binaya bir rampa yaptırmak istedik. Buna kendi imkânlarımla yapacaktım, ancak karşı çıktılar. Görüştüğüm Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bütün masrafları karşılayacaklarını belirterek, apartman sakinleri olarak ’karar’ almamızı istedi. Komşularımızdan 8’i apartmanın görüntüsü bozulacağı gerekçesiyle olumsuz görüş bildirince rampa yapılmadı” diye konuştu.
Eşi Melek Yuka’nın kızları Merve’yi taşırken fıtık olduğunu dile getiren Fazıl Yuka, “Yaptırdığım afişi balkonuma astım. Herkesin görmesini istiyorum bu rezilliği” dedi. Kızı için özel yaptırdığı dairesini satıp gitmek istediğini de söyleyen Yuka, “Çaresizliğimizi görenler evimizi çok düşük rakamlarda almak istiyor. Bu yüzden satmaktan vazgeçtim” dedi.
Fazıl Yuka, bedensel engelli oğlu 11 yaşındaki Ömer Faruk Yuka’yı da 11 yıl önce kaybettiklerini belirterek, “Organları 8 kişide hayat buldu. Ben organları bağışlayıp başkalarının yaşamasına katkıda bulunurken, insanlar bana engel çıkartıyor” dedi.
Kızının gözü önünde eriyip gittiğini belirten Melek Yuka da tek isteklerinin bir rampa olduğunu söyledi. Melek Yuka, “Artık kızımın eve kapanmasını istemiyorum. Ne olur bize yardım etsinler” dedi.
Artık eve kapanmak istemediğini söyleyen Merve Yuka ise yetkililerden yardım istedi. Yuka, “Sokağa çıkmak istiyorum. Ne olur yardım edin” diye gözyaşı döktü.
İşte bu haberi benim gibi izleyenlerin geneli de derinden etkilenerek engelli kız için binaya daha sağlıklı girip çıkabilmesi amacıyla rampa yapılmasına izin vermeyen komşulara demedik söz bırakmamıştır.
Haberi izlerken baba Fazıl Yuka’nın kızını sırtına alarak mermerden yapılmış olan merdivenleri çıkarıp indirirken zorlanmasını görünce, “Yazıklar olsun bu adamın çektiği eziyeti o engelli kardeşimizin feryadını görüp de sessiz kalan ve gerekli düzenlemenin yapılmasını kabul etmeyen o komşulara” diye söylendim…
Engelli bir genç kızın oturduğu binadaki evine rahat girip çıkabilmesi için rampa yapılmasına karşı çıkan ve komşuluğun öldüğünü gösteren insanlara yine atasözleriyle yanıt vermek istiyorum.
“Komşu komşunun külüne muhtaçtır” atasözümüzün açıklaması der ki; İnsan, bazen olmadık zamanda çok küçük şeylere bile ihtiyaç duyduğunda ilk başvuracağı komşusudur.
“Gülme komşuna gelir başına” atasözümüzün açıklaması der ki; Başına gelen bir felakete başkalarının sevinmesi seni nasıl üzerse, sende başkalarının başına gelen felakete sevinme.
“Hayır söyle komşuna, hayır çıksın karşına” atasözümüzün açıklaması da der ki; Komşular birbirleriyle iyi geçinmelidir. Birbirlerinin hakkında iyilik isterlerse, aynı karşılığı kendileri de görür.
Sözün özü olarak, burada Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın da yaptığına bakılacak olursa 7 Temmuz 2005 tarih ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5378 Sayılı Engelliler Kanununun 19.Maddesi ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen “Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır…” diye fıkra eklendiğinden haberi yok galiba. Bununla beraber 22 Nisan 2006 tarih ve 26147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yapılarda Engellilerin Kullanımına Yönelik Proje Tadili Komisyonları Teşkili, Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çıkarılmış ve bu yönetmelikle de yapılacak uygulamada izlenecek usuller belirtilmişti. Bir zahmet bunları da okuyarak incelesin ve bu engelli vatandaşın yaşadığı soruna ivedilikle çözüm üretsin. Bu sorunun çözüme kavuşması komşuların keyfi davranışlarına bırakılamayacak kadar öneme sahiptir.
Ali Haydar Koyun
Yazar/Engelli Aktivist
YORUMLAR
Herkesin birer engelli adayı olduğu bir hayatın hangi garantisine sığınıp onay vermeyen insanları anlama olanağım yok, olacağını da sanmıyorum. Gönüllü olmuyorsa yasayla mecbur tutulmalı, evet evet mecburi yani ihtiyaç hasıl olmasını beklemeden her inşaata
alihaydarkoyun
Filiz Şahin.
esnememeli nasıl ki yangın tertibatı olmayınca sorun oluyorsa o rampa olmayınca olmamalı
şart olmalı
inşallah yakın zamanda olur
İnsanlara yardımcı olmak ne kadar güzel bir davranış kalıbı hem de komşuluk. Komşu hakları diye de bir şey var bizim dinimizde... Çok önemli konu eğer ki insan komşularından komşuları da ondan razı olmasın ahirette bunun büyük vebali de var şayet inanan bir insansanız. Çok yazık insanların insanlara zorluk çıkarmaları halden anlamak lazım. Her sağlam insan da unutulmamalı ki bir engelli adaydır. Bu gün bana yarın sana diye de bir durum olabilir. Manidar dikkat çekici bir yazıydı yürekten tebrikler Ali Haydar Beye...
alihaydarkoyun
En dertli olduğumuz konulardan başı çeken ve evet, ne yazık ki tüm benciiliğimizle sahip çıkmayı beceremediğimiz insanlık.
Konu özellikle başlık gerçekçi saptamalarda bulunmuş.
Sahip çıkmamız gereken öncelikle anlayış ve hoş görü temelli insanlık ve gönül gözü.
Duyarlı kaleminiz ve getirdiğiniz eşsiz açılım itibariyle gözlerim doldu ve çok derin düşüncelere de sevk etti değerli yazar dostum.
Konuya ilişkin çok şahsi sıkıntılar neticesiyle gözlemlediklerim itibariyle bir o kadar şaşkın gözlerle etrafı izlerken...
Kutluyorum değerli yazarım.
Saygı ve selamlarımla...