KOBİ'LER NE İÇİN VARLAR ?
20. yy. boyunca,bilimsel ilerlemenin sürekli artan bir hızla teknolojiye yansıyacağı,bedensel çalışmanın üretim içindeki rolünün azalacağı,buna paralel teknolojiyi kullanacak beyaz yakalıların çoğalacağı,beyinsel çalışmanın el emeğinin önüne geçeceği öngörüsü,gerek kapitalist gerek sosyalist yaklaşımların reddetmediği bir olgu oldu.Ancak bilimsel ve teknolojik gelişmenin üretim araçlarının üzerindeki etkisi,tahmin edildiği gibi üretim ilişkilerine yansımadı.Bu,büyük metropollerde de gelişmemiş ülkelerde de tersine daha büyük çelişkileri beraberinde getirdi.Üretimin ulaştığı devasa boyutlar,finanskapitalin bütün dünyayı sarmalaması,sosyalizmin bir blok olarak etkisizleşmesi,topyekün olarak bütün toplumları,eskisinden daha acımasız,küreselleşmiş yeni düzenin oyuncağına dönüştürdü.
Ne önce insan yaklaşımıyla,kültür devrimini öne çıkararak derin araştırmalara konu olmuş Çin,ne de önce güçlü ekonomi savıyla hareket eden Sovyetler bu dalganın karşısında direnemedi.Bir anda devrimle sovyetleşen Rusya,yine bir anda gerçekleşen karşıdevrimle yeni dünya düzeninin baş aktörleri arasına giriverdi.Rusya’nın dönüşümüyle G7, "G8" lere döndü.Çin yine biraz daha farklı yoldan, yine insanı temel aldı.Bu kez hedeflediği,kültür devrimiyle yarattığı insanın yerine eskisinden beter bir yaşamı dayatmak oldu.Mao’dan önce çekçek arabalarında hayvan yerine koşulan insanlarını,insanlıklarını unutturacak çalışma koşullarıyla bu korkunç savaşın ortasına sürdü.
Dünyayı mala boğan emperyalistler kendi pazarlarına dayanan bu tehlikeyi savuşturmanın çözümünü,aynı yöntemde buldular.Daha ucuza,daha kaliteli,daha fazla üretim...Böylece "Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme" KOBİ’leri türettiler.
KOBİ’ler, ABD ve AB gibi emperyal ekonomiler tarafından,sosyalist ülkelere taş çıkaracak şekilde,sistemli bir biçimde geliştirilip,,amacına uygun örgütlendirildiler.Böylece bunlar üzerinden yeni kalite standartları geliştirerek,pazarlarında yeni tipte otokontrol sistemini oturttular."KOBİ"formülasyonuna başlangıçta eski sosyalist blok üyesi ülkeler entegre olmaya çalıştılar.Türkiye’nin entegresyonuysa 1990’lı yıllara gelindiğinde sağlanmaya başlandı.
Ülkemizdeki KOBİ’lerle emperyal ülkeler ve uzantılalarındaki KOBİ’lerin,şeklen farklı gözükmese de aynılık içeremeyeceği açıktır.Ülkemizdeki KOBİ’leşme planlı politikalarla değil,ekonomi bilimci Adam Smith’in "Bırakınız yapsınlar,bırakınız geçsinler." vahşi kapitalist yorumuna terkedilerek geliştirildi.Bunun da,1980 darbesi ile bütün toplumsal örgütlenmelerin etkisizleştirilmesi,aydınların budanması,toplumsal yabancılaşmanın başarıyla tamamlanmasından sonra hayata geçirilmesi mümkün olmuştur.KOBİ’ler demokrasinin değil,küresel azgın sömürünün sonucudur.Aynı zamanda AB’nin KOBİ’lere finansal olanaklar sunmasının ardındaki gerçek nedende budur.
KOBİ’lerin ülkemizdeki görünümü,çalışma koşulları açısından,Çin’in başını çektiği yeni doğu tipi üretim biçimidir.Çin’dekinden daha hafif değildir.KOBİ’ler küçük ölçekli,işverenlerinin de doğrudan içinde bulunduğu ve üretime her aşamada katıldığı işletmelerdir.Çok kolay dönüşebilir,durmakta veya küçülmekte zorlanmazlar.Üretimlerinin pazar fiyatı düşük,buna paralel çalışma biçimleri sınırsız esnekliktedir.İstihdam değil,varolma ya da silinme güdüsüyle hareket ederler.Teknoloji daha rahat yaşam değil,daha çok üretim,daha çok çalışma olarak anlam kazanır.Gereğinden fazla büyüyen KOBİ,misyonunun dışında varolamaz,yeniden küçülmezse batar.
Bu sistem,emperyalizm ve ülkemizdeki tekelci uzantıları için,hareket serbestisi sağlayan yegane sistemdir.Yatırım harcamaları sabitlenmiş,çalışan giderleri sıfırlanmış,hammadde finansmanı devredilmiş,borç yükü hafiflemiş,finanskapital belirleyici olmuştur.Ülkemizde,"Anadolu Kaplanları" da denilen KOBİ’lerin,kimler için,kimleri parçaladıklarıysa hepimizin malumudur.
