- 638 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Dünya Savaşları
Bismillahirrahmanirrahim
Değerli okurlar, bu yazıda ben dünya üzerinde yaşanmış savaşları, savaşların öncesini, sonrasını ve hangi devletleri olumlu hangi devletleri olumsuz etkilediğini ele alacağım. Bunu size neden şimdi söyledim çünkü beklentiyi büyük tutup da hayal kırıklığına uğramanızı istemem neyse ilk savaşımıza geçelim artık:
l. Dünya Savaşı
Bu savaşın sözde sebebi bir Sırp gencinin Avusturya-Macaristan krallığının prensine yaptığı suikasttır. Fakat özde ki neden farklı yine bir kapitalizim ve sömürgecilik isteği. Bu, savaşın sebebi biraz daha geriye gidip o dönemde dünyanın durumuna bakalım.
Savaşın öncesi:
Mesela Avrupa’da bir milliyetçilik akımı var. Bunun yanı sıra siyasi birliğini geç tamamlayan bir Almanya sürekli olarak İngiltere ile ekonomik rekabette dahası da var siyasi dengeleri alt üst eden bir İtalya ve kısmen Almanya. Yine işin içinde Almanların yer aldığı bir çıkmaz alsos-loren. Fransızların burayı tekrar almak istediği aşikar. Bunun yanı sıra Avusturya ve Rusya faktörleri var. İkiside balkanları istiyor al işte bir karışıklık daha. Bakın bu bölüme kadar Osmanlı devletini ilgi alanına alan hiçbir şey yok. Bundan sonra da olmayacak zaten. İki alman gemisinin Türk bayrağı ile Rus limanlarını bombalamasıyla Osmanlı devleti en çok zarar eden devlet olarak çıkacağı bir savaşa girecek. Hani dedim ya Osmanlı devletini ilgi alanına alacak hiçbir şey olmayacak diye olacak hatta zaten var belki net olarak bundan bahsedemeyiz ama yine de var. Osmanlı o dönemde hasta bir adam. Ve bu savaşın baş aktörleri bu adamın servetinden yararlanmak istiyor elbette. Geniş bir coğrafyaya hakim olan Osmanlı doğal olarak yer altı ve yer üstü kaynaklarına da sahip ayrıca Rusya ne istiyor. Sıcak denizlere inmek istiyor. Akdeniz buna çok uygun Akdeniz’e kimlerin kıyısı var; İtalya, Yunanistan, Fransa, İspanya vs bir de hasta adamın kıyısı var hem de hemen güneyde neden olması diye düşünüyor insan öyle değil mi? Neyse bunlar savaşın öncesi bir de sonrası var bunun işte şimdi oraya geldik.
Savaşın sonrası:
Zamanın Devlet-i Ali Osmanlı’sının da içinde olduğu ittifak devletleri ağır şekilde mağlup oldu. Dokuz farklı cephede savaşan Osmanlı devleti sadece Çanakkale cephesinde zafer kazandı. Çanakkale Cephesinde Mustafa Kemal, Mehmet Vehip Paşa, Esat Paşa gibi paşalar görev yaptılar ve yoğun çalışmalar sonucu Çanakkale de bir zafer kazandılar hepsine Allah rahmet eylesin.
Ayrıca Osmanlı devletinde bağımsızlık ilan eden Hristiyanların yanı sıra Müslüman Araplar da bağımsızlık ilan ettiler. ABD artık Avrupa siyasetine karışmaya başladı. Her ne kadar bizi enterese etmese de II. Dünya savaşına ortam hazırlandı. Rusya, Osmanlı, Avusturya-Macaristan tarih oldu. Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Macaristan gibi devletler kuruldu. Vel hasıl isteyen istediğini almıştı eğer biz kurtuluş savaşını başlatmamış olsaydık. İşgal başlamıştı bile.
Bu savaş kısaca böyle sıra II. Dünya savaşında
II. Dünya savaşı
Bu savaş aslında bir artçı yani birinci dünya savaşının bazı sonuçları bu savaşın sebebi ama farklı sebepler de var elbet hadi şimdi savaş öncesi dünyaya bir bakalım.
Savaşın Öncesi:
Almanlar birinci dünya savaşı sonrası imzalanan Versay Barış antlaşmasını tanımadılar. Bu arada Almanya’da Nazi yönetimi vardı. Yani üstün Alman ırkı düşüncesi. Almanlar işgallere başladı ve Polonya’yı işgal etti. Daha önce kurulan bir üçlü mihver var tabi. Kim bu üçlü mihver devletleri? Birinci dünya savaşının galibi olmasına rağmen ikinci sınıf devlet muamelesi gören İtalya, Asya’da imparatorluk kurmak isteyen Japonya ve başrol Almanya. Polonya’nın işgalinden sonra müttefik devletler Polonya’yı destekleyeceğini açıkladı ve Polonya’nın Almanya’ya savaş açmasına sebep oldu. Böylece savaş resmen başladı.
Savaşın Sonrası:
Almanya için yine hüsran tabi İtalya ve Japonya için de Japonların başına gelen hadise çok acıklı hepiniz biliyorsunuzdur ama ben yine de hatırlatayım ABD Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası attı ve Japonlar saf dışı kalmış oldu.
Bizim için savaşın sonucunda demokratik hayata geçiş yaşandı. Sömürge anlayışı yavaş yavaş kayboldu ve sömürülen devletler bağımsızlık ilan etmeye başladı. Almanya ikiye ayrıldı doğu bloğu ve batı bloğu olarak. Berlin’e bir duvar örüldü. Varşova paktı ve Nato kuruldu. Vesayre vesayre
Şimdi ben yeni bir konu ya değineceğim şuan ülkemizin güney doğu kesiminde ciddi karışıklıklar yaşanmakta. Mesela Irak çok karışmış durumda Suriye derseniz cadı kazanı olmuş. Türkiye tarihini değiştiren insanlardan biri olarak gördüğüm bir siyasi hareket lideri zamanında bir şey söylemişti. Demiş diki ‘Gündem bir gün Suriye olursa hedef Türkiye dir. ’ şimdi bu söz gerçek anlamını kazanmış durumda yukarıda ki savaşlarda biz hep geri saftayız ama bedelini en öndeymiş gibi ödüyoruz. Birinci dünya savaşında ne kadar şehit ne kadar yaralı verdik cennet vatanımızı kafirin potinleri kirletti. Maraş’ta Fransız bayrağı dalgalandı ve daha niceleri yaşandı. Gelelim ikinci dünya savaşına yine geri saftaydık belki şehit yaralı birinci dünya savaşı kadar yoktu ama bu sefer halk sefalet içinde idi. Ekmek karne ile satıldı evlerin sokakların ışıkları kesildi. Daha çoğaltılabilecek şeyler bunlar. Şimdi bu durumları tekrarlamaya çalışan dış güçler Irak’ta Suriye’de buna temel atıyorlar. Rusya halen sıcak denizlere inmek istiyor şuan da Suriye’de üs kuruyor. Amerika cennet vatanımıza sahip olmak istiyor daha doğrusu bizim sahip olmamamızı istiyor. Bu nedenle daeş, ypg pyd gibi terör örgütlerine yardım da bulunuyor.
Bize düşen ise Esat Paşa gibi Mustafa Kemal gibi Mehmet Vehip Paşa gibi vatana üstün hizmetlerde bulunmaktır.
Es-Selamun aleyküm .
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Ömer F. YILMAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.