"günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." halil cibran
ramazanates
ramazanates

ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR?

Yorum

ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR?

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1396

Okunma

ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR?

ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR?




M.Ö. 209-174 arasında 35 yıl Türk devletini yönetmiş olan hükümdarın adı Çin kaynaklarında Motun / Maodu(n)’dur. Bazı araştırıcılar, Çinlilerin Motun olarak telaffuz ettiği ismin Türkçesinin Bagatur olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu konuda Bahaeddin Ögel’in Büyük Hun İmparatorluğu Tarihi’ne bakılmalıdır. Ben bir araştırmamda Türkçe adın Bagatur değil, Bugatur olması gerektiğini ileri sürmüş ve Bugatur - Oğuz/Öküz - Boğaç arasında ilgi kurmuştum. Yani hem Çin kaynağında, hem Oğuz Kağan Destanı’da, hem de Dede Korkut’ta kahramanın adı Boğa(ç) veya Öküz.

Atam Oğuz Kitabından Kesit:
“Bütün Orta Asya, Bağatur’un (Atam Oğuz) hâkimiyetine giriyordu. Bütün ok atan milletler yani Uzlar onun hâkimiyetiyle tanışıyordu. Artık o bütün Uzların Kağanıydı. O artık OĞUZ Han’dı. Bütün Orta Asya kavimleri artık ona Oğuz Han olarak tanıyordu. Ok atan milletlerin Han’ı. Ünü gittikçe bütün bozkırdaki otlaklara yayılıyordu.”

Oğuz kaynaktan da anlaşıldığı gibi uzları yani günümüzdeki söylemiyle oğuz haklarını, Türkmenleri, Kırgızları, Peçenekleri, Kazakları kısacası bütün Türk kavimlerini bir bayrak altında toplayan demektir.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Atam oğuz han kimdir? oğuz kağan için, niçin farklı isimler kullanılmaktardır? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Atam oğuz han kimdir? oğuz kağan için, niçin farklı isimler kullanılmaktardır? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ATAM OĞUZ HAN KİMDİR? OĞUZ KAĞAN İÇİN, NİÇİN FARKLI İSİMLER KULLANILMAKTARDIR? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ke
keoma, @keoma
16.5.2017 21:27:32
...................

keoma tarafından 5/17/2017 7:15:10 AM zamanında düzenlenmiştir.
ke
keoma, @keoma
16.5.2017 21:23:04
hadi canım.
Mehmet Ali Akça
Mehmet Ali Akça, @mehmet-ali-akca
16.5.2017 20:42:34
Tufan Gündüz'ün kitabından hatırladığım Oğuz Kağan'ın Hz. Nuh'un oğlu Yafes'in torunu olduğuydu. Camiüt teravüt diye eski bir kaynakta geçiyormuş sanırsam.
İnsanlık Nuh'un üç oğlundan türemiş: Ham, Sam ve Yafes .. Anlamadığım şey Oğuz o kadar ili fethetti,buyruğuna aldı. Ama nasıl daha insanlık üç dört kuşaktır varken bu kadar türedi ve yayıldı.
İsim konusunda oğuz öküz manasında olabilir düşüncesi var. Ziya Gökalp'in Türk Töresi adlı kitabında kadim zamanlardaki Türklerin öküze çok önem atfettiğini yazdığını hatırlıyorum. Hatta at kuyruğundan yapılan tuğları -tuğ'du adı sanırsam- kadim zamanlardaki Türklerin öküz kuyruğundan yaptığını bahsediyordu. Herhalde 12 Hayvanlı Türk takviminde de öküz vardır diye tahmin ediyorum .(şimdi bakmaya üşeniyorum:)
Yani öküz kutsal bir hayvandı Türkler için ve bu yüzden Oğuz'un manasının öküz olması mantıklı bir yerde.

Ok atan milletlerin yani uzların hanı da olabilir tabi. Ama neden uz'un başına oğ getirilsinki. Türkçe sondan eklemeli bir dil sonuçta.

© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.