YORUMLAR
K.O.B.İ kim icadı?
Yani, ilk icat eden mantık; yaptığına kendinden verir. Yani sistematiğini kurduğu şeyi, hizmet edeceği amaca göre proğramlar.
İcatcısı Prof. Tansu Çiller'dir. Prof.Çiller, Kardak krizinde "şahan", 5 Nisan" krizinde ""şahan" zıttıdır. İsmini size bıraktım.Zıt/çelişki belirleme anlamında isimlendirme.. :)
Şuraya varmak istiyorum. Yazmak amaçsız değil. Ekonomik (yönetsel) görüşleri ile siyasi (yönetsel) görüşleri çelişen, Kobi yapsa ne? mobi yapmasa ne?
Özgün değildir. Kumarhane kapital ortamda "karma ekonomik" takılan "entel"dir.
Yazıya altı verdim.
Esenlik.
Göktürkmen tarafından 9/18/2008 10:15:53 PM zamanında düzenlenmiştir.
KOBİ'den(Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme) kastedilen,bakkal,kırtasiye,kasap,manav gibi,büyük alışveriş merkezlerince silinen veya silinmekte olan esnafımız değil.
Makine,otomotiv,madencilik gibi ağır sanaayi içeren,istihdam anlamında milyonlarca insanımızı içine alan,üretimin belkemiği diyebileceğimiz,küçük imalat şirketleri.5 çalışandan tutun 100 çalışanıyla faaliyet sürdürenine kadar,KOBİ olarak tanımlanıyor.
Daha net bir deyişle,organize sanayi bölgeleri,sanayi sitelerindeki,atelye ve işletmeler.
Dikkat çekmek istediğim konu;KOBİ'lerin girişimci insanların ekonomiye katılımını kolaylaştırmak,fırsat vermek gibi bir niteliğinin olmadığı.
Uluslarötesi sermaye ile işbirliği içindeki burjuvazinin 50 yılı aşkın zamanda sağlamlaştırdığı oligarşik sistemine yenilerini dahil etmesi düşünülemez.Pasta sahipleri bellidir ve kapitalizmin,bizim gibi yeni tipte sömürgelerdeki görünümü böyle.
KOBİ'ler öz olarak, büyük sermayenin tedarikçiliğini üslenen firmalar.Peki ne var bunda? dendiğinde;
Şunlar var:
1)En önemlisi sendikaların örgütleneceği,binlerce işçinin birlikte hareket ederek baskı oluşturacağı,emekten gelen gücünü kullanacağı alanlar yok.Sermaye 20-50 işçili irili ufaklı işletmelerle "kilitlenme,baskılanma" risk ve maliyetlerinden kurtulmuş oluyor.
2)KOBİ'lerde sendikal örgütlenme çok zor hatta mümkün olmadığından,en temel işçi hakları dahi yok.Bu da düşük ücret,iş güvenliğinin olmaması anlamına geliyor.(En sıcak örneği*Tersaneler)
3)"Esnek çalışma" yani,iş saatlerinin fiilen işveren tarafından belirlendiği,çalışanın yer değiştirmesi veya başka bir işyerine gönderilmesi,ücretsiz izin/süresiz izin gibi vahşi(ve yasal) uygulamalarının kolaylıkla uygulandığı yerler.
4)Fazla çalışma ücreti(fazla mesai) gibi,sendikaların işverenleri en fazla zorladığı "problem" artık yok.Çünkü fazla mesai yok,yerine çalışma veya uygun bir zamanda izin kullanma o da olmazsa işyerinden ayrılırken(kovulma) ödeme uygulaması var.
5)Büyük sermayeyi,hammadde finansmanından,üretim esnasındaki zararlardan,nitelikli personel giderlerinden,teknoloji/teçhizat yatırımından uzak tutuyor.Bu sayede küçük işletmeleri finans kurumlarının kucağında bırakarak,kendisine bağımlılığını sağlamlaştırıyor.
Yazımın sonunda "Ülkemizde Anadolu Kaplanları'da denilen KOBİ'lerin,kimler için,kimleri parçaladıklarıysa hepimizin malumudur" cümlesiyle dikkat çekmek istediğim esnaf değil ,daha büyük ve sistemli bir handikapın varlığıdır.
Saygıyla...
Kobi'ler Devlet tarafından batırlımak için varlar...
Onları ayakta tutacak olan Halkbank ise
Onları ayakta yutacak Halkbank oluyor bu filmde...
Kobiler ayakta kalsın diye fon ayrılıyor... sözüm ona esnafa...
Ama daha fon ayrılırken kinlere kredi verilmesi gerektiği ile ilgili liste, fon daha bankaya uğramadan geliyor...
Esnaf mı ?
Soğuk su neyine yetmiyor ki; biat etmesini bilmiyorsa :)
SAYGILARLA