- 1096 Okunma
- 6 Yorum
- 1 Beğeni
Kur'an ve Kadına Dayak
Yoksa onların birtakım ortakları mı var ki, Allah’ın izin vermediği şeyleri, dinden kendilerine teşri’ ettiler (bir şeriat kıldılar)?.. (Şura Suresi, 21)
Her dönem birtakım din adamları, dinde olmayan batıl hükümler, helal ve haramlar çıkarır, bunu yaparak dini özünden ve aslından saptırır, kendilerine özgü inançları ve uygulamaları olan "batıl bir din" meydana getirirler. Kur’an ayetlerinden haberdar olmayan insanlar ise bunun batıl bir din olduğunu fark etmezler. Allah’a ve Peygamber(asm)’a karşı çirkin iftiralarda bulunan bu kişilerin telkinlerine aldanır ve bilinçsizce onların peşinden giderler.
Bu bağnaz sistemde korkunç bir kadın karşıtlığı hâkimdir. Kadına şiddeti teşvik etmek büyük bir suçtur, vicdansızlıktır. Bunu Allah ve Peygamber(asm) adına yapmak ise Allah ve Resulüne iftiradır.
Onlardan öyleleri vardır ki, dillerini kitaba doğru eğip bükerler, siz onu (bu okur göründüklerini) kitaptan sanasınız diye. Oysa o kitaptan değildir. "Bu Allah katındandır" derler. Oysa o, Allah katından değildir. Kendileri de bildikleri halde Allah’a karşı (böyle) yalan söylerler. (Al-i İmran Suresi, 78)
Peygamberimiz(asm), insanları katıksızca Allah’a yönelmeye ve O’nun hükümlerini uygulamaya davet etmiştir. Bizim için önemli olan Allah’ın Kur’an’da bildirdikleri ve indirildiği dönemde, insanların birçoğunun batıl inançlarını Kur’an ile ortadan kaldıran Peygamberimiz(asm)’ın uygulamalarıdır.
“Resulullah(asm)’ın, kendi eliyle ne bir hizmetçiye, ne de bir kadına vurmadığı gibi—Allah yolunda savaşmaktan başka—elini sertçe herhangi bir şeye vurduğunu da görmedim.” Hz. Aişe(ra)
Kur’an’ın, Nisa Suresi, 34. ayetini, “Nüşuzundan korktuğunuz kadınlara (önce) öğüt verin, (sonra onları) yataklarda yalnız bırakın, (bu da yetmezse hafifçe) vurun… (Nisa Suresi, 34) şeklinde tercüme ederek kadına dayağı –haşa- Allah’ın emri gibi anlatan bağnazlık, kendileriyle beraber büyük bir kitleyi de günaha ve isyana sürükler.
Bağnaz zihniyetin, kadın dövme olarak yanlış yorumlayıp anlattıkları ‘darabe’ kelimesi, "Yeryüzünde adım attığınızda (yolculuğa ya da savaşa çıktığınızda)... (Nisa Suresi, 101) ayetinde geçen ifadesiyle uzaklaşmak anlamındadır. "Kadını dövün"olarak tercüme edilen ifade, " kadını uzaklaştırın"dır.
Kur’an eşlerin geçimsizliği durumunda iki yol gösterir.
Bekleme sürelerinin sonuna yaklaştıkları zaman onları ya iyilikle ve güzellikle tutun, ya da güzellikle ayırın… (Talak Suresi, 2)
Ayete göre, kadını iyilikle tutmak mümkün olmadığında, Allah’ın emri güzellikle ayrılıktır, dayak değil.
Onur ve namusları konusunda endişe duyduğunuz kadınlara öğüt verin, yataklarınızı ayırın, nihayet vazgeçin/ayrılın. Ancak sizi dinleyip vazgeçerlerse onlara karşı bir yol aramayın… (Nisa Suresi, 34)
Burada, yalnızca kendilerini değil cahil kitleleri de batıl olanı uygulamaya yönelten bazı din adamlarının özellikle kadına dayak konusundaki ifadelerini paylaşmak istiyorum.
İslam adına konuştuğunu iddia eden bir hocanın akıllara durgunluk veren ifadeleri: “Erkeğe boğazına kadar geldikten sonra dokunma bu kadına dersen, başka yolla erkek rahatlar. O da o kadını delirtir aslında. Kadınların, Allah’ın erkeklere dövün, rahatlayın diye müsaade etmesinden dolayı sabaha kadar şükretmeleri gerekiyor kumadan rahatsız oluyorlarsa.”
Yoksa onların birtakım ortakları mı var ki, Allah’ın izin vermediği şeyleri, dinden kendilerine teşri’ ettiler (bir şeriat kıldılar)?... (Şura Suresi, 21)
Çok izlenen bir tv programına telefonla bağlanarak kocasından sürekli şiddet gördüğünü, bu yüzden bebeğini düşürdüğünü ve zaman zaman babasının evine dönmek zorunda kaldığını söyleyen genç kadına sinirlenip, şöyle diyor hoca;
"Oyun mu oynuyorsun, senin yerin kocanın yanı, kol kırılır yen içinde kalır, sana ahiretten önce dünyada ceza vermek lazım, söyle annene seni eve almasınlar.”
Çirkin bir gülüşle, "elimiz alışmış kadın dövmeye" diyen bir başkası, eşine attığı dayakla 2 ay ceza aldığını, şeriatta ise bunun cezai sorumluluğunu olmadığını anlatıyor. Kendisi ahiretten gaflette ve dinleyenleri de aynı yanlışa sürüklüyor.
Size ne oluyor, nasıl hüküm veriyorsunuz? Hiç mi öğüt alıp-düşünmüyorsunuz? Yoksa sizin apaçık olan bir deliliniz mi var? Eğer doğru söylüyorsanız, öyleyse getirin kitabınızı. (Saffat Suresi, 154-157)
Bir diğeri, “Hz. Ömer eşini döverdi. Ondan da bu beklenirdi” diyerek izleyenlerin alkış ve kahkahaları eşliğinde korkusuzca iftira atabiliyor.
Allah’a karşı yalan uydurup iftira düzenden daha zalim kimdir? İşte bunlar, Rablerine sunulacaklar ve şahitler: "Rablerine karşı yalan söyleyenler bunlardır" diyecekler… (Hud Suresi, 18)
“Kemiğini kırmadan, yüzüne vurmadan” diyerek kadına dayağın şeklini tarif edenlere ise Peygamber(asm)’ın sünnetini hatırlatmak lâzım;
Allah’tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın onlar çevrenden dağılır giderlerdi... (Al-i İmran Suresi, 159)
Kur’an dışı kural ve uygulamaları Allah’ın hükümlerinden üstün tutan, karanlık kafalarından hükümler uyduran insanlar doğru yoldan sapmış ve saptırmış olurlar. İleri sürülen herhangi bir hükmün doğruluğunu Kur’an’a ve Peygamberimiz(asm)’ın sünnetine bakarak anlayabilme imkânına sahibiz. Bu, Allah’ın verdiği verdiği büyük bir kolaylık ve rahmettir.
YORUMLAR
Erkekliği güç olarak kullanıp, kendilerinden güç yönünden zayıf kadınları dövmeyi Allah'a iftira ederek yapıyorlar.
Allah islâh etsin.
Kadında dövüldüğü zaman erkeğe saygı, sevgi kalmıyor.
Bunu dayak yemiş kadın olarak söylüyorum.
Bu durumda kaybeden erkek oluyor.
Kadınlar güçlüdür. Bir şekilde kendine geliyor.
Tebrikler
bu anlamlı yazıda size..
Sevgilerimle..
bu mevzuyu ilk öğrendiğimde kendi kendime dedim ki " nasıl olur da Allah şiddeti emreden nasıl dövün der" araştırdım aklıma yatmadı çünkü. Kur'an aklı emrediyor ama Kur'an da akılla uyuşmayan bir konu var. yok kurcaladım sordum google de ne var diye baktım ve bir video buldum kendisi pek tanımadığım bir kişinin videosunda mantıklı bir açıklamaya denk geldim
diyor ki
darabe kelimesi yaklaşık 20 anlama gelir bunlardan 11 tanesi Kur'an da kullanılmıştır. ilginç olan şu kelimenin "boşamak ayrılmak" gibi anlamları da varken "vurmak dövmek" olanları mealde kullanılmıştır. Hasılı " darabe " kelimesi de hem vurmak hem de ayırmak/ ayrılmak anlamına gelir
Allah'ın sözlerini farklı dillere çevirirken anlamlarını eğip büküp yanlışlıklara mahal verecek şekilde değiştirmek kime yapılan yanlıştır?
daha da ötesi
Bir bakıma Allah'a iftira atmak değil midir?
videonun linkini de ekleyelim merak edenler izler belki
https://www.youtube.com/watch?v=afpME54P5og
Filiz Şahin. tarafından 4/14/2017 2:56:05 PM zamanında düzenlenmiştir.
En başından başlamalı...
Kadın-erkek ilişkisinin en başında samimiyet meselesi veya sorunu vardır...
Samimiyet aşktan ibaret değildir...
Elbette özünde iman vardır...
Başka bir basit açıdan, olgunluk...
Eğitim, kadın-erkek ilişkisindeki imanı hissettirmeye ve taşıma gücünü (Ahlakını) sağlamaya yönelik olmalı...
Ondan sonra ve/veya buna rağmen ortaya çıkacak şiddetin psikolojik veya psikiyatrik analizi yapılabilir...
Yani biz bir kültür içinde yaşıyoruz...
Her ne kadar imanın kültürü biçimlendirmesi şartı söz konusu ise de, bu tarihsel-toplumsal süreçte biçimlendirme sorunu halledilebilmiş değil...
Bir nevi kaos...
Kültürü öyle tanımlamalı, dinamiklerini öyle dizayn etmeli ki, karısına şiddet yönelten (mesela) profesör, asıl şiddetin kültürden kendisine yansıdığını ve bu 'kültür şiddeti'nin kölesi olarak hareket ettiğini farktmeli en başında...
Velhasılı, önce bunun bilincinde olmalı, ondan sonra şişinmeli, gururlanmalı...
Özetle: Erkek kadınının melek gibi olmasını istiyorsa, kendisi de melek gibi olmalı...
Yok, her şeye rağmen kadın şeytansa hiç, ama hiç yaklaşılmasa daha iyi...
Saygılarımla.