Aşk cennetin dilinden bize kalan yegane hatıradır. -- bulor
Bedri Karaarslan
Bedri Karaarslan
@bedrikaraarslan

KONUŞMA ENGELLİ KONUŞMACI

5 Mayıs 2017 Cuma
Yorum

KONUŞMA ENGELLİ KONUŞMACI

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1083

Okunma

KONUŞMA ENGELLİ KONUŞMACI



Yıl 1981 Dicle Üniversitesi Öğretmen Yüksek okulu Birinci sınıftayım.Sınıfımızda konuşmayan,derdini jest ve mimiklerle anlatan bir arkadaşımız var.Adı Sirac.Yüzü çok sevimli... Küçücük bir yüz, kocaman iki kara kara göz ve buruşuk bir surat.Cin gibi bakan iri gözleriyle oldukça da sempatik biri...Herkes sevdi Sirac’ı...
O yıllarda okullarda engelli öğrenci kontejanıyla okuyanlar var.Bizler de Sirac’ı konuşma engelli biri olarak düşünmüş; Sorgulamadan onu öyle kabul etmiştik. Van’ın Gevaş ilçesinden olan Siraç , Almanya’da doğmuş,orada büyümüştü.Özelliklerinden dolayı bu arkadaşımıza ekstra hassas davranır,onu gittiğimiz her yere götürürdük.Sirac,sempatik tavırlarıyla kısa bir sürede herkesin çok sevdiği,birlikte vakit geçirmekten hoşlandığı biri haline geldi.Edebiyat bölümünün adeta maskotu oldu diyebilirim.

Sanırım dönem sonlarına yakın bir gün, Salih Aykal Hoca’mızın girdiği Halk Edebiyatı dersinde her zaman yaptığımız gibi tartışmalı bir söyleşi etkinliği gerçekleştiriyorduk. Derste:Halk şairlerinin halk kültürüne katkıları nelerdir?Şairler bilinçli aktivistler olabilmişler midir? Aşıklık geleneğinin bu gün sürememesinin nedenleri nelerdir? soruları irdeleniyordu.

Öğretmenimiz konuşmak isteyene söz veriyor;tartışma keyifli bir şekilde sürüyordu. Fakat öyle bir şey oldu ki!...Sınıf adeta şoka girdi. Salih Hoca’mız Sirac’ın elini havada görünce, önce şaşırmış,sonra da: ’Arkadaşlar! Durun ,durun bir dakika...Sirac arkadaşımız söz istiyor.’ deyivermişti.

Bütün başlar pencere tarafının ortalarında oturan Sirac’a döndü.Herkes nefesini tutmuş ona bakıyordu. Jest ve mimiklerle bir çeşit pandomim yaparak düşüncelerini ifade etmesini beklerken, Sirac, önce bir yutkundu sonra boğazını temizlemek için öğürtüye benzer bir takım sesler çıkardıktan sonra konuşmaya başladı. ilk cümlesi en ön sırada oturan arkadaşı parmağıyla işaret ederek: ’Bu arkadaşın dediğine katılmıyorum.’ oldu. Sonra, o ana kadar konuşan herkesi tek tek gösterip iki-üç dakika boyunca ’Ahmet’e katılıyorum,Yaşar’a katılmıyorum.Gülten’e katılıyorum semra’ya katılmıyorum.’şeklinde devam etti. Sonra da yerine oturdu. Bu kez Sirac konuşmuş, hepimiz konuşma engelli olmuştuk.

Yıllar sonra, edebiyat öğretmeni olarak girdiğim her yeni sınıfta bu anımı anlattım.Edebiyat derslerinde öğrencinin katılımının önemli olduğunu vurguladım. Ve Sirac gibi iki kelimeyle de olsa herkesin derse katılmasını özellikle istedim.
Böylelikle her defasında Sirac’ı da anmış oldum.
Kulakları çınlasın,

BEDRİ KARAARSLAN.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Konuşma engelli konuşmacı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Konuşma engelli konuşmacı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KONUŞMA ENGELLİ KONUŞMACI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bedri Karaarslan
Bedri Karaarslan, @bedrikaraarslan
16.5.2017 10:25:20


Bedri Karaarslan tarafından 5/16/2017 10:28:00 AM zamanında düzenlenmiştir.
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU
Ayşegül AKDAĞ BARUTÇU, @aysegul-akdag-barutcu
16.5.2017 09:39:52
Bu keyifli ve sevimli anıyı bizimle paylaştığınız için içtenliğinize teşekkür ederim :)
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